Fakta Zimbabwe

  • Språk Engelsk og forskjellige bantuspråk
  • Hovedstad Harare
  • Innbyggere 15, 2 mill.
  • Religion Kristendom og islam
  • Valuta Amerikansk dollar
  • Areal 390 759 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Zimbabwe kan variere, alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommer:  0 time
Vinter: + 1 time

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som tips, siden lønnen i servicebransjen ofte er avstemt etter det. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke tips, ettersom det er et individuelt anliggende, og tipssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld må vi understreke at det er frivillig om – og hvor mye – man vil gi i tips.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort

Zimbabwe har et multivalutasystem, og som reisende kan du bruke amerikanske dollar og sørafrikanske rand. De fleste valutaer kan veksles overalt i Zimbabwe, men mange steder gis det en dårlig kurs for norske kroner. Det er derfor bedre å veksle penger hjemmefra.

Vær oppmerksom på at du med stor sannsynlighet hverken kan ta ut kontanter eller betale med internasjonale kredittkort mens du er i Zimbabwe. Vi anbefaler derfor at du tar med deg kontanter i form av amerikanske dollar (USD) og gjerne i små 1- og 5-dollarsedler, slik at du kan kjøpe drikkevarer, små suvenirer eller måltider underveis.

Elektrisitet

I Zimbabwe bruker man 220 volt. Ofte er det trebente flate støpsler som brukes, og man bør derfor ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.

På safarilodges og -camps er det ofte elektrisitet bare ca. kl. 5–10 om morgenen og igjen ca. kl. 18–23 om kvelden.

Telefon og Internett

Zimbabwes internasjonale landskode er +263. Det er dyrt å ringe hjem fra Zimbabwe; sjekk med mobilselskapet ditt om dekning og priser for telefonering fra Zimbabwe.

Det er Internett-adgang på de fleste hoteller i større byer samt på noen av de større safarilodger/-camper. På lodger og camper kan forbindelsen være upålitelig og litt dyr.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsgele (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Man får ikke røyke innendørs på offentlige steder med mindre det foregår i spesielt innredede røykerom.