Transilvanias kulturskatter

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Dype skoger, dramatiske fjell og UNESCO-fredede middelalderbyer med borger og slott. Med sentrale hoteller og halvpensjon

I Transilvanias flotte landskap mellom fjellene i Karpatene  i midten av Romania ligger de historiske UNESCO-opplevelsene tett. Den tyske kulturarven er synlig overalt i form av utrolig velbevarte festninger, byer og kirker fra middelalderen. Vi besøker blant annet Sibiu, som er tidligere europeisk kulturby, ”Karpatenes perle” Sinaia med det overdådige kongeslottet Peles og Draculaslottet i Bran. Andre høydepunkter er Sighișoara, som er fødebyen til prins Vlad III med tilnavnet Dracula, lokal lunsj i den hyggelige landsbyen Viscri, samt ikke minst de imponerende saltgruvene ved Turda.

Reisen inkluderer naturligvis også hovedstaden Bucureşti, der fine butikker og kafeer har dukket opp i bybildet mellom sosialismens betong og de vakre belle époque-bygningene fra tide da byen ble kalt Østens Paris. Her venter det en spesiell opplevelse: En rundtur i Ceauşescus enorme Parlamentspalass. Bare Pentagon er større.
Underveis bor vi på gode 3–4-stjerners hoteller, kjører i komfortable, moderne busser og har inkludert halvpensjon der vi spiser både på hotellet og på lokale restauranter.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Rumenske lei

Dagsprogram
Dag 1 Oslo–Bucureşti. Orienterende byrundtur og velkomstmiddag
Dag 2 Bucureşti–Sinaia–Braşov. Kongeslottet Peles og ankomst til Transilvania
Dag 3 Braşov. ”Draculas slott” i Bran og byrundtur i Braşov.
Dag 4 Braşov. Middelalderbyen Sighișoara og landsbyidyll i Viscri
Dag 5 Braşov–Sibiu. Byvandring og tid på egen hånd
Dag 6 Sibiu. Utflukt til Det habsburgske citadel og saltgruvene ved Turda
Dag 7 Sibiu– Bucureşti. Parlamentpalasset og avskjedsmiddag på historisk restaurant i hovedstaden
Dag 8 Bucureşti–Oslo. Tid på egen hånd og hjemreise

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Bucureşti. Orienterende byrundtur og velkomstmiddag Kjørestrekning ca. 30 km
Triumfbuen i Bucureşti

Vi setter kursen mot Romania og hovedstaden Bucureşti, som i mellomkrigstiden var kjent som ”Østens Paris” på grunn av sin elegante franskinspirerte arkitektur. Bombingen under andre verdenskrig og jordskjelv i 1940 og 1977 ryddet imidlertid godt ut i de vakre 1800-tallsbygningene, som nå er supplert av nyere arkitektur fra sovjettiden. Bucureşti er med sine to millioner innbyggere Romanias største by, og var hovedstad for Valakia frem til 1862, da Valakia og Moldavia inngikk et forbund som senere skulle bli kongeriket Romania. Det var også i Bucureşti en del av kampene under revolusjonen i 1989 ble utkjempet, og det kan man fremdeles se på skuddhullene i murene rundt omkring. 

Vi kjører forbi Den frie pressens hus, der de fleste aviser har sitt hovedkvarter – et skoleeksempel på den noe bombastiske byggestilen sosialistisk realisme. Videre til Triumfbuen, som er bygd etter parisisk forbilde til minne om 1918, da Transilvania ble innlemmet i riket. Videre passerer vi Seiersplassen, en av byens sentrale plasser, der blant annet regjeringsbygningen ligger – ikke å forveksle med Ceauşescus gigantiske parlamentspalass. Vi runder også Revolusjonsplassen, der vi finner flere viktige historiske bygninger; det tidligere kongepalasset, som nå huser Nasjonalmuseet for kunst; universitetsbiblioteket, konserthallen Atheneum og den tidligere Sentralkomiteen for å nevne et par stykker. En del av kjøreturen går på Seiersbulevarden, som har vært byens mest fasjonable gate siden den for godt og vel 300 år siden ble belagt med tre, så den var farbar når andre veier var rene gjørmehuller. Den gangen hadde mange adelige familier villaene sine her, men i dag er det navn som Gucci, Armani og Rolex som pryder fasadene.

