Reis til Burma

Mennesker og okser vasser rundt i slam til knærne i grønne rismarker. Tykke bambusstammer i store bunter flyter stille nedover Pegu-elva. Dresserte elefanter sleper tunge trestammer fra teak- og gummiplantasjer, og buddhistiske munker i bordeauxrøde drakter går rundt i gatene med tomme matskåler som befolkningen andektig fyller med ris. Vi er kommet til Burma, det store sørøstasiatiske landet som på godt og vondt har klart å holde seg temmelig isolert fra det internasjonale samfunnet.

Innbyggere 56,8 mill.
Hovedstad Naypyidaw
Språk Burmesisk
Flagget er fra 2010 og står for solidaritet, fred og mot.
Visste du...

at store deler av befolkningen tygger betelnøtter? Betelnøttene brukes ikke bare som nytelsesmiddel, men skal etter sigende også være godt mot magelidelser.

at mange burmesiske kvinner og barn smører en gulhvit pasta av sandeltre i ansiktet. Hensikten er at den skal beskytte mot de sterke solstrålene og virke som insektmiddel.

Burmas historie

De fleste innbyggere i Burma er tilhengere av verdens eldste form for buddhisme, theravada-buddhismen. Men det finnes fortsatt naturfolk som bekjenner seg til tradisjonelle naturreligioner og åndedyrkelse. Nesten alle burmesere dyrker astrologi ved siden av buddhismen og tror fullt ut på de høyt respekterte astrologene. Mange politiske beslutninger er gjennom tidene blitt endret eller oppgitt på grunn av uttalelser fra en astrolog. Burma har tidligere vært delt i en rekke innbyrdes stridende stater og fyrstedømmer. Det samlede Burma hørte til Britisk India og fikk sin selvstendighet i 1948. Deretter fulgte en kort periode med demokrati, inntil den ennå herskende militærjuntaen overtok styret i 1962. Juntaen har klart å holde seg ved makten blant annet ved å holde Aung San Suu Kyi, Nobelprisvinner og leder for av opposisjonspartiet Nasjonalligaen for demokrati, i husarrest i 15 år. I november 2015 ble Aung San Suu Kyi og Nasjonalligaen for demokrati den klare vinneren av Burmas første relativt frie valgpå 25 år, der en stor del av befolkningen allikevel ble nektet stemmerett, blant annet en rekke muslimske minoriteter.

Landets høyt respekterte buddhistmunker har flere ganger stått i spissen for folkets opprør – blant annet ved uavhengigheten i 1948 og senest ved protester mot militærjuntaen i 2007. Burma ble omdøpt til Myanmar i 1989, men ikke alle har tatt det nye navnet til seg.

Å reise i Myanmar

På en reise til Myanmar er det mer enn nok å kaste seg over. Gjør for eksempel som lokalbefolkningen og ta med en matkurv til Shwedagon-pagoden i Rangoon med det forgylte taket og de store drageskulpturene. Bli forundret over stillheten og den magiske atmosfæren i den gamle ruinbyen Bagan, med over 2000 templer, pagoder og stupaer spredt ut over landskapet. La deg bergta ved Kyaiktiyo eller "Den gylne klippe", som er et av landets helligste buddhistiske minnesmerker. Her står en ganske liten pagode pakket inn i gull på en svær kampestein. Steinen balanserer på spissen av klippen og ser ut som om den kan falle ned hvert øyeblikk. Liker man eksotiske markeder med gode sjanser til å gjøre et vaskeekte funn, er den gamle hovedstaden Mandalay eller byen Tachilek ved grensen til Thailand de rette destinasjonene. Hvis man er interessert i en ferie i naturens og de opprinnelige stammefolkenes tegn, er også det en mulighet. Myanmar har et helt nett av fine turstier som fører gjennom fjell, furuskoger, plantasjer og landsbyer bebodd av opprinnelige stammer som for eksempel padaung-stammen. Kvinnene der er kjent for å ha halsen innpakket i utallige tettsittende metallringer som får halsen til å se lengre og tynnere ut. I Shan-fjellene ved grensen til Kina ligger den idylliske Inle-sjøen. Ved breddene og på øyene i den bor intha-folket, som i årtusener har levd av å fiske i den maleriske sjøen.
Hus ved Inle-sjøen
Del denne siden