Reis til Polen

Grønne, kuperte landskaper, nærværende historie og middelalderbyer med en trendy undertone møter deg på reisen til Polen. Kraków lokker med gotisk, barokk- og art nouveau-arkitektur og et ytterst levende kulturliv. Utenfor byene venter stiene på å ta deg med gjennom tett skog, ned i enorme saltgrotter og langs brede elver.

Innbyggere 38,5 mill.
Hovedstad Warszawa
Språk Polsk
De røde og hvite fargene er hentet i Polens gamle våpenskjold, som forestiller en hvit ørn på rød bakgrunn
Visste du...

at Polen med sine 10 000 innsjøer har en europeisk andreplass i konsentrasjon av innsjøer, kun overgått av Finland?

at polske Marie Sklodowska Curie var den første person til å motta to Nobelpriser? I 1903 fikk Curie fikk Nobelprisen i fysikk og i 1911 mottok hun prisen i kjemi.

Natur og geografi i Polen

Polens landskaper beveger seg fra den lavtliggende kystsonen ved Østersjøen i nord over det sentrale Polens myke åser og skinnende innsjøer til fjellmassiver som Sudetene og Karpatene sørpå. 70 av landets fjell hever seg opp i over 2000 meters høyde og gir mulighet for både skiløping, fjellvandring og kanoturer på de mange fjellvannene. Lange, brede elver som Oder, Warta og Wisla forbinder mange av landets innsjøer og har vært brukt som transportveier siden vikingene stevnet ut med langskipene sine.
Wislaelven

Polens historie

Polen fikk sin første hersker som et samlet land i ca. 960. Middelalderens Polen var preget av stridigheter både religiøst og administrativt. På 1500- og 1600-tallet var det kriger mot Russland, som Polen aldri hadde vært gode venner med, og mot Sverige, som polakkene drømte om å alliere seg med i kampen mot russerne. I de neste århundrene var Polen delt i flere områder som var skiftevis selvstendige og på russiske, prøyssiske eller østerrikske hender. Først etter slutten av første verdenskrig gjenoppstod Polen som en samlet nasjon. Det gav likevel ikke fred i den nye staten, men derimod oppgjør mellom de forskjellige befolkningsgruppene, som polakker, jøder og tyskere. På det politiske planet var det både statskupp, forfatningsendringer og diktaturlignende styre i denne perioden.
Gamle Warszawa
I 1939 fikk Polen den tvilsomme æren å måtte forsvare seg mot Hitlers første angrep. Det ble begynnelsen til andre verdenskrig. Polen ble sentrum for partenes maktkamper og for den nazistiske rasepolitikken. Jøder og andre polske minoriteter ble samlet i gettoer, utryddet eller tvangsflyttet til slaveleirer. Da krigen sluttet, var stort sett alle minoriteter tilintetgjort, befolkningstallet hadde falt med seks millioner, og Polen ble sammen med mange andre østeuropeiske land en del av Østblokken. Nå fulgte 45 år med sensur, hemmelig politi og nedkjemping av kirken. Landet ble i 1989 det første i Østblokken til å skifte fra kommunisme til markedsøkonomi. Polens kommunistiske parti oppløste seg selv, og alle sovjetiske tropper måtte forlate landet. Polen begynte i stedet å orientere seg mer mot resten av Europa og ble medlem av NATO i 1999 og av EU i 2004 som det første av de tidligere kommunistiske østeuropeiske landene.
Auschwitz

Severdigheter i Polen

På din reise i Polen må du ikke gå glipp av Kraków. Den tidligere hovedstaden ånder av historie, og den gamle bydelen har en helt spesiell atmosfære med sine stillferdige gater, himmelstrebende kirketårn og vakre gamle bygninger. Wawel-slottet, som Polen ble styrt fra i flere århundrer, er en imponerende samling av renessansearkitektur og kongelig glans. Glem heller ikke den 40 000 m2 store Rynek Glowny-plassen, Europas største i sitt slag, omringet av historiske byhus og fylt med levende gateliv. I Kraków kan du også se Oskar Schindlers fabrikk, der den berømte nazisten og industrimannen fremstilte emaljevarer og senere reddet nesten 1200 jøder fra utryddelse. Fabrikken er nå museum. Litt utenfor Kraków ligger Wieliczka saltgruve med sine 300 kilometer underjordiske tunneler. Alt her nede er utformet i salt fra gruven – inklusive alt inventar i det 900 m2 store underjordiske kapellet.
Rynek Glowny-plassen i Kraków
Hovedstaden Warszawa er absolutt også verd å besøke. Et vell av forskjelligartede kvarterer, gjenoppstått etter de totale ødeleggelsene under andre verdenskrig, venter på å sjarmere deg. På byens museer kan du få vite mer om polakkenes mislykkede kamp mot nazistene, de polske jødenes historie og reklamevanene under kommunisttiden. Naturopplevelser kan hentes i Tatra-fjellene, der du kan ta togbanen til fjelltoppen og nyte utsikten over nabotindene, kikke inn i de gamle tindebestigerhyttene og prøve stisystemet mellom enger og asketrær. Bak porten med innskriften ”Arbeit macht frei” ligger konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Dette symbolet på det kanskje mest makabre kapitlet i europeisk historie ligger en halv dagsreise fra Kraków.
Wieliczka Saltgruve
Del denne siden