Vi er framme på til hotellet tidlig på kvelden, og spiser en velfortjent middag der.

Dag 2
Bucureşti–Sinaia–Braşov. Kongeslottet Peles og ankomst til Transilvania Kjørestrekning ca. 200 km
Peles-slottet i Sinaia

I dag skal vi ut på landet, og vi kjører mot byen Sinaia, «Karpatenes perle. Byen ligger i en dal omgitt av furutrær og var hjemsted for Romanias første konge, Karol I, som fikk bygd sommerslottet Peles. Vi skal se slottet, som først sto ferdig i 1914 – bare noen få måneder før kongens død. Da hadde byggingen holdt på i 39 år. Man skjønner hvorfor det tok så lang tid når man ser de utrolig kunstferdig utsmykkede rommene med utskjæringer i taket, forgyllinger og tusenvis av detaljer. Det var også et av de første slottene med innlagt vann og varme. Peles-slottet er absolutt et av reisens høydepunkter, og ikke minst de gylne verkene av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt gjør inntrykk. 

Etter litt tid på egen hånd fortsetter vi mot Braşov i hjerte av Transilvania ved foten av Karpatene. 
Braşov ble grunnlagt av tyske riddere, en militærorden som i 1211 ble invitert av den ungarske kongen for å kolonisere og forsvare den sørøstlige delen av Transilvania, også kjent som Burzenland. Ridderne anla forskjellige byer og borger her ved Karpatene for å kunne forsvare fjellpassene. Da ordenen viste seg å bli litt for mektig, utviste kongen den igjen i 1225, men kolonistene ble værende, og det er fortsatt et stort tysk mindretall i området. Braşov – med det gamle tyske navnet Kronstadt – har en svært godt bevart middelalderbykjerne, og en del av bymuren og de tilhørende tårnene er restaurert. 

Etter at vi er innlosjert på det hyggelige og sentrale hotellet vårt er kvelden satt av til opplevelser på egen hånd.

Dag 3
Braşov. ”Draculas slott” i Bran og byrundtur i Braşov. Kjørestrekning ca. 80 km
"Draculas slott" i Bran

Vi starter dagen med å kjøre til Bran, som ligger i nærheten og er et av Romanias største turistmål: slottet i Bran. Slottet kalles også ”Draculas slott”, og i Bram Stokers roman bor grev Dracula på et slott oppe på et høydedrag i Transilvania med en dyp kløft i elva nedenfor. Beskrivelsen passer perfekt på Bran-slottet, og det er ikke usannsynlig at Stoker har latt seg inspirere av nettopp dette slottet. Hva angår den ”ekte” Dracula, Vlad III, er det langt fra bevist at han hadde noen forbindelse med Bran-slottet. Visse kilder hevder likevel at han ble holdt fanget der i to måneder på ordre av den ungarske kongen Matei Corvin. Myte eller ei – Bran-slottet lever opp til alle forventninger om et eventyrlig middelalderslott der det hever seg høyt over dalen med myriader av hvite tårn og tilbygg. Slottet ble reist i slutten av 1300-tallet og fungerte senere som grensepost til fjellpasset mellom Valakia og Transilvania. I 1920, etter Romanias samling, ble slottet kongelig residens. Deretter fulgte perioden med kommunisme, og kongefamilien ble landsforvist. Etterkommere av den tidligere kongefamilien har nå igjen fått ta over slottet, og etter en omfattende restaurering er det åpnet som museum.

Vi spiser lunsj i dronning Maries vakre salong, som ligger i slottets hage. Det er flott å spise i de imponerende historiske rammene. 

Vi returnerer til Braşov, der vi skal se nærmere på den interessante byen. Vi starter ved Braşovs vartegn, Den svarte kirken. Den store gotiske kirken er egentlig mer grå enn svart, men navnet stammer fra 1689, da en stor brann ødela – og svertet – en del av kirken. I kirken er det et stort orgel av den berømte berlinske orgelbyggeren Buchholz, og man mener at det er det siste av orglene hans som er bevart i sin opprinnelige form. 

Naturligvis skal vi også se nærmere på byens sentrale torg, Piata Sfatului, og gatene rundt. Resten av dagen er satt av til opplevelser på egen hånd.

