Fakta Laos

Her finner du nyttig informasjon i forbindelse med reiser til Laos.
  • Språk Lao
  • Hovedstad Vientiane
  • Innbyggere 6, 9 mill.
  • Religion Theravada-buddhisme
  • Valuta Kip
  • Areal 236.800 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Laos varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 5 timer
Vintertid + 6 timer

Transport i Laos

Buss
Busser i Laos har ikke helt samme standard som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
På rundreisene våre i Laos og Sørøst-Asia flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavnen og om flytid på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Prisnivået i Laos er generelt lavere enn i Norge. Man kan få et godt måltid for ca. 40–80 NOK, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 100-130 NOK per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 40–60 kr per dag per person være tilrådelig.
Tips

På reisene våre kommer du i kontakt med stedets hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan forekomme forhold du ikke er vant til, som for eksempel skikken med tips. I mange land er tipssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det kan være en forventning om at lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis på tuen mottar en viss sum i tips som takk for hjelpen. Reisens pris inkluderer ikke personlige tips, da det er en individuell og frivillig sak. Tipssystemet er samtidig en del av den kulturen man velger å besøke, og som vi derfor oppfordrer til at man følger og respekterer. Det blir generelt ikke forventet at man gir videre tips i Laos, unntatt i finere restauranter og hoteller, der det forventes at man legger til 10 % i tips på regningen beløp.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort
Myntfoten i Laos heter kip (LAK). 1 NOK = ca. 1389 LAK. Du kan gjerne ta med USD til veksling i Laos, men legg merke til at du bare kan veksle LAK i Laos og Thailand. Mange steder kan du også betale med USD og thailandske baht. I de fleste større byer kan du benytte Visakort ved betaling på restauranter og hoteller. Det er også mulig å heve kontanter i minibankene med Visakortet.
Elektrisitet
I Laos bruker man 220–230 volt. Du bør ha med et adaptersett hvis du ønsker å bruke medbrakt elektronisk utstyr med norske støpsler.
Telefon og Internett

Laos' internasjonale landskode er +856. Det er dyrt å ringe hjem fra Laos. Sjekk med mobilselskapet ditt om dekning og priser for telefonering fra Laos og mottak av oppringninger.

I de fleste større byer er det Internett-kafeer, men hastigheten kan variere mye; det er best å prøve seg litt frem. De fleste større hoteller tilbyr Internett-service mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsgele (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Laotene er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det ligger ikke til laotene å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Selv om laotene generelt er vant til mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt påkledning. Det vil si at skuldre og knær skal være dekket, og at klærne ikke sitter altfor stramt.

Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, for føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter. Man får heller ikke fotografere overalt, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Laotere betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og sine følelser. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe deg med å ordne opp i saken.

Offentlige kyss og kjærtegn er høyst upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke ønsket oppførsel, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn går hånd i hånd. Likeledes bør man alltid være anstendig kledd. I de store turistområdene er det likevel akseptert av avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en laot på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, for håret er hellig.

Man ser tiggere i noen områder, og naturligvis kan man gi de gamle og handikappede en skilling, men ikke barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging. Hvis du vil gi barna noe, så gi dem sjampo, såpe, blyanter eller kladdebøker.

Røyking

Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er forbudt å røyke innendørs på offentlige steder med mindre det skjer i spesielt innredede røykerom.

Thailand og Laos – Togreise til landet bak fjellene

En unik reise hvor vi reiser med tog hele veien fra Bangkok i Thailand til den gamle kongebyen Luang Prabang i Laos

  • 4 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 31 998,–
fra Oslo