Sommer i Kirgisistan

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Eventyret venter! Aktiv ferie ved fjellvann, nomadeliv og uforglemmelig landskap

Bli med Albatros på eventyr til det fabelaktige landskapet i Kirgisistan når det er kledd i sine vakreste sommerfarger. Lyset er knivskarpt, luften frisk, og de alpine blomstene dekker fjellsteppene i et fargerikt flor. Turen er en rundreise i der vi skal på lette fotturer inn i fjelldalene langs fossende elver og svømme i Issyk-Kul-sjøens krystallklare vann. Vi møter også de etniske nomadene og får innblikk i deres levevis og kultur i de uberørte fjellandskapene. Vi overnatter til og med på tradisjonell nomadevis i filttelt ved Son-Kul-sjøen! Bisjkek byr på fargerike basarer hvor du kan kjøpe silke, ull og kunsthåndtverk til rimelige priser. Reise- og overnattingsformene er ikke luksuriøse, men behagelige, sjarmerende og med masser av lokalkoloritt.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Albatros active

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Som

Dagsprogram 9 dager
Dag 1
Avreise fra Oslo
Dag 2
Ankomst til Bisjkek. Byrundtur og tid på egen hånd
Dag 3
Bisjkek–Cholpon Ata–Karakol. Issyk-Kul-innsjøen og helleristninger
Dag 4
Karakol. Lett fottur i fjellet, Przewalski-museet og den russisk-ortodokse kirken
Dag 5
Karakol–Jeti Oghuz–Tamga. De røde sandsteinsklipper og ankomst til Tamga
Dag 6
Tamga–Barskaun-dalen–Tamga. Lokalt landsbyliv og de røde sandsteinsklippene ved Skazka
Dag 7
Tamga–Kaji-say–Bokonbaeva–Jaichy. Varme kilder og overnatting i jurter
Dag 8
Jaichy–Burana–Bisjkek. Burana minareten, tid til egen hånd og avskjedsmiddag
Dag 9
Bisjkek–Oslo. Hjemreise

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
22 998,–
Oslo
Få plasser igjen
22 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo

Vi flyr fra Oslo via Istanbul mot hovedstaden Bisjkek. Kirgisistan er en av de tidligere sovjetrepublikkene – et avsidesliggende land i et glemt hjørne av det nå hedengangne Sovjetunionen. Geografisk, naturmessig og kulturelt er det en blanding av mongolsk, persisk og russisk – tilsatt sitt eget nasjonale særpreg. Kirgisistan grenser mot Kina i øst, Tadsjikistan i sør, Usbekistan i vest og Kasakhstan i nord. Mye har endret seg siden Albatros i 1995 som det første europeiske reisebyrået brakte gjester til Kirgisistan. I dag behøver man ikke lenger å dele på et vaklevorent utedo, sporadisk varmt vann og felles sovesaler krydret med transport i store militærkjøretøyer. Standarden på kjøretøyer og overnattingssteder er forbedret og tidsmessig – men eventyret venter fremdeles på deg!

Dag 2
Ankomst til Bisjkek. Byrundtur og tid på egen hånd

Etter ankomsten kjører vi til hotellet vårt i Bisjkek. Etter en solid frokost og et par timers hvile tar vi fatt på dagsprogrammet. Bisjkek er etter sentralasiatisk målestokk en ung by – grunnlagt i 1825 – med bebyggelse i overveiende russisk stil. Byen er preget av en hyggelig atmosfære, som bliver sterkere på sommerdager.

Vi parkerer i sentrum og går i slentrende tempo midt gjennom byen mens reiselederen forteller om bylivet og stedene vi passerer: de vakre parkene, museene, kjøpesentrene, basarer og lignende. Det vil også være litt tid til fri disposisjon, slik at man kan spasere rundt på egen hånd eller slappe av på en kafé.

Etter kveldsmaten, som vi spiser på en god kafé, er resten av kvelden til fri disposisjon.

Dag 3
Bisjkek–Cholpon Ata–Karakol. Issyk-Kul-innsjøen og helleristninger

Etter frokosten pakker vi bagasjen og kjører østover til byen Cholpon-Ata, som ligger vakkert til ved Issyk Kul-sjøens nordlige bredd. 

Vi kan skimte en turkis stripe i horisonten – det er den store fjellsjøen Issyk-Kul. Med dybde på over 650 meter er innsjøen den neststørste fjellsjøen på kloden. Landskapet blir gradvis mer åpent og gir plass til små gårder, gressletter og flatt steppeland med flokker av kveg og sauer. Langs veien står det aprikostrær og morbærtrær med skjeve kroner. Hist og her ligger små muslimske gravplasser.

