Fakta Rumania

Nedenfor kan du lese en rekke praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Romania
  • Innbyggere 21,5 mill.
  • Hovedstad Bucureşti
  • Språk Rumensk
  • Religion Rumensk-ortodoks
  • Valuta Rumenske lei
  • Areal 238 391 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell
Romania er én time foran i forhold til norsk tid, både sommer- og vintertid.
Transport i Romania
På Albatros' rundreiser i Romania bruker vi busser som er i god stand.
Økonomi
Prisnivået ligger langt under det norske, og det gjelder spesielt for mat og drikkevarer. De finere restaurantene kan virke forholdsvis dyre, men det skyldes at de kun eksisterer på grunn av turistene. Varer produsert i Romania som klær, sko og vesker er billige og av god kvalitet.
Driks
Det er ikke så vanlig å gi driks i Romania, men på restauranter er det passende med 10% i tillegg til regningsbeløpet, hvis du er fornøyd med servicen.
Valuta og kredittkort

Valutaen i Romania er lei (RON).

Visa og MasterCard kan brukes på hoteller, i restauranter og i butikker i de større byene, der det også er minibanker. Ellers tilrådes det å ta med kontanter (amerikanske dollar eller euro), som kan veksles i de mange offisielle vekslingskontorene.

Elektrisitet
I Romania bruker man 230 V, og stikkontaktene er av europeisk standard av samme type som i Norge.
Telefon og internett
Den internasjonale landskoden for Romania er +40. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for oppringning til og fra Romania. Der er god adgang til wifi på hoteller og på kafeer og restauranter.
Drikkevann og hygiene

Det kan være langt mellom offentlige toaletter, de er ofte ikke særlig rene, og det koster penger å bruke dem. Ta for sikkerhets skyld med toalettpapir eller en pakke våtservietter. Toalettforholdene er bedre på hoteller og restauranter.

Det frarådes å drikke vann av kranen; kjøp i stedet vann på flaske.

Takt og tone
Rumenerne er et gjestfritt folkeferd. De er mer religiøse enn vi er vant til i Norge, så når du besøker kirker og andre helligdommer, anbefales det at du viser alminnelig respekt og verdighet overfor befolkningen.
Rygning
Røyking er ennå svært utbredt i Romania. Finere hoteller har ikkerøykeravdelinger, og mange restauranter har også ikkerøykerområder. Det er ikke tillatt å røyke i offentlige transportmidler.

Transilvanias kulturskatter

Dype skoger, dramatiske fjell og UNESCO-fredede middelalderbyer med borger og slott

4,1
  • 2 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 14 998,–
fra Oslo