Fakta Marokko

Her kan du lese nærmere om forskjellige forhold som gjelder for Marokko. Les blant annet om tidsforskjell og reiseforsikring.
 • Språk Arabisk og berberspråk
 • Hovedstad Rabat
 • Innbyggere 33, 6 mill.
 • Religion Sunni-islam
 • Valuta Dirham
 • Areal 458 730 km2
Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellem Norge og Marokko kan variere alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid: – 2 timer
Vintertid: – 1 timer

Transport i Marokko
Bus
Busser i Marokko har ikke helt samme standard som man er vant til fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategori med aircondition der det er mulig.
Økonomi
Et godt måltid koster cirka 90 NOK, og når det gjelder lommepenger er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 220 NOK pr. dag. Hvis man kjøper ekstra drikkevarer mm. kan man regne med 50 NOK ekstra om dagen.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider, sjåfører og safariguider/rangere i løpet av reisen mottar en viss sum som driks, siden lønnen i servicebransjen er avstemt etter det. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld må vi understreke at det er frivillig om – og hvor mye – man vil gi i driks.

I Marokko er det vanlig å gi driks. Vanligvis gir man driks til busssjåfør, ”bus-boy”, lokalguider, hotellpiccoloer, restauranter osv. Man bør derfor alltid have lidt småpenger på seg. En god tommelfingerregel er å gi 5–10% oprosent av regningen i driks på restauranter, barer og kaféer.

Reiser du på cruise gjelder det andre regler. Se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og kredittkort
Valutaen i Marokko er marokkanske dirham (MAD). Det blir mer og mer utbredt å bruke elektroniske betalingskort/kredittkort i Marokko. Det er minibanker i alle større byer. De fleste større butikker/hoteller/restauranter tar også imot betalingskort/kredittkort. Vi anbefaler allikevel at du tar med deg litt kontanter enten i USD eller EUR. De større bankene i Marokko veksler også norske kroner.
Elektrisitet
Som i Norge har Marokko 220 volt de fleste steder. Noen steder kan det også være 170 volt. Vanligvis er stikkontaktene som i Norge, men til tider kan det være forskjellige typer. Ta med deg et adaptersett hvis du vil være på den sikre side.
Telefon og internett

Den internasjonale landekode for Marokko er + 212. Det er dyrt å bruke mobiltelefon fra Marokko – hør med mobilselskapet ditt om hvilke priser som gjelder i Marokko.

Det er internetkafeer i alle større byer, og de fleste hoteller har internettservice mot betaling.

Drikkevann og hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Andre steder kan man oppleve såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan også være primitiv. Ta med deg eget toalettpapir eller en pakke intimservietter og evt. hånddesinfeksjons-gele (fås bl.a. på norske apoteker). Da er man ikke like avhengig av vann.

Det frarådes å drikke vann fra kranen. Unngå gjerne også isbiter.

Takt og tone

Påkledningen er uformell, men man bør vise hensyn til lokalbefolkningen og den islamiske kulturen. Som hovedregel kan man si at i byen er man kledd på til bylivet, og på stranden er man kledd på til stranden. Kvinder som ferdes alene kan av og til få en viss oppmerksomhet fra lokale menn. Det eneste man bør huske på er å unngå øyenkontakt, da er de som regel ikke påtrengende. Man kan godt spasere rundt alene, og på restaurantene får man alltid god service når man er alene uansett om man er kvinne eller mann

Det forventes, at man respekterer de lokale helligdommene og skikkene med ærbødighet og korrekt påkledning. Hvis man besøker en moské skal man huske å ta av seg skoene og legge dem så sålene vender inn mot hverandre. Kvinner skal ha tildekkede armer og bør være iført hatt eller annet hodeplagg.

Venstre hånd anses som uren og bør derfor bare ta på noe som er urent. Unngå å gestikulere med venstre hånd. Det er meget uforskammet å peke på noen eller noe, og husk at det vestlige ”thumbs up”-tegn er anstøtelig i hele den arabiske verden. Når man sitter på en stol krysser man ikke beina, men sørger for at skosålene alltid berører gulvet fordi de aldri må peke på noen.

Røyking
Det er forbudt å røyke på fly og all annen transport. Det er ikke lov til å røyke innendørs på offentlige steder med mindre det foregår på spesielle røykerom.

Marokkoreiser

 • Fargerike Marokko – en livsnyterreise

  Den legendariske kongebyen Marrakech og avkobling ved Atlanterhavet

  4,7
  • 4 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 16 998,–
  fra Oslo
 • I maurernes fotspor fra Málaga til Marrakech

  Opplev storslåtte byggverker og enestående vakker natur på en rundreise i Maurerriket

  4,3
  • 3 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 22 998,–
  fra Oslo
 • Den store Marokko-reisen – kongebyer og strandliv

  Bli med på en kulturreise for alle sanser til de gamle kongebyene og de sagnomsuste Atlasfjellene, etterfulgt av et avslappende strandopphold i badebyen Agadir

  4,1
  • 2 avreiser
  • 12 dager
  • Fra 23 998,–
  fra Oslo