Reis til Tyrkia

En reise til Tyrkia er en reise til et fascinerende og komplekst ferieland som pirrer alle sanser. Den blå moskés seks spisse minareter avtegner seg vakkert på Istanbuls horisontlinje. På den andre siden av det sirlige hageanlegget ved siden av kretser kveldens turgåere rundt den vakkert okerfargede Hagia Sofia. Dette var en kirke som var sentrum for Det bysantinske riket i nesten tusen år, frem til osmanene erobret det daværende Konstantinopel og omgjorde kirken til moské.

Innbyggere 79 mill.
Hovedstad Ankara
Språk Tyrkisk
Flagget er relativt nytt, men den røde fargen har vært brukt i tyrkiske flagg siden 1300-tallet
Visste du...

at myten om julenissen har sin opprinnelse i St. Nikolai, som var biskop i Myra? For å gjøre livet hyggeligere for de fattigste, kastet han mynter ned gjennom skorsteinene deres.

at selv om den ikke har noe med tegneserier eller Hollywood å gjøre, er det faktisk en by i Tyrkia som heter Batman?

Istanbul

Nåtidens Hagia Sofia er blitt ombygd til et imponerende museum med blant annet en gullmosaikk som dekker et veggareal på 1,6 hektar. Blant Istanbuls mange andre kulturhistoriske skatter bør man også se sultanens luksuriøse Topkapi-palass, der han moret seg med hoffet og haremet sitt. De mange gårdsplassene og salene vitner om ufattelig rikdom. Gå også på oppdagelsesferd langs Bosporosstredet og i den store overfylte basaren, der man lett kan la seg friste av vakkert utformet kunsthåndverk og smykker, eller i den egyptiske basaren, der fargerike boder med kanel, spisskummen og karri egger både syns- og luktesansen.

Det tyrkiske kjøkkenet er med rette berømt. I Blomsterpassasjen ved Istiklal Caddesi i den moderne, pulserende delen av metropolen, er det rift om bordene, som er overfylt med meze (forskjellige former for småretter) og raki til å skylle det ned med. Prøv også ris-dolmer eller kjøtt-dolmer eller de mange ulike variantene av kebab, ikke minst klassikeren iskender kebab, og rund av med tyrkisk kaffe og en god, tung sirupsdynket baklava.

Egeerhavs­kysten

Tyrkia er imidlertid mye mer enn Istanbul. Man har også egeerhavskysten med Çeşme-halvøya og den sjarmerende havnebyen Izmir, samt badebyene Marmaris, Bodrum og Kuşadasi. Sistnevnte er for mange reisende utgangspunktet for en reise til den kulturhistorisk interessante oldtidsbyen Efesos, som var et viktig sentrum for tilbedelse av kvinnelige guddommer. Her ligger også Artemis-templet, som på 500-tallet f.Kr. var det største bygningsverket skapt av greske arkitekter. I dag er det bare én enkelt jonisk søyle igjen, men ruinbyen er spennende å gå på oppdagelsesferd i uansett.
Kusadasi

Middelshavs­kysten

Langs middelhavskysten er det et hav av flotte sandstrender, for eksempel Ölüdeniz i nærheten av badebyen Fethiye. Det er også flott i Kekova-bukta, der man blant annet kan oppleve "den sunkne by" seks meter under havets overflate. Restene av trapper og hus som bukket under for et jordskjelv sees lett gjennom det rene vannspeilet. Også den gamle bydelen i den velkjente feriebyen Antalya er interessant å oppleve – byens historie strekker seg helt tilbake til 158 e.Kr., da den fungerte som utskipningshavn for kristne pilegrimer. Herfra er det for øvrig ikke langt til Aspendos, som er hjemsted for noen av verdens best bevarte romerske teatre.

Anatolia

Et helt annet Tyrkia finner man i Sentral-Anatolia, som foruten hovedstaden Ankara også rommer den fascinerende muslimske pilegrimsbyen Konya, som særlig er kjent for sufiene, mystikeren Mevlana og hans dansende dervisjer, samt for de fantastiske sceneriene og måneaktige klippelandskapene i Kappadokia. Mindre storslått er det ikke i Øst-Anatolia, der man kan få et innblikk i det kurdiske Tyrkia omkring Diyarbakir og det arabiske Tyrkia omkring byene Sanliurfa og Harran med de eventyrlige bikubeformede husene.

Med over 73 millioner innbyggere er Tyrkia et mektig land midt mellom Europa og Midtøsten. Med sin sentrale rolle er landet stadig i mediene, men for de fleste er det "egentlige" Tyrkia en godt bevart hemmelighet.

Amphiteater i Pergamon

Aleksander den stores verden

Enestående kulturhistorisk reise til en vakker og glemt del av middelhavslandene – Nord-Makedonia – sammen med Hellas og Tyrkia

4,2
  • 22-09-2024
  • 10 dager
  • 19 998,–
fra Oslo
Del denne siden