Peru – Inkastien til Machu Picchu

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Gå på den berømte Inca Trail til Solporten i Machu Picchu og bo hos urbefolkningen på en øy i Titicacasjøen

På denne oppdagelsesreisen i inkaenes fotspor skal vi gå på den berømte Inca Trail, inkastien, som etter godt og vel tre dager ender ved et av Sør-Amerikas høydepunkter, den sagnomspunne inkabyen Machu Picchu. Før vandringen på Inca Trail er det byrundtur i Lima og overnatting i Ollantaytambo i Den hellige dalen, der vi skal se noen av de best bevarte inkaruinene og har tid til akklimatisering. Etter fotturen har vi noen dager i Cusco, inkaenes hovedstad, der vi bor på hotell i sentrum med gangavstand til alle de store severdighetene. Reisen blir avrundet ved Titicacasjøen, der vi kommer helt innpå urbefolkningen som stort sett lever slik de alltid har gjort. Vi får en titt inn i deres verden når vi tilbringer en natt hos en indianerfamilie på Amantani-øya. 

Det er mulig å forlenge reisen med 3 dager på en lodge i Amazonas.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta PEN

Dagsprogram
Dag 1 Fly Oslo–Lima
Dag 2 Lima. Byrundtur i Limas gamle bydel, San Francisco-kirken og Larcomuseet
Dag 3 Lima–Cusco–Ollantaytambo. Vevekunst i Ollantaytambo
Dag 4 Ollantaytambo. Inkaruiner i Ollantaytambo og Pisac
Dag 5 Ollantaytambo. Vandring på Inca Trail til Wayllabamba
Dag 6 Inca Trail. Wayllabamba–Pacaymayo
Dag 7 Inca Trail. Pacaymayo–Wiñaywayna
Dag 8 Inca Trail. Wiñaywayna–Machu Picchu. Videre i tog og buss til Cusco
Dag 9 Cusco. Byrundtur med Coricancha-tempelet og ruinene ved Sacsayhuamán
Dag 10 Cusco. Dag til egne eventyr
Dag 11 Cusco–Puno ved Titicacasjøen. Vakker kjøretur gjennom Andesfjellene
Dag 12 Puno–Uros–Amantani. Båttur på Titicacasjøen og overnatting hos indianere
Dag 13 Amantani–Taquile–Puno. Båttur på Titicacasjøen
Dag 14 Puno–Lima. Hjemreise. Mulighet til å forlenge reisen i Amazonas
Dag 15 Ankomst Oslo

Hoteller

Camping på Inca Trail

 • Vandring på Inca Trail

Campingplassene

Vi overnatter på utvalgte campingplasser på ruten. På disse er det helt basale toalettfasiliteter som ikke er særlig gode. Derfor tar vårt personale med toalettelt som settes opp når vi stopper for å spise lunsj og når vi stopper for natten. Dette er kjemiske toaletter og det er også en bøtte med vannkran slik at man kan vaske hendene. Det finnes toalettpapir men vi anbefaler å ta med en ekstra rull.

Bemerk: Det kan skje at myndighetene anviser andre campingplasser en de vi har indikert her i programmet, i så fall tilrettelegges ruten etter det.

Telt

Det brukes ”Pro-Aconcagua DOITE” telt med plass til 3 personer, men de brukes til maksimum 2 personer slik at det er god plass – også til bagasjen. Man sover på et ”Thermarest” eller ”Tattoo” oppblåsbart liggeunderlag. Dersom du reiser alene får du et telt for deg selv (mot tillegg for enkeltrom).

Privat overnatting på Amantani-øya

For å ikke ødelegge den enestående kulturen på Amantani-øya, men samtidig sørge for sikre turistinntekter, har man laget en rotasjonsordning slik at alle familiene som oppfyller kravene, får ta imot turister. Kravene som skal oppfylles er at det er ordentlige senger og sengetøy, toalett med rennende vann, hygieniske kjøkkenforhold og en avtalt meny (som er den samme for alle besøkende).

Ved ankomst til øyen vil den lokale guiden som er med i båten, fordele gjestene til de ulike familiene. Man går opp bakker og stenete stier til huset/gården og får rommet sitt.Man får et dobbeltrom eller enkeltrom (elt etter hva man har bestilt). Som oftest er det et toalett med håndvask (kaldt vann) til deling mellom 2 eller 3 rom hos hver familie. Siden man befinner seg mer enn 3800 moh så er det hverken mygg eller andre sjenerende insekter. Det finnes ekstra teppe over lakenet slik at man kan holde seg varm og få en god natts søvn.

Siden klimaet er tørt og relativt kjølig, er det lettere å vente med å ta en dusj til man er tilbake på hotellet i Puno neste dag. Noen få av husene kan tilby en bøtte varmt vann eller til og med en dusj, noe som normalt koster litt ekstra (betales på stedet).

Familiene snakker sjeldent engelsk men de er veldig hyggelige og gjestfrie og gjør alt for at man har det bra.

Nesten alle husene har i dag solcellepaneler slik at det finnes lys om kvelden, men det er viktig å ta med en lommelykt (evt. en hodelykt) til toalettbesøk, lese bok og annet.

Casa Andina Miraflores Centro

 • 58 rom
 • 0 km til sentrum (Miraflores-bydelen)
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Heis
 • Wifi (gratis)

Meget hyggelig hotell med sentral beliggenhet i Limas Miraflores-bydel. Her er det et stort utvalg restauranter, barer og butikker. Hotellet har frokostrestaurant, og det er gratis wifi overalt på hotellet. 

Rom
Lyse rom med en dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle rom har tv, deponeringsboks og aircondition. Det er gratis wifi på rommet. 

Du kan lese mer om hotellet her: https://www.casa-andina.com/en/destinations/miraflores/standard-miraflores-centro/

Sol Natura

 • 26 rom
 • 0 km til sentrum
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Wifi (gratis)

Lite, sjarmerende hotell med perfekt beliggenhet i Ollantaytambo sentrum – det er 200 meter til byens sentrale torg, der det er mange restauranter og kafeer. Hotellet har fantastisk utsikt mod Veronica-fjellkomplekset med snøkledde fjell. Dessuten er togstasjonen i gåavstand (3 minutter), så det er enkelt når man skal med toget til Machu Picchu. Det er frokostrestaurant og gratis wifi overalt på hotellet.

Rom
Hyggelige rom med stor dobbeltseng, tv, deponeringsboks og hårtørker.
Du kan lese mere om hotellet her: http://hotelollantaytambo.com/

Casa Andina Koricancha

 • 54 rom
 • 0 km til sentrum
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Wifi (gratis)

Sjarmerende hotell med perfekt beliggenhet i Cuscos historiske bydel. I kort gåavstand til det sentrale torget Plaza Mayor og det berømte inkatempelet Coricancha. Hotellet har frokostrestaurant og der er gratis wifi overalt på hotellet.

Rom
Hyggelige rom med en dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle rom har tv, deponeringsboks og hårtørker. Hotellet tilbyr roomservice, og det er gratis wifi på rommet.  

Du kan lese mer om hotellet her: https://www.casa-andina.com/en/destinations/cusco/standard-cuzco-koricancha/

Jose Antonio

 • 106 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant og bar
 • Wi-fi (gratis)

Herlig hotell med beliggenhet i utkanten av Puno by med direkte utsikt til Titicaca-sjøen. Dette er et av de beste stedene å overnatte i Puno, og hotellet har en god restaurant og bar. Dessuten står det alltid te i resepsjonen, så man kan nyte en kopp såkalt Muño-te så ofte man har lyst. Det er gratis wi-fi overalt på hotellet.

Rom
Store, hyggelige rom med dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle rom har tv, sikkerhetsboks, radiator, hårtørker og gratis wi-fi. Albatros Travels gjester har rom med utsikt til Titicaca-sjøen.

Du kan lese mer om hotellet her: http://hotelesjoseantonio.com 

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

OBS: For å delta på denne reisen må man være i veldig god fysisk form, og man kan ikke ha problemer med hjerte eller lunger.

Dag 1
Fly Oslo–Lima

I dag flyr vi til Perus hovedstad, Lima. Etter ankomst og formalitetene i lufthavnen kjører vi til hotellet vårt, som ligger i den hyggelige bydelen Miraflores.

Overnatting i Lima.

Dag 2
Lima. Byrundtur i Limas gamle bydel, San Francisco-kirken og Larcomuseet
San Francisco-kirken i Lima

Lima er Perus hovedstad og ble grunnlagt i 1535. Den var i mange år kontinentets viktigste by og er i dag landets største. Byen har mange stolte tradisjoner og en del bygninger fra kolonitiden, selv om utviklingen og de mange moderne bygningene etter hvert dominerer gatebildet.

Vi drar på byrundtur i Limas gamle bydel, som er blitt erklært verdenskulturarv av UNESCO på grunn av de godt bevarte byggverkene i kolonistil. Vi ser spesielt nærmere på det store torget Plaza de Armas, med regjeringspalasset som huser presidenten. Omkring Plaza de Armas ligger også byens rådhus og den overdådig utsmykkede katedralen med de jordiske restene av Francisco Pizarro, spansk conquistador og Limas grunnlegger, som tilføyde de regjerende inkaene de første sviende nederlagene som skulle bli begynnelsen til slutten for Inkariket. Vi besøker San Francisco kirke og kloster, som er et av de beste eksemplene på spansk barokkstil. Byggingen ble påbegynt i 1673, og klostret er verdenskjent for sitt vakre bibliotek med over 25 000 antikke bøker. Men best kjent er nok klostrets og kirkens katakomber, som ble gjenoppdaget av arkeologer i 1943, da man åpnet kjellerne i kirken. Man mener at over 25 000 mennesker ble begravet i katakombene inntil Peru ble selvstendig i begynnelsen av 1800-tallet.

Senere på dagen besøker vi også det arkeologiske og antropologiske museet i bydelen Pueblo Libre, og her får vi en fin introduksjon til de indianerkulturene som levde i Peru før inkaene. Vi ser den fantastiske keramikken og gullsmykkene deres i en flott samling sammen med noen av inkaenes gullskatter. Skattene var faktisk en del av årsaken til inkakulturens fall, siden det var gullet som var gjenstand for spanjolenes erobringstokter og den etterfølgende koloniseringen av Sør-Amerika.

Overnatting i Lima.

Dag 3
Lima–Cusco–Ollantaytambo. Vevekunst i Ollantaytambo
Tradisjonsrikt håndarbeid i Peru

Denne morgenen er det avgang til lufthavnen i Lima. Herfra flyr vi til Cusco og setter kursen mot Ollantaytambo i Den hellige dalen. Det er en flott kjøretur. Vi kjører først gjennom høylandet hvor indianerne dyrker bønner og mais, innen vi fortsetter ned i Den hellige dal med utsikt til Urubamba-elva, frodige fjellsider og snøkledte fjelltopper.

Underveis tar vi pause hos en kvinnegruppe i Chinchero, som er berømt for å skape noe av det beste vevearbeidet i Peru. Kvinnene vever med alpakka og lammeull og bruker opprinnelige plantefarger og veveteknikker til teppene sine. Vi kommer til å se hvordan man vasker, farger og vever teppene og kan også beundre de ferdige produktene.

Vel framme i Ollantatytambo, som er en sjarmerende liten by, kan vi nyte den siste delen av dagen og eventuelt gå en tur i de hyggelige gatene. Ollantaytambo er et godt utgangspunkt for vandring på Inca Trail. Den ligger på 2800 meters høyde, og er derfor ideell til akklimatisering før fotturen vår begynner.

Overnatting i Ollantaytambo.

Dag 4
Ollantaytambo. Inkaruiner i Ollantaytambo og Pisac
Inkaruinene i Ollantaytambo

Vi starter dagen med å besøke Ollantaytambos flotte arkeologiske område – en inkaby med terrasser til dyrking av matplanter og et imponerende vanningssystem som går hele veien gjennom byen. Inkabyen ligger vakkert til i en fjellside og hadde også stor seremoniell betydning. Her ser vi de store bygningsverkene og får en forklaring på hvordan det var mulig for inkaene å frakte de store steinene opp i de høye fjellene.

Heretter skal vi til den vakkert beliggende landsbyen Pisac, som var et administrasjonssentrum på samme måte som Ollantaytambo. Det lå strategisk til og beskyttet grensen til riket, og inkaene hadde et stort anlegg for å administrere befolkningen i den øverste delen av Den hellige dal og for å vokte inngangen til dalen. Det er her noen av de mest imponerende terrasseanleggene fra inkariket ligger.

Overnatting i Ollantaytambo.

Dag 5
Ollantaytambo. Vandring på Inca Trail til Wayllabamba
Suvenirer i Ollantaytambo

Vi skal ut på en fantastisk flott kjøretur (i buss) gjennom Den hellige dalen til kilometer 82 (82 kilometer-punktet på jernbanen mellom Cusco og Aguas Calientes). Her starter vandringen på Inca Trail. Vi legger ut på en to timers lett fottur ned til Den hellige dalen, der vi besøker inkabyen Llaqtapata, der landbruksterrassene og restene av bygningene ligger idyllisk til i en fjellside. Deretter går det en kort vei opp til Cusichaca-dalen og videre til Wayllabamba, som er den siste bebodde landsbyen på Inca Trail. 

Fakta om dagens vandring:
Maksimum høyde: 2930 meter over havet
Minimum høyde: 2750 meter over havet
Antall kilometer: 11
Varighet: 6 timer
Overnatting: Campingplass ved Wayllabamba (2930 meter over havet). 

Obs: Det kan forekomme at myndighetene anviser andre campingplasser enn de som er angitt i dette programmet. I slike tilfeller blir ruten tilrettelagt etter dette.

Dag 6
Inca Trail. Wayllabamba–Pacaymayo
Vandring på Inca Trail

Morgenen starter med vandring oppover bratte stier gjennom Llullucha-dalen, der vi går forbi brusende elver og er omgitt av trær som bare finnes i Andesregionen i Sør-Amerika. Til sist når vi det såkalte ”Páramo”-landskapet, og vi befinner oss nå over tregrensen, der bare planter som er tilpasset dette harde klimaet kan leve. Vi setter kurs mot turens første pass, som også er det høyeste, nemlig Warmiwañusca (Den døde kvinnens pass), som ligger i 4200 meters høyde. Utsikten er imponerende – herfra man kan se snøkledde fjelltopper og dramatiske daler. Vi vandrer ned til bunnen av den skogkledde Pacaymayo-dalen, der vi kamperer for natten.

Fakta om dagens vandring:
Maksimum høyde: 4200 meter over havet
Minimum høyde: 3000 meter over havet
Antall kilometer: 10
Varighet: 7 timer
Overnatting: Campingplass i Pacaymayo-dalen (3580 meter over havet).

Dag 7
Inca Trail. Pacaymayo–Wiñaywayna
Solskinn over Machu Picchu

Foran oss ligger det en krevende vandring opp- og nedover inka-trapper forbi den lille inkabyen Runkuracay. Når vi kommer til turens andre pass på 3950 meters høyde åpner landskapet seg, og vi får en imponerende utsikt mot den snødekte Pumasillo-fjellkjeden. Deretter er det vandring ned til ruinene i Sayacmarca-inkabyen (”Den utilgjengelige byen”), der det er en labyrint av hus, gater, plasser og vanningskanaler. Den ligger flott plassert på et utspring i fjellet og har utsikt over Aobamba-dalen. Inca Trail fortsetter på en massiv sti av granittstein på bratte klippesider omgitt av tåkeskog med orkideer, bromelia, mose og bregner.
Ved det tredje passet, i 3650 meters høyde, har du utsikt mot det arkeologiske inka-komplekset Phuyupatamarca (”Byen i skyene”). Det blir tid til å utforske byen og dens fantastiske bygninger, som ligger spredt ut over en klippeside. Til sist er det en lang tur nedover trapper, omgitt av tåkeskog, som leder deg frem til Wiñaywayna (”Evig ung”), det største og vakreste av stedene på Inca Trail.

Fakta om dagens vandring:
Maksimum høyde: 3950 meter over havet
Minimum høyde: 2650 meter over havet
Antall kilometer: 12,5
Varighet: 8 timer
Overnatting: Campingplass ved Wiñaywayna (2680 meter over havet)

Dag 8
Inca Trail. Wiñaywayna–Machu Picchu. Videre i tog og buss til Cusco
Vandring på Inca Trail

I dag når vi høydepunktet på hele turen. Ruten vår er kortere enn de foregående dagene, og vi starter tidlig om morgenen for relativt raskt å nå ”Intipunku” (”Solporten”). Vi skal nå oppleve et av ikke bare Perus, men hele Sør-Amerikas absolutte høydepunkter, nemlig den sagnomspunne inkabyen Machu Picchu, som troner majestetisk på en fjellkam. 

Den legendariske inkabyen ligger cirka 2430 meter over havet på en smal fjellrygg høyt over Urubamba-elva, omgitt av frodig, grønn fjellregnskog og ofte innhyllet i tåke og skyer. En perfekt forening av menneskets og naturens imponerende skaperevner. Byen hadde vært glemt i mange år da den amerikanske historikeren Hiram Bingham ved et tilfelle fant komplekset den 24. juli 1911. Han lette etter inkabyen Vilcabamba, som regnes for en av inkaenes siste bastioner i kampen mot spanierne. Vilcabamba ble senere funnet et annet sted lenger nede i Amazonas-regnskogen. 

Machu Picchu er omgjerdet av mye mystikk. Komplekset er ikke nevnt i spaniernes mange skildringer av deres ”nye rike” og ble derfor trolig aldri funnet av dem. Machu Picchus eksistens har derfor i århundrer bare vært kjent blant en håndfull lokale quechua-indianere. Machu Picchu ble bygd på cirka 30 år på foranledning av inkaen Pachacutec og var antakelig et slags hellig landsted for inkaen og hans hoff. 
Det tar ca. 30 minutter å gå fra Solporten ned til Machu Picchu, der det er omvisning. Etterpå kjører vi i buss ned til Aguas Calientes, der det er litt fritid før det er avgang med toget til Ollantaytambo og med buss videre til Cusco. 

Fakta om dagens vandring:
Maksimum høyde: 2650 meter over havet
Minimum høyde: 2400 meter over havet
Antall kilometer: 5
Varighet: 3 timer

Overnatting i Cusco.

Dag 9
Cusco. Byrundtur med Coricancha-tempelet og ruinene ved Sacsayhuamán
Cusco ligger på 3400 meters høyde

I dag skal vi utforske Cusco, inkaenes gamle hovedstad, som ligger helt eventyrlig vakkert til midt i Andesfjellene. Byen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og er preget av hvitkalkede spanske bygninger, storslåtte kirkebygg og kulørte hus der spansk og indiansk kultur møtes i en festlig nåtidig blanding. 
Cusco er sentrum i inkaenes hellige dal, og området er ennå preget av deres foretaksomhet og deres høye kulturelle og byggetekniske nivå. Overalt ser vi storslåtte ruinkomplekser, sinnrike kanaler, kunstvanningsanlegg og dyrkingsterrasser på bratte fjellskråninger. Inkaenes hovedstad ble opprinnelig utformet som en skikkelse av en puma, og det hele bindes sammen av glimrende brolagte veier.

Vi begynner byrundturen, Plaza de Armas, det sentrale torget i Cusco, og heretter besøker vi restene av inkaenes viktigste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kirken. Inkaenes spesielle byggeteknikk sikret at bygningene deres kunne motstå jordskjelv bedre enn kolonimaktens byggverker. For eksempel led Santo Domingo-kirken stor skade under jordskjelvene i 1650, 1950 og 1986, mens inkafundamentene bestod. Selve ordet ”coricancha” er quechua-indiansk og betyr ”det gylne tunet”.

Tempelveggene var nemlig en gang dekket av gullstykker som hvert veide flere kilo. Men gullet og andre verdier endte i hendene på den spanske conquistadoren Francisco Pizarros folk, og det eneste som står tilbake er steinarbeidet, som i dag blir betraktet som noe av det mest perfekte i Peru.

Senere på dagen besøker vi den enorme festningen Sacsayhuamán. Festningen ligger vakkert til på en ås med fin utsikt over hele Cusco. Anlegget ser imponerende ut, men det er faktisk bare 20 % av den opprinnelige strukturen som er igjen. Spanjolene brukte de gode steinene herfra til å bygge nye kirker og hus i Cusco. De etterlot imidlertid de største steinene, av god grunn – en av dem veier opp mot 200 tonn. De store steinene er skåret til og satt sammen som et puslespill. Ofte er steinene så godt tilpasset at det er umulig å få så mye som et barberblad inn mellom dem.

Overnatting i Cusco. 

Dag 10
Cusco. Dag til egne eventyr
Inkaporten i Ollantaytambo

Denne dagen er fri til å utforske Cusco på egen hånd.
Overnatting i Cusco.

Dag 11
Cusco–Puno ved Titicacasjøen. Vakker kjøretur gjennom Andesfjellene
Sivbåter på Titicacasjøen

Det er tidlig avgang til busstasjonen i Cusco, der vi skal kjøre i en god turistbuss (med andre turister) over høylandet til Puno. Det er en flott kjøretur over Andesfjellene, og vi stopper på flere interessante steder underveis. Et av stoppene er ved Raqchi, som fungerte som inkaenes primære kontrollpost på det omfattende veisystemet som gikk ut fra Cusco. Det ligger i en dal som er kjent for sine hellige steder, og de fleste inka-strukturer i dalen var omsluttet av en fire kilometer lang mur. Den mest imponerende bygningen er det enorme Wiracocha-templet, et veldig flott eksempel på klassisk inka-arkitektur. Templet spilte en viktig rolle for inkaene når den største guden deres, Wiracocha, skulle tilbes.

Overnatting i Puno (ved Titicacasjøen).

Dag 12
Puno–Uros–Amantani. Båttur på Titicacasjøen og overnatting hos indianere
Taquiles-øya i Titicacasjøen

Det er avgang fra hotellet til havnen i Puno, og derfra tar vi båt ut på den berømte Titicacasjøen, som med sine 9000 kvadratkilometer er Sør-Amerikas nest største. Den er spesielt kjent for sin høye, vakre beliggenhet i Andesfjellene og for sin betydning i inkaenes religiøse myter. 
Vi drar ut til en av de flytende sivøyene, Uros, der noen av Perus fattigste indianere lever. Der er 87 sivøyer i Titicacasjøen, og her er livet svært enkelt. Folket her bor i små hytter, og maten deres består primært av fisk som de selv fanger. På øya får vi en liten omvisning og en forklaring på hvordan øyene blir bygd, og hva som kreves for å vedlikeholde dem. 
Deretter går båten videre til Amantani-øya, som har sin egen kultur. Her bor ca. 3500 mennesker i en rekke landsbyer. De lever primært av landbruk og fiske – og i de siste årene i stigende grad også av turisme. Livet på øya har ikke endret seg gjennom årene, og du kan se innbyggerne arbeide med hakker på de små landbruksterrassene sine. Her er ingen biler og en deilig fred og ro. Utsikten på en klar dag er helt enestående – du kan se Titicacasjøen til alle sider, og i det fjerne kneiser ”La Cordillera Real”, de 6000 meter høye snøkledde fjellene i nabolandet Bolivia. Ved ankomsten til Amantani blir det servert en sen lunsj, og deretter er det arrangert en vandretur opp til en av toppene på øya (i ca. 4100 meters høyde). Om kvelden kan man delta i en liten fest som arrangeres for de besøkende, og der man blant annet stifter bekjentskap med den lokale dansen.

Obs: Utflukten på Titicacasjøen foregår privat hos indianerne på Amantani-øya (du kan lese mer om dette under presentasjonen av hoteller). Det er en god ide å ta med en liten gave til vertsfamilien. Det kan være en pose ris, sukker, frukt eller lignende. Det anbefales å ta med minimum to liter vann.

Overnatting på Amantani-øya.

Dag 13
Amantani–Taquile–Puno. Båttur på Titicacasjøen
Velkommen til Peru!

Etter frokosten fortsetter båtturen til Taquile-øya, der de godt og vel 2200 innbyggerne, de såkalte taquileños, snakker språket quechua. De har oppnådd internasjonal anerkjennelse for de fine håndvevde stoffene og klærne sine. De er også svært dyktige til å strikke luer og vanter, og det er mennene som fører tradisjonen videre fra far til sønn. Lokalsamfunnet fungerer ut fra devisen: ”Du skal ikke stjele, du skal ikke lyve, og du skal ikke være doven”. Her bidrar alle kollektivt, og skal en innbygger ha gjort en åker klar til såing, møter naboene opp for å hjelpe til. Det blir tid til en vandretur på de forholdsvis bratte veiene på øya, og deretter spiser vi en deilig lunsj hos en indianerfamilie. Etter lunsj går båten tilbake til Puno, med ankomst utpå ettermiddagen. 

Overnatting i Puno.

Dag 14
Puno–Lima. Hjemreise. Mulighet til å forlenge reisen i Amazonas
San Francisco-kirken i Lima

I dag kjører vi ca. 45 minutter fra Puno til lufthavnen i Juliaca. Derfra går det innenriksfly til Lima og videre forbindelse til flyet hjem. 

Hvis du har kjøpt forlengelse til Amazonas, flyr du i dag fra Juliaca til Cusco, der det er overnatting før programmet i Amazonas starter dagen etter. Les mer om dette i avsnittet om ”Reiseforlengelse”.

Dag 15
Ankomst Oslo

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder    
 • Fly Oslo–Lima t/r med mellomlanding
 • Innenriksfly Lima–Cusco og Juliaca–¬Lima
 • Utflukter ifølge program    
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Enkel innkvartering på Amantani på Titicacasjøen
 • Fottur på Inca Trail (3 netter/4 dager) med overnatting i teltleir
 • Offentlig buss mellom Machu Picchu og Aguas Calientes
 • Tog mellom Aguas Calientes og Ollantaytambo
 • Turistbuss (av god standard og med andre turister) mellom Cusco og Puno
 • Frokost daglig
 • Lunsj på dag 5, 6, 7, 11, 12 og 13
 • Middag på dag 5, 6, 7 og 12
 • Skatter og avgifter

Inca Trail

 • Engelsktalende lokalguide (max. 8 personer per guide)
 • Informasjonsmøte før vandