Fakta Polen

Her kan du lese en rekke praktisk informasjon i forbindelse med reiser til Polen
  • Språk Polsk
  • Hovedstad Warszawa
  • Innbyggere 38, 5 mill.
  • Religion Katolisisme
  • Valuta Zloty
  • Areal 312 000 km2

Verd å vite

Tidsforskjell
Polen har samme tid som Norge, både vinter og sommer.
Transport i Polen
På våre reiser i Polen bruker vi busser av god standard med klimaanlegg. I byene kan du lett ta deg frem på egen hånd med buss.
Valuta og kredittkort

Valutaen i Polen heter zloty. Det er alltid greit å ha noen mynter og mindre sedler på seg til betaling i butikker, restauranter osv., der det kan være et problem å bruke store sedler.

De gjengse kredittkortene som Visa, MasterCard og American Express kan brukes til betaling overalt i Polen. Langt de fleste byene har minibanker, der du kan heve kontanter.

Prisnivå i Polen
Prisene i Polen er generelt noe lavere enn i Norge. Du kan få et måltid mat på en mellomklasserestaurant for rundt 170 kr. De fleste andre varer ligger på bortimot det halve av de typiske norske prisene.
Driks

Det er kutyme å gi driks på restauranter og lignende i Polen. Du kan avrunde regningen oppover til nærmeste 10 zloty eller legge på 10 %. I taxier kan du avrunde beløpet oppover hvis du har vært fornøyd.

På rundreiser og cruise vil sjåfører, guider og skipspersonale forvente et visst beløp i driks. Se vår beløpsanbefaling i reiseprogrammet ditt.

Elektrisitet
I Polen bruker man 230 volt/50 hertz, og stikkontaktene er av samme type som i Norge.
Telefon og internett

Polens internasjonale landekode er +48. Det kan være dyrt å ringe til og fra Polen samt å bruke mobiltelefonens internettadgang. Sjekk evt. med mobilselskapet ditt om dekning og priser før avreise.

Langt de fleste hoteller og mange kafeer og restauranter har internettadgang gratis eller mot betaling. Du kan logge på med datamaskinen eller nettbrettet ditt. Signalet og hastigheten kan imidlertid variere en del.

Internettkafeer er ikke så mangfoldige som de har vært. Det lokale turistkontoret eller biblioteket er sannsynligvis det greieste stedet å låne en datamaskin med internettadgang.

Drikkevann og hygiene

Offentlige toaletter finnes det ikke så mange av i Polen, og de er ofte mangelfullt rengjort. Du må normalt betale én eller to zloty for å bruke offentlige toaletter. Ta gjerne med en flaske hånddesinfeksjonsgel.

Vannet fra kranen er ikke trygt å drikke. Kjøp i stedet vann på flaske.

Røyking
I Polen er det forbudt å røyke i busser, i tog og på stasjoner og ved stoppesteder. Man kan heller ikke røyke innendørs på offentlige steder medmindre det foregår i spesielt avmerkede røykeværelser.
Takt og tone
Polakkene er generelt meget høflige overfor hverandre og for besøkende. Man håndhilser og holder opp døren for kvinner og lignende. Hvis du besøker en kirke, bør du dekke til armene og ikke gå med korte shorts eller skjørt.