Fakta Nepal

Her finner du nyttig informasjon om reiseforsikring, lokale skikker og andre praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Nepal.
  • Språk Nepali og lokalspråk
  • Hovedstad Kathmandu
  • Innbyggere 31, 5 mill.
  • Religion Hinduisme
  • Valuta Nepalesisk rupee
  • Areal 147.181 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Nepal varierer alt etter som Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid: + 3,45 timer
Vintertid: + 4,45 timer

Transport i Nepal

Buss
Bussene i Nepal har ikke helt samme standard som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med luftkondisjonering der det er mulig.

Fly
På rundreisene våre i Nepal og Himalaya-området flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. Der dette er tilfellet, vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavn og om flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Prisnivået i Nepal er generelt lavere enn i Norge. Man kan få et godt måltid for ca. 50 kr., og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 50 kr. per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 20 kr. per dag per person være tilrådelig.
Tips

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som tips, siden lønnen i servicebransjen ofte er avstemt etter det. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke tips, ettersom det er et individuelt anliggende og tipssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld må vi understreke at det naturligvis er frivillig om man vil gi tips.

Selv om tips er i ferd med å bli utbredt i takt med turistenes inntog, er det ikke forventet andre steder enn på dyrere restauranter.

Valuta og bankkort
Valutaen i Nepal er nepalesiske rupi (NPR). 1 NOK = ca. 13,58 NPR og 1 USD = ca. 78,45 NPR (i februar 2012). Ta med deg USD hvis du ønsker å veksle til den lokale valutaen – dette kan gjøres i de fleste større byer og i lufthavnen. I de større byene er det også mulig å betale og heve kontanter med Visa og MasterCard.
Elektricitet
Nepal bruker 220 volt, men de lokale støpslene kan variere, så vi anbefaler at du tar med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden for Nepal er + 977. Det er dyrt å ringe hjem fra Nepal. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Nepal og for å motta oppringninger.

Det finnes et stort utvalg av Internett-kafeer i alle større byer, og de større hotellene tilbyr også Internett-service mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for enklere toaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan også forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og evt. hånddesinfeksjonsgele (fås på apoteket hjemme). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Nepalerne er et fantastisk søtt, hjertevarmt og smilende folkeferd som tar imot turister med varme og store gjestfrie smil. Selv om nepalerne generelt er vant med turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt oppførsel og påkledning.

Det gjelder visse gylne regler ved besøk i templer. Man tar av seg skoene før man går inn, og husk at man skal holde fotsålene vekk fra helligdommer og andre mennesker når eller hvis man setter seg. Det kan være en god idé å ta med et par strømper til de kalde – eller altfor varme – tempelgulvene. Noen steder skal man for øvrig være helt barfotet. Det er ikke god tone å peke, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Shorts og T-skjorter uten ermer blir dårlig likt – dette gjelder spesielt for kvinner. Skal man besøke templer eller andre helligdommer, er det tilrådelig (og noen ganger påkrevd) å tildekke skuldrer og knær, slik at man ikke støter lokalbefolkningen.

Som reisende i Nepal vil du uunngåelig komme tett innpå landets mange fattige. Tiggere og krøplinger vil du se mange steder, og det kan være hardt å stå ansikt til ansikt med dem. Lytt til reiselederens råd, og gi aldri penger til barna, slik at du ikke skaper et marked for barnetigging.

Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Man får ikke røyke innendørs på offentlige steder, med mindre det foregår i spesielle røykerom.