Dag 4
Braşov. Middelalderbyen Sighișoara og landsbyidyll i Viscri Ca. 260 km

I dag skal vi på utflukt til den vakre middelalderbyen Sighișoara. Ordet pittoresk er nesten ikke nok når man skal beskrive Sighișoara, som er en utrolig godt bevart middelalderby med små, fargerike hus som lener seg skjevt mot hverandre ut til snirklete, brolagte gater. 

Vi skal se Kirken på Bakken, som ligger for enden av en lang, overdekket trapp. På kirkegårdens gravstein kan man fremdeles se mange tyske navne. Sighișoara var tradisjonelt en håndverksby, som i sine velmaktsdager hadde så mange som 15 laug, og mange av byens innbyggere var saksiske transilvanere. Selveste Vlad III – med tilnavnene Dracula og Tepes (”Spidderen”) – er født i et hus i byens nå UNESCO-vernede citadell.

Sighișoaras citadell er den gamle byen omringet av en bymur, og det er et av de stedene vi skal se på dagens byvandring. Klokketårnet står også i Sighișoaras citadell. Tårnet er det opprinnelige rådhuset, bygd i 1280, og innenfor de mer enn to meter tykke murer er byens berømte ur fra 1600-tallet med 80 centimeter høye trefigurer, som roterer sakte. (I tilfelle av at noen av severdighetene i Sighișoara er stengt besøker vi den befestede kirken i Viscri).

Etter byvandringen vår går turen ut av byen gjennom vakkert landskap til landsbyen Viscri, der det føles som om tiden har gått i stå. Her ligger det en annen av saksernes befestede kirker som UNESCO har satt på listen over verdens kulturarv. Den tidligere tyske befolkningsmajoriteten er svunnet inn til 15–20 personer, og nå er flertallet i byen romaer. Vi spiser en landlig lunsj. Sist på ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet vårt i Poiana Braşov og spiser middag.

Dag 5
Braşov–Sibiu. Byvandring og tid på egen hånd Kjørestrekning ca. 140 km

Det er tid til å forlate Braşov og kjøre den flotte strekningen til en av de mest betydningsfulle byene i Romania, nemlig Sibiu. 

I Sibiu bor det rundt 150 000 mennesker, og tross sin beskjedne størrelse er byen et av Romanias kulturelle flaggskip. Den ble utnevnt til europeisk kulturhovedstad i 2007, og her er tre teatre, et filharmonisk orkester og en hel del gode museer og festivaler. Det kulturelle islettet er likevel ikke helt nytt – både Franz Liszt og Johan Strauss har oppholdt seg i byen, og Romanias første skole, hospital og apotek ble bygd i Sibiu for flere hundre år siden.

Vi tar en byvandring her i middelalderbyen, som ble grunnlagt av tyske innflyttere mot slutten av 1100-tallet. De transilvanske sakserne, som de blir kalt, var en blandet flokk av tysktalende innvandrere som kom til området i flere omganger i løpet av 1100- og 1200-tallet. Invitasjonen kom fra de ungarske herskerne, som gjerne ville ha Transilvania kolonisert som en slags buffersone mot invasjoner. Innvandrerne klarte å holde fast ved sin kulturelle arv uten å bli assimilert, blant annet snakket – og snakker – de stadig tysk, og frem til andre verdenskrig utgjorde de et stort tysk mindretall i Romania. Etter andre verdenskrig ble de fleste utvist eller emigrerte, blant annet til Østerrike, Tyskland og USA.

Vi begynner turen på Stortorget, som med sine 93 x 142 meter rikelig lever opp til navnet. Her ligger en del viktige bygninger, blant andre Bruckenthalmuseet med en av landets fineste samlinger av kunst fra 1500- og 1600-tallet, den katolske kirken og rådhustårnet, som er et av de bevarte borgtårnene fra bymurene. Vi går videre til en av byens andre viktige plasser, Lilletorget. På veien går vi under Løgnernes bro, som etter sigende har sitt navn etter kjøpmennene som før i tiden stod i nærheten og brukte alle mulige knep for å få solgt varene sine.

Resten av dagen kan du utforske Sibiu på egen hånd.