Vi stopper ved den største byen på nordsiden av innsjøen ved en lokal restaurant på veien. Her er det oppført et mindre friluftsmuseum også kalt Stenhagen som er bygget opp rundt de mange helleristningene som man har funnet i området. Noen av helleristningene går så langt tilbake som 1500 år f.Kr. men de fleste stammer fra det 8.-1. århundre f.Kr. Det er over 500 sten med helleristninger som er spredt over et areal på over 42 hektar, så vi velger noen av de mest interessante før vi fortsetter mot vår destinasjon, Karakol. 

Karakol er med sine over 75 000 innbyggere Kirgisistans 4. største by. Her er alle moderne fasiliteter som gode restauranter, butikker og nybygde hus. Vi innkvarteres på hotellet vårt hvor vi skal bo de neste to nettene. Om kvelden spiser vi middag på en av byens beste restauranter.

Dag 4
Karakol. Lett fottur i fjellet, Przewalski-museet og den russisk-ortodokse kirken

I fjellene øst for Karakol ligger noe av den flotteste naturen i Kirgisistan, og etter frokost kjører vi opp i fjellet og går en passende strekning i den klare fjelluften. Vi tar med oss matpakker og spiser dem ute i det fri.

Fra dalen med furuer og barskog reiser fjellene rundt seg bratt oppover. Øverst oppe veksler landskapet mellom plantebelter fra skogen lengst nede til åpne vidder med alpin flora og vakre gressletter med flokker av alperavner og Himalaya-gribb, som svever over isbreene. Underveis stopper vi ved små kilder og fossefall, ser på planter og hører på fuglene.

Vi returnerer til Karakol hvor vi besøker Przewalski-museet som utstiller mange av de gjenstandene som den russiske oppdagelsesreisende Nikolai Mikhailovich Przewalski hadde med seg hjem fra sine ekspedisjoner til Kina og Mongolia. Etter museumsbesøket drar vi tilbae til Karakol og besøker den unike kinesiske moskeen fra 1910, et stabilt byggverk uten en eneste skjøt, og byens flotte rusisk-ortodokse kirke.

Om kvelden skal vi ut og spise hos en lokal uighur-familie. Uighurene er et folkeslag som primert lever i den nordvestlige kinesiske provinsen Xinjiang Uighur Autonome Region i det vestligste Kina; naboen til Kirgisistan.

Dag 5
Karakol–Jeti Oghuz–Tamga. De røde sandsteinsklipper og ankomst til Tamga

Vi besøker den lille landsbyen Dzjeti Ögüz. Vest for landsbyen ligger en underlig høyderygg med røde sandsteinsklipper – De sju tyvene og Razbitoje Serdtse (Det brustne hjertet), som er omtalt i Hans Scherfigs bok fra 1964, "Hos kirgiserne" – sammen med det berømte sanatoriet der uavhengighetsavtalen mellom Russland og Kirgisistan ble undertegnet i 1991. 

Sist på dagen er vi framme i den lille landsbyen Tamga, der vi tilbringer de neste par dagene i de vakre omgivelsene. Vertshuset vårt ligger bare et kvarters gange fra Issyk-Kul og har en flott utsikt over fjell og aprikoslunder. Vi har tid til en dukkert i det herlige vannet eller til å slappe av og skrive postkort under aprikostrærne i hagen.

Dag 6
Tamga–Barskaun-dalen–Tamga. Lokalt landsbyliv og de røde sandsteinsklippene ved Skazka

Vi legger ut på en dagstur til Barskaun-dalen og de omkringliggende fjellene. Dalen er mest kjent for Kumtor-gullgruva oppe i fjellene og det nå forfalne sanatoriet. Sanatoriet hadde sin storhetstid for over førti år siden, da Jurij Gagarin ferierte ved sjøen.

Langs hårnålssvinger og det ene spektakulære utsiktspunktet etter det andre, tar bussen oss til et stort platå på omtrent 4 000 meters høyde. Her kan de som ønsker det ta en spasertur i den vakre naturen og nyte den friske fjelluften.

Senere på dagen returnerer vi til Tamga hvor vi spiser lunsj. På ettermiddagen tar vi en liten tur til et særegent landskap med røde vind-eroderte sandsteinsklipper. Flere av dem har fått navn og er blant annet kalt King-Kong og Flodhesten.

Om kvelden spiser vi en felles middag på vertshuset – og kanskje kan vi overtale verten til å lage den berømte pilaffen.

Dag 7
Tamga–Kaji-say–Bokonbaeva–Jaichy. Varme kilder og overnatting i jurter

Det har blitt dags å ta farvel med det hyggelige vertsparet i Tamga og begi oss videre på vårt opplevelsesreise i Sentral-Asia.

Dagens første stopp er Kaji-Say hvor det utenfor byen ligger et nytt bassenganlegg med utendørs og innendørs termiske (varme) kilder. Her kan du nyte en vakker utsikt over Issyk-Kul-sjøen og de snødekkede Tien-Shan-fjellene mens du nyter det varme mineralholdige kildevannet. 

