Reis til Nepal

Nepal er et lite eventyrlig kongerike på sørsiden av Himalaya. Snødekkede, forrevne fjell, vakre hindutempler, forgylte buddhistklostre og en vennlig, imøtekommende befolkning gjør Nepal til et særpreget og mystikkfylt land. Langstrakte breer, brusende elver, store skoger med meterhøye rododendron-trær, frodig jungel og grønne rismarker blir bare overgått av fjellenes utrolige størrelse.

Innbyggere 31,5 mill.
Hovedstad Kathmandu
Språk Nepali og lokalspråk
Det nepalesiske flagget er det eneste i verden som ikke er rektangulært.
Visste du...

Kathmandu-dalen huser hele sju av UNESCOs verdensarvsteder på et område som ikke er større enn 15 km2.

Under Dasain-festivalen er himmelen dekket av drager. Dragene blir sluppet opp for å minne gudene om at de ikke behøver å sende mer regn til jorden.

Nepals geografi

Nepal kan inndeles i fire svært forskjellige soner. Lengst mot nord ligger Sentral-Himalaya med verdens høyeste fjell, Mount Everest, på 8848 meter. Her er det et barskt polarklima, og snøen blir liggende hele året. Sør for dette kommer For-Himalaya med en del snødekkede tinder, men også beboelige daler. I den tredje sonen er fjellene blitt til skråninger med bartrær og viltvoksende medisinurter. Aller lengst mot sør er det en smal landstripe som veksler mellom ris- og sukkerrørsmarker, ubeboelige sumper og jungler med tigrer, leoparder og det sjeldne indiske neshornet. Nepals hovedferdselsårer er et komplisert nettverk av stier som forbinder daler og landsbyer. Turstiene, som kan gi enhver fjellvandrer hete drømmer, fører gjennom rismarker, skoger og snødekkede fjellpass og forbi romantisk forfalne religiøse monumenter.

Nepals befolkning

Til tross for de mange buddhistiske bygningene man uunngåelig vil møte på fotturer rundt om i landskapet, er størstedelen av nepaleserne hinduer. Buddha er født i Nepal, og hans lære var utbredt helt til nordindiske hinduer vandret inn og snart ble flere enn buddhistene.

De buddhistiske monumentene har fått lov å stå fordi de også blir benyttet av hinduene. Man skiller fremdeles mellom elleve forskjellige folk eller stammer, og de hinduiske folkegruppene som stammer fra Nord-India, regner seg ennå i dag for mer fornemme enn de tibetanske buddhistene.

Severdigheter i Nepal

Nepal er fjellvandrernes land, og siden man stort sett bare kommer rundt til fots, vil en reise til Nepal nesten alltid inneholde en viss porsjon fotturer. Man må passe seg og bruke noen dager til akklimatisering hvis man skal gå tur i høydene. Her er belønningen til gjengjeld øyeblikkelig i form av noen av verdens mest sublime naturscenerier – og ikke alle fjellturer er harde. Liker man ikke ukelange fotturer, er det likevel masser av muligheter for en fin ferie i Nepal. Nyt for eksempel uhindret utsikt til Mount Everest i Daman. Se hva hippiene kom etter i Kathmandu. Fyll opp med bønneflagg og andre buddhistiske handelsvarer i Pokhara. Vær vitne til tibetanske pilegrimers fullkomne religiøse hengivelse når de kaster seg på jorden foran Bodhnath. Opplev fattige hinduiske nepalesere som ofrer verdifulle gaver som bøfler, geiter og kyllinger til gudinnen Kali i templet Dakshinkali, eller dra på elefantsafari i Chitwan Nasjonalpark og se på neshorn, aper og fugler i tusenvis. På alle reiser til Nepal vil du garantert få en hel rekke annerledes eller unike opplevelser.

Nepal og Bhutan – Himalayas høydepunkter

Opplev det beste av Nepal og Bhutan med storslåtte naturopplevelser og enestående kultur i både landsbyer og hovedstedene Kathmandu og Thimphu

  • 18-10-2024
  • 13 dager
  • 61 998,–
fra Oslo
Del denne siden