Fakta Burma

Nedenfor kan du lese nyttig informasjon, som er verdt å vite i forbindelse med reiser til Burma.
  • Språk Burmesisk
  • Hovedstad Naypyidaw
  • Innbyggere 56, 8 mill.
  • Religion Hinayana-buddhisme
  • Valuta Kyat
  • Areal 676.577 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Burma varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 4 timer
Vintertid + 5 timer

Transport i Myanmar

Buss
Busser i Burma har ikke helt samme standard som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
På rundreisene våre i Burma og Sørøst-Asia flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavnen og om flytid på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Prisnivået i Burma er generelt lavere enn i Norge. Man kan få et godt måltid for ca. 50 NOK, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 100-160 NOK per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 50–100 kr per dag per person være tilrådelig.
Tips

På reisene våre kommer du i kontakt med stedets hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan forekomme forhold du ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det kan være en forventning om at lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis på tuen mottar en viss sum i tips som takk for hjelpen. Reisens pris inkluderer ikke personlige tips, da det er en individuell og frivillig sak. Tipssystemet er samtidig en del av den kulturen man velger å besøke, og som vi derfor oppfordrer til at man følger og respekterer. Vi anslår et cirkabeløp for hvor mye tips det er alminnelig å gi i reiseprogrammet slik at man kan ta høyde for dette hjemmefra. I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de rette personene får de riktige beløpene. På restauranter er tips ofte inkludert i regningen, men det er god skikk å legge til 5–10 % hvis man er fornøyd.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort
Myntfoten i Burma heter kyat (MMK). I Burma er det lettest å veksle fra US dollar og noen få steder også fra euro. Annen valuta aksepteres sjelden. Minibanker blir det flere og flere av, spesielt i de større byene som Yangon og Mandalay. Selv om man kan betale med kredittkort (Visa og Mastercard) flere steder er vårt råd at man tar med seg nye dollarsedler og veksler til kyat i Burma, og at man ellers har med seg kredittkort for å supplere.
Elektrisitet
I Burma bruker man 230 volt, og du må ha med et adaptersett hvis du ønsker å bruke medbrakt elektronisk utstyr.
Telefon og Internett

Burma internasjonale landskode er +95. Det er dyrt å ringe hjem fra Burma, og det er bare i visse områder at norske mobiltelefoner virker. Sjekk med mobilselskapet ditt om dekning og priser for telefonering fra Burma og mottak av oppringninger.

Internettet er svært langsomt og sterkt begrenset av regimet, som også overvåker epost-korrespondanse m.v. Regn derfor ikke med å finne Internett-kafeer eller at hotellene tilbyr Internett-service. Likevel kan de godt forekomme.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsgele (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Innbyggerne i Burma er ikke så vant til turister, siden regimet i lang tid ikke hadde noen tilreisende. Men folk har etter hvert begynt å få øynene opp for dette spennende landet, og turister blir møtt med smil og vennlighet. Det ligger ikke til burmesere å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Det blir forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt påkledning. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, for føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter. Man får heller ikke fotografere overalt, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er forbudt å røyke på offentlige steder.
Lommelykt
Du kan oppleve at strømmen går på hoteller og restauranter. Derfor anbefaler vi at du tar med deg en god lommelykt.