Dag 6
Sibiu. Utflukt til Det habsburgske citadel og saltgruvene ved Turda Kjørestrekning ca. 290 km

I dag kjører vi mot vest til Alba Iulia. Dette historiske stedet dannet rammen om den rumenske unionen som ble grunnlagt med sammenleggingen av Romania og Transilvania i 1599 og igjen i 1918. Alba Iulia har imidlertid vært kjent lenger tilbake og var spesielt viktig under Romerriket, da byen var hovedstad for det øvre Dacia og senere provinshovedstad i Dacia og et av de mest betydningsfulle områdene i Romerriket. Her finner vi i det vakre bysentret, citadellet med den ortodokse katedralen og den romersk-katolske katedralen, som også er den eldste eksisterende kirken i Romania i dag. Citadellet, som opprinnelig ble oppført på 1200-tallet, er rikt dekorert med utskjæringer og figurer i barokkstil. Citadellet fremstår i dag slik habsburgerne fullførte det i første halvdel av 1700-tallet.

Turen går nå videre til Turda, eller nærmere bestemt områdets imponerende gruver, der det har blitt utvunnet salt siden 1200-tallet. I dag er produksjonen innstilt, og de store underjordiske gangsystemene er omdannet til et fascinerende museum. Vi går under jorden og ser nærmere på hvordan man har gravd ut salt her i århundrer.

Etter en spennende tur i saltgruvene skal vi tilbake til Sibiu, vi spiser middag på hotellet vårt.

Dag 7
Sibiu– Bucureşti. Parlamentpalasset og avskjedsmiddag på historisk restaurant i hovedstaden Ca. 300km
Det enorme Parlamentspalasset

Det er tid til å si hadet til Sibiu og begynne på turen tilbake mot hovedstaden. 

Vel framme i Bucureşti skal vi se nærmere på det enorme Parlamentpalasset, som er verdens nest største administrasjonsbygning, bare overgått va Pentagon. For å få plass til bygget ble en stor del av Bucureştis gamleby revet, og det gikk blant annet ut over 22 kirker, 6 synagoger og omkring 30 000 boliger. Ceaușescus monumentale byggeprosjekt begynte i 1984 og sto nesten ferdig i 1989, da han ble avsatt. Bygningen dekker et areal på hele 340 000 kvadratmeter, fordelt på 12 etasjer og 1100 rom. 

Planen var at bygningen skulle huse parlamentet og andre regjeringsorganer så vel som Ceaușescus private bolig. Bygget skulle også utstille Romanias naturressurser, så byggematerialene er for det meste nasjonale – blant annet anslår man at det ble brukt omkring 1 million kubikkmeter transilvansk marmor. 

Etter noen innholdsrike dager er det blitt tid til reisens siste fellesmiddag, som vi spiser i en hyggelig restaurant i gamlebyen.

Dag 8
Bucureşti–Oslo. Tid på egen hånd og hjemreise

Den første delen av dagen er satt av til opplevelser på egen hånd i Bucureşti. Om ettermiddagen møtes vi og drar til flyplassen, der flyet hjem til Norge venter.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Bucureşti t/r med mellomlanding
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering i delt dobbeltrom på gode mellomklassehoteller 
 • Halvpensjon (frokost hver dag, lunsj dag 3 og 4 samt middag dag 1–2, 4 og 6–7)
 • Transport i moderne og bekvem buss
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Tillegg for enkeltrom
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 30 euro per reisedeltager)
 • Øvrige måltider og drikkevarer 
 • Personlige fornødenheter 
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Hoteller

Hotellene på reisen er generelt meget moderne og har god standard (3- og 4-stjerners) og god beliggenhet. Det trådløse internettet er utrolig velfungerende og raskt og er fritt tilgjengelig på samtlige hoteller og på flyplassen. Det er veldig lite kriminalitet i Bucureşti og Transilvania.

Minibanker

Der er minibanker overalt.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Hånden på hjertet

Hotellstandarden er god og ny, busstransporten er moderne og bekvem, men veinettet og infrastrukturen i Transilvania er ikke like god, så det kan ta litt tid å komme seg fram.

Det er gratis og raskt trådløst internett nesten overalt i Romania og det er minibanker overalt. Kriminaliteten i Romania er lav. Det er et meget vennlig og spennende med et enormt antall fredede og UNESCO-vernede kirker, klostre og festninger i hele landet.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser

RORTR10ANO