Reis til Vietnam

Vietnams natur er intet mindre enn storslått: det vidstrakte Mekong-deltaet, kalksteinsfjellene i Halong-bukten, lange, vidunderlige kyststrekninger, grønne rismarker og fjellskråninger bekledd med teaktrær. Vietnam byr også på byggverk fra svunne tider, religiøse templer, fargestrålende gateliv og fascinerende fjellstammer av tibetansk og mongolsk opprinnelse.

Innbyggere 94 mill.
Hovedstad Hanoi
Språk Vietnamesisk
Stjernens spisser symboliserer bønder, arbeidere, intellektuelle, soldater og ungdommen
Visste du...

at Vietnam er verdens største eksportør av cashewnøtter? Hele 37 % av verdens cashewnøtter kommer derfra, og det samme gjør 1/3 av verdens svarte pepper.

at Ho Chi Minh betyr "Den som opplyser"? Den tidligere revolusjonære ble født som Nguyen Tat Thanh og ga seg selv det smigrende tilnavnet kort før han ble president.

Vietnams geografi

Vietnam strekker seg over 1 600 km fra nord til sør langs den indokinesiske halvøyas østkyst. Naturen er meget variert fordi det sørlige klimaet er tropisk, mens det nordlige er kjøligere. Tre fjerdedeler av landet er dekket av fjell eller bakker, den siste lavtliggende fjerdedelen befinner seg rundt de to hovedelvene Song Hong (Røde flod) og Mekongs frodige deltaer. De to elvedeltaene og nesten hele kysten er fylt med rismarker, der krumbøyde kvinner med store trekantformede hatter passer de livsviktige risplantene. De høye, nordlige fjellene er gjennomskåret av mange elver og strømmer. Lenge sør ligger Annam-platået, som når opp i 1 000 meters høyde og er spekket med ibenholt-, teak- og rosentrær. Den lange kyststrekningen langs Tonkinbukten og Det sørkinesiske hav består av bakker, sanddyner og fine sandstrender.

Klima i Vietnam

Vietnam har tropisk monsunklima og det er i grunn ikke noe dårlig tidspunkt å besøke landet rent værmessig. Når noen områder har dårlig vær, har andre bra vær. Området rundt Hanoi har kjølige vintre med temperaturer ned i 10°, mens den sørlige delen av landet har klassisk tropisk klima med 25-30° året rundt. Fra juni til oktober kommer monsunen susende med masser av regn og høy luftfuktighet – i de sørlige områdene varer regntiden litt lengre.

Vietnams historie

Vietnam er en kommunistisk stat med 94 millioner innbyggere, som for det meste er buddhister og taoister. I tillegg finnes det noen katolikker og omkring 50 forskjellige stammefolk med egne religioner og språk. Før Vietnam på 1700-tallet fikk sin nåværende utstrekning, var det delt i mindre deler. Nord-Vietnam tilhørte Kina, og området rundt Mekong-deltaet i sør var underlagt Khmerriket i det nåværende Kambodsja. I midten lå det aggressive Champa-riket. Fra midt på 1800-tallet var Vietnam sammen med Laos og Kambodsja en del av Fransk Indokina.
Vietnameserne var ikke spesielt begeistret for å høre til under en europeisk kolonimakt, og da Ho Chi Minh i 1930 dannet det vietnamesiske kommunistpartiet, kom de for alvor i gang med motstandskampen. Da den massive kommunistiske motstanden mot Frankrike ble for mye for USA, begynte den 15 år lange og meget ødeleggende Vietnamkrigen. Kort etter Vietnamkrigens avslutning, ble de hittil adskilte delene, Nord- og Sør-Vietnam samlet til Den sosialistiske vietnamesiske republikk, og Vietnam er nå gode venner med både USA og den gamle erkefienden Kina. Kineserne har spesielt blitt interessert i Vietnam etter landets økonomiske boom. Vietnam har – merkelig nok, når man tar landets status som kommunistisk i betraktning – et av verdens raskest voksende økonomier med mer enn 6 % økonomisk vekst i året.
Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi

Severdigheter i Vietnam

En av grunnene til den fremadstormende vietnamesiske økonomien, er at reiser til Vietnam er blitt usedvanlig populære blant reiselystne fra hele verden. Og det er det gode grunner til: Vietnam har både kultur, natur og en behagelig stemning å lokke med. På mang en reise til Vietnam er den berømte Halong-bukten et av de naturmessige høydepunktene. Ca. 3 000 kalksteinsberg i alskens former og størrelser hever seg opp over den blågrønne havoverflaten og danner en sann labyrint. Dette praktfulle naturlandskapet med den nesten magiske atmosfæren er tatt med på UNESCOs verdensarvsliste.
Vietnam har mange interessante byer med historie som går mange hundre år tilbake i tiden. Det dreier seg for eksempel om Hoi An med en gammel bydel fylt med fredede arkitektoniske perler, Hanoi med sjarmerende franske bulevarder, vakre templer, naturlige sjøer, et virvar av sykler og den berømte en-søyle-pagoden, samt hovedbyen i Mekong-deltaet, Can Tho. Her handles det med deltaets varer og grøde på fargerike og myldrende, flytende markeder. Ho Chi Minh City, som tidligere het Saigon, er en livlig storby og en smeltedigel på godt og ondt. Tett på Ho Chi Minh City ligger de berømte Cu Chi-tunnelene, som ble bygget av Vietcong i perioden 1940-69. Da Vietnamkrigen var på sitt verste, strakte tunnelen seg hele veien til grensen til Kambodsja, og bare i Cu Chi-distriktet er det over 250 kilometer underjordiske tunneler.
Hvis man er interessert i å inkludere sport i ferien i Vietnam, kan man ta en tur innom en av landets mange fine golfbaner. Ved Hanoi ligger Kings Island Golf Course på en liten øy. På mange av banens vakre hull bidrar vannet på den ene eller andre måten til å gjøre spillet ekstra utfordrende. Lenger mot sør ligger Dalat med en golfbane, som er et helt kapittel for seg. Grunnlagt i 1922 og kraftig renovert på 1990-årene fremstår banen i dag som et mesterverk i perfekt stand.
Dalat

Vietnamreiser

 • Vidunderlige Vietnam!

  Vietnams høydepunkter fra Hanoi i nord over keisertidens Hué og Hoi An til det frodiggrønne Mekongdeltaet i sør.

  4,7
  • 16 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 31 998,–
  fra Oslo
 • Khmerenes rike – en reise gjennom Sørøst-Asia

  Følg i fotsporene på khmerenes stolte høykultur gjennom Thailand, Kambodsja og Vietnam inkl. Angkor Wat og båttur på Mekongelva til Mekongdeltaet

  4,8
  • 22 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 28 998,–
  fra Oslo
 • Vietnam – eventyr & badeferie

  Opplev Vietnams pulserende storby Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunellene og Mekongdeltaet samt 5 dagers avslapping på stranden ved Mui Ne

  4,3
  • 2 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 26 498,–
  fra Oslo
 • Sommer i Vietnam

  Komplett Vietnamreise med Ho Chi Minh City, Mekongdeltaet, Hanoi, Halongbukta og 5 dagers badeferie i Hoi An

  4,9
  • 04-07-2024
  • 16 dager
  • 33 498,–
  fra Oslo
Del denne siden