Herfra fortsetter vi til landsbyen Bokonbajevo, med et verksted der lokale kvinner driver med tradisjonelt kirgisisk filthåndverk. Her kan du følge prosessen fra ull til ferdig filt i f.eks. shyrdak-tepper, og verkstedet gir et fint innblikk i håndverket. Det er også mulig å kjøpe ferdiglagede produkter

Vi blir innkvartert i de tradisjonelle jurtene, som også er kjent fra Mongolia. På kirgisisk heter filtteltene boz uj, som betyr grått hus! Vi skal overnatte på tradisjonelt nomadevis i små grupper. Her skal vi leke nomader og overnatte i jurter som er flyttbare filttelt med en innvendig bærende treramme som kan foldes sammen og transporteres bort. Det tar kun et par timer å sette opp eller ta ned teltene. Våre jurter er oppvarmet og det bor 4 personer i hver jurt, på ekte nomadevis.

Dag 8
Jaichy–Burana–Bisjkek. Burana minareten, tid til egen hånd og avskjedsmiddag

Etter frokosten kjører vi tilbake til Bisjkek. Faktisk kjører vi på den gamle Silkeveien og stopper også ved Burana i den gamle silkeveisbyen Balasagun som var en viktig hovedstad for Kara-Khanid dynastiet i det 10. århundre.

Etter et spennende stopp fortsetter vi til hovedstaden Bisjkek hvor ettermiddagen er fri til egne opplevelser. 

Vil du handle litt spesielle suvernirer er det Bisjkeks basar du skal gå til. Her er prisene veldig vennlige for en norsk lommebok. Du kan regne med at prisnivået er ca. tre ganger så lavt som i Norge. Her selger de tradisjonelt håndverk, kinesiske kopier, ullvarer, kalpakhatter, koreanske vanter, silketørkler og mye mer. Basarene tilbyr ikke bare shopping, men også mat. Reiselederen og den kirgisiske lokalguiden hjelper gjerne med tips om de gode stedene å handle og hvor man finner de forskjellige produktene. 

På kvelden samles vi og spiser en hyggelig middag sammen på en av byens beste restauranter.

Dag 9
Bisjkek–Oslo. Hjemreise

Ankomst til Oslo samme dag som følge av tidsforskjellen.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 22 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
2 998,–
Prisen inkluderer
 • Skandinavisk reiseleder 
 • Fly Oslo–Bisjkek t/r med mellomlanding 
 • Utflukter ifølge program 
 • Helpensjon 
 • 2 x overnatting i delt dobbeltrom på lokalt 4-stjerners hotell i Bisjkek
 • 2 x overnatting i delt dobbeltrom på gjestgiveri i Tamga
 • 2 x overnatting i delt dobbeltrom på lokalt 3-4 stjerners hotell i Karakol
 • 1 x overnatting i delt dobbeltrom i tradisjonell jurt
 • Skatter og avgifter  
   
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris 
 • Reiseforsikring 
 • Eventuelle ekstra arrangementer 
 • Tillegg for enkeltrom 
 • Drikkevarer 
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. USD 60,-).
 • Personlige fornødenheter.
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Overnatting

I de større byene bor vi på 3–4-stjerners hoteller, mens det i de mindre byene ofte ikke er så mange valgmuligheter. Siden vi flere steder bor på mindre hoteller og vertshus, kan det ofte forekomme variasjoner mellom de forskjellige typene av rom og størrelsene på dem. I de private gjestgiveriene skal man ikke forvente noen form for luksus. Også her kan rommene ha veldig varierende størrelse. Til gjengjeld er gjestfriheten stor og vi får en enestående mulighet for å komme helt inn på lokalbefolkningen. 

Stedene er familiedrevne og man kan forvente en god solid lokal kost som er laget av husets matmor og hyggelige stunder med resten av familien, samt eventuelle naboer, hunder, høns og annet godtfolk. Rommene er med felles baderom på gangen. 

Vi dessuten overnatting i jurter, som er kirgisernomadenes tradisjonelle filttelt. Her blir man innlosjert i soverom med opptil 4 personer. Det bør derfor forventes at man kommer til å sove sammen med andre. Her vil det også være felles toalett og bad.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Ta også gjerne med

Gode tursko eller -støvler og klær som er godt egnet til en aktiv ferie ute i naturen. Det kan være varmt, men også kjøligere om kvelden, når vi er oppe i fjellene. Badetøy og badehåndkle til en dukkert i fjellsjøene er også godt å ha med. Det vil bli sørget for vanlige håndklær og sengetøy på overnattingsstedene, så du behøver ikke å ta med sovepose.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser