Fakta Vietnam

Les om f.eks. tidsforskjell, valuta og takt og tone i forbindelse med din reise til Vietnam nedenfor.
 • Språk Vietnamesisk
 • Hovedstad Hanoi
 • Innbyggere 94 mill.
 • Religion Taoisme, buddhisme og romersk-katolisisme
 • Valuta Dong
 • Areal 331,210 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Vietnam varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 5 timer
Vintertid + 6 timer

Transport i Vietnam

Buss
Busser i Vietnam har ikke helt den samme standard som man kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med luftkondisjonering der det er mulig. Det skal likevel nevnes at flere busser er beregnet på orientalere, og derfor kan setene være mindre og benplassen begrenset.

Tog
På togreiser vil vi reise på den best mulige klassen. Det er stor forskjell på enkelte avganger, men vi bestreber oss på å benytte de beste forbindelsene. Generelt skal du ikke forvent den store luksus, men togene er alltid en opplevelse!

Fly
På rundreisene våre i Vietnam flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 40–120 kr, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 100 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil det være tilrådelig med 80–200 kr per dag ekstra. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker, is og drikkepenger, men ta med litt ekstra hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem.
Tips

I Vietnam er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfør, "bus-boy", lokalguider, hotellpikkoloer, på restauranter osv. Hver reisedeltaker bør regne med et beløp på 6–7 USD per dag til fordeling mellom sjåfører og lokalguider. Den/de guiden(e) som reiser med på hele eller deler av turen, får typisk en litt høyere sats enn de lokale guidene, sjåførene og "bus-boys".

En del barer, kafeer og nattklubber, samt restauranter på hoteller, legger 10–15 prosent i "service charge" til de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen.

For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med én til to dollar kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene. Det skal understrekes at selv om driks er normalt, er det naturligvis frivillig å betale. Som nevnt er det alminnelig praksis.

Valuta og bankkort

Den vietnamesiske valutaen heter dong og finnes i 200-, 500-, 1000-, 2000-, 5000-, 10 000-, 20 000-, 50 000-, 100 000-, 200 000- og 500 000-sedler. Mynter finnes, men blir sjelden brukt. 1 dong er 100 ho, som er 100 xu. Vær oppmerksom på at mange av sedlene ligner hverandre (for eksempel 10 000- og 100 000-dong-sedlene). Den beste valutaen å ha med er amerikanske dollar, som kan veksles til dong overalt.

MasterCard, Visa, Diners og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. MasterCard og Visa kan bare brukes til å heve kontanter i de fleste byer i minibanker (såkalte ATM), som bare utbetaler dong.

Kursen på dong kan svinge mye, og dong kan ikke kjøpes i Norge. I Vietnam kan man veksle i lufthavnen, i banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller. Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha en passende mengde av 5000- til 20 000-dong-sedler til å betale drosjer, lokale innkjøp og måltider med, for folk har sjelden vekslepenger. Bare i få tilfeller kan dong veksles tilbake til utenlandsk valuta (USD), så ta ikke ut og veksle ikke flere dong enn du kan bruke.

Elektrisitet
Vietnam bruker 220 volt. Normalt er støpslene som i Norge, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med flere valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale telefonkoden for Vietnam er +84. Det er dyrt å ringe hjem fra Vietnam. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Vietnam.

Internettkafeer finnes etter hvert i de fleste byer, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. De fleste hoteller i Vietnam har Internett-service, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Hygiene

I Vietnam er hygienen bedre enn mange andre steder i Asia, men ennå ikke på nivå med Vest-Europa.

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter, og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (kan fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.

Røyking
Under all flyging og buss- og togtransport er det røykeforbud. I togene er det likevel ofte merkede områder der det er tillatt å røyke.
Takt og tone

Vietnameserne er generelt svært åpne og tar mot turister med et smil og et "hello sir/madam". Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Selv om vietnameserne generelt er vant med mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene deres og skikk og bruk med ærbødighet og korrekt påkledning. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene ned og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, ettersom føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter og klatrer ikke på dem. Det er ikke tillatt å fotografere alle steder, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Når man besøker Ho Chi Minhs Mausoleum, skal man være korrekt kledd, det vil si: lange bukser, skjørt, bluse eller skjorte med korte/lange ermer. Man skal ikke ha med fotoutstyr, drikkevarer eller lignende, og det er heller ikke tillatt å snakke når man i én rekke defilerer forbi Ho Chi Minh.

Vietnameserne betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og følelsene sine. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe til med å ordne opp.

Offentlige kyss og kjærtegn er høyst upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke velsett, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn sees hånd i hånd. Man bør også alltid være anstendig kledd. Bare i de store turistområdene er det akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en vietnameser på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, fordi håret er hellig.

Man ser tiggere i noen områder, og man kan naturligvis gi en skilling til gamle og invalidiserte, men ikke til barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging. Hvis du vil gi barna noe, så gi dem sjampo, såpe, blyanter eller kladdehefter.

Vietnamreiser

 • Vidunderlige Vietnam!

  Vietnams høydepunkter fra Hanoi i nord over keisertidens Hué og Hoi An til det frodiggrønne Mekongdeltaet i sør.

  4,7
  • 16 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 31 998,–
  fra Oslo
 • Khmerenes rike – en reise gjennom Sørøst-Asia

  Følg i fotsporene på khmerenes stolte høykultur gjennom Thailand, Kambodsja og Vietnam inkl. Angkor Wat og båttur på Mekongelva til Mekongdeltaet

  4,8
  • 24 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 28 998,–
  fra Oslo
 • Vietnam – eventyr & badeferie

  Opplev Vietnams pulserende storby Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunellene og Mekongdeltaet samt 5 dagers avslapping på stranden ved Mui Ne

  4,3
  • 3 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 26 498,–
  fra Oslo
 • Vår i Nord-Vietnam

  Opplev det mest uberørte området av Vietnam. I landets fjellrike nordøstlige hjørne opplever vi den flotte naturen og besøker de lokale folkeslagene

  4,8
  • 09-04-2024
  • 13 dager
  • 26 998,–
  fra Oslo