Fakta Kambodsja

Les mer om klima, vaksinasjoner og andre praktiske opplysinger i forbindelse med din reise til Kambodsja.
 • Språk Khmer
 • Hovedstad Phnom Penh
 • Innbyggere 15, 9 mill.
 • Religion Theravada-buddhisme
 • Valuta Riel
 • Areal 181.035 km2

Verdt å vite

Håndbagasje
Vi anbefaler at du pakker håndbagasjen slik at du har for hånden det du skal bruke ved en eventuell bagasjeforsinkelse. Videre anbefaler vi at du har med deg verdigjenstander og viktig medisin i håndbagasjen. Hvis du har med deg reseptpliktig medisin som er nødvendig på flyreisen, skal navnet på resepten og flybilletten stemme overens.
Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Kambodsja varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 5 timer
Vintertid + 6 timer

Transport i Kambodsja

Buss
Busser i Kambodsja har ikke helt den samme standarden vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med aircondition der det er mulig. Vi må likevel nevne at flere busser er beregnet på orientalere, og derfor kan setene være mindre og benplassen begrenset.

Fly
På rundreisene våre i Kambodsja, der vi ofte benytter oss av innenriksfly, vil reiselederen orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 40–50 kr, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 100–120 kr per dag. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker, is og drikkepenger, men ta med litt ekstra hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere.

I Kambodsja er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfør, "bus-boy", lokalguider, hotellpikkoloer, på restauranter osv. Hver reisedeltaker bør regne med et beløp på 20–25 kr per dag til fordeling mellom sjåfører og lokalguider. Den/de guiden(e) som reiser med på hele eller deler av turen, får typisk en litt høyere sats enn de lokale guidene, sjåførene og "bus-boys".

For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med 1–2 USD kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene.

Valuta og bankkort

Den kambodsjanske valutaen heter riel og finnes i 50-, 100-, 200-, 500-, 1000-, 2000-, 5000-, 10 000-, 20 000-, 50 000- og 100 000-riel-sedler. Mynter finnes ikke.

Den beste valutaen å ta med er amerikanske dollar (i mindre sedler). De kan veksles til riel overalt. Dessuten kan man stort sett alle steder også betale med dollar.

Bankkort som f.eks. MasterCard, Visa og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. Bankkort kan bare sjelden brukes til å heve kontanter i minibanker. Siden kursen på riel har svingt mye, kan vi ikke angi en kurs, og riel kan heller ikke kjøpes i Norge. I Kambodsja kan man veksle i lufthavnen, i banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller. Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha en passende mengde av små sedler (riel eller USD) til å betale drosjer, lokale innkjøp og måltider med, for folk har sjelden vekslepenger.

Husk også at riel sjelden kan veksles tilbake til utenlandsk valuta (norske kroner eller USD).

Elektrisitet
Kambodsja bruker som Norge 220 volt. Normalt er støpslene som i Norge, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden for Kambodsja er +855. Det er dyrt å ringe hjem fra Kambodsja. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Kambodsja.

Internettkafeer finnes etter hvert mange steder i Kambodsja, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. Mange hoteller i Kambodsja har Internett-service, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Hygiene
I Kambodsja er hygienen ikke alltid helt på topp, og slett ikke på nivå med Vest-Europa. Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel(fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Røyking
Under all flyging og busstransport er det røykeforbud.
Takt og tone

Kambodsjanerne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil og et "hello sir/madam". Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Det forventes at man som turist respekterer helligdommer og skikker med ærbødighet og korrekt påkledning. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene ned og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, ettersom føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter. Det er ikke tillatt å fotografere alle steder, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Som i nabolandene blir det betraktet som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og følelsene sine. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe til med å ordne opp.

Offentlige kyss og kjærtegn blir betraktet som upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke velsett, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn sees hånd i hånd. Man bør også alltid være anstendig kledd. Bare i de store turistområdene er det akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en kambodsjaner på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, fordi håret er hellig.

Man ser ofte tiggere i gatebildet, og man kan naturligvis gi en skilling til gamle og invalidiserte, men ikke til barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging. Hvis du vil gi barna noe, så gi dem sjampo, såpe, blyanter eller kladdehefter.

Kambodsja­reiser

 • Khmerenes rike – en reise gjennom Sørøst-Asia

  Følg i fotsporene på khmerenes stolte høykultur gjennom Thailand, Kambodsja og Vietnam inkl. Angkor Wat og båttur på Mekongelva til Mekongdeltaet

  4,8
  • 18 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 29 998,–
  fra Oslo
 • Elvecruise på Mekong fra Vietnam til Kambodsja

  Reis fra Ho Chi Minh City i Sør-Vietnam til Angkor Wat i Kambodsja med hyggelig elvebåt og opplev templer, storbyer og natur underveis

  4,8
  • 2 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 42 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere