Fakta Tyrkia

Her kan du lese en rekke praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Tyrkia
  • Språk Tyrkisk
  • Hovedstad Ankara
  • Innbyggere 80 mill.
  • Religion Islam
  • Valuta Tyrkisk lira
  • Areal 783 560 km2

Verd å vite

Tidsforskjell
Tyrkia er 1 time foran Norge.
Transport i Tyrkia

Bussene i Tyrkia er ikke alltid samme standard som vi er vant til fra Norge. Vi har naturligvis valgt best mulig kategori og med aircondition der det er mulig.

Økonomi

Prisnivået i Tyrkia er generelt lavere enn i Norge. Et middagsmåltid kan man få for under 100 kroner på en gjennomsnittlig restaurant. Det er vanlig at man pruter om prisen i mindre butikker og på markeder.

Valuta og kredittkort

Valutaen i Tyrkia er tyrkisk lira (TRY).

Det er minibanker mange steder, og det er også gode muligheter for å veksle kontanter – US-dollar, euro og norske kroner.

Du kan bruke kredittkort i de fleste større butikker, restauranter, kaféer og hoteller. Det kan være nødvendig å ha kontanter på seg hvis man skal handle i små butikker.

Driks

Det er vanlig å gi 5–10 % i driks på restauranter, i hammamer, hos frisøren og til hotellpiccoloer – også selv om det er lagt 10–15 % på regningen til service. Taxisjåfører forventer høyst å få beløpet rundet opp. På severdigheter vil billettselgeren og andre ofte prøve å tilby en service som kan gi driks. Si klart ifra hvis du ikke er interessert i hjelpen deres.

Elektrisitet

Tyrkia har 220 V vekselstrøm som i Norge, men noen stikkontakter er til tynne støpselben. Adaptere kan får kjøpt hos elektrikere og gatehandlere.

Telefon og internett

Den internasjonale landkode til Tyrkia er +90. Mobilnettet er godt utbygd, men forhør deg eventuelt hos mobiloperatøren din om dekning og priser.

På de fleste hoteller er det internettadgang, og det er en del internetkaféer i de større byene.

Drikkevarer og hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne toalettforhold. Det er ikke uvanlig å støte på såkalte pedaltoaletter på offentlige toaletter og i landområder. For sikkerhets skyld kan du selv ta med deg dopapir eller en pakke våtservietter, og eventuelt hånddesinfeksjonsgelé.

Du bør ikke drikke vann fra springen. Kjøp i stedet vann på flaske.

Røyking

Det er forbudt å røyke på offentlige steder. På noen restauranter og kafeer kan det være røykeområder. Det er også en del vannpipekafeer som lever i beste velgående.

Takt og tone

Tyrkia er et muslimsk land, og når man besøker en moské tar man av seg skoene før man går inn. Man må være anstendig påkledd. Ingen bare armer eller shorts, og menn kan ikke ha på seg hodeplagg. Til gjengjeld må kvinner tildekke håret.

Aleksander den stores verden

Enestående kulturhistorisk reise til en vakker og glemt del av middelhavslandene – Nord-Makedonia – sammen med Hellas og Tyrkia

4,2
  • 22-09-2024
  • 10 dager
  • 19 998,–
fra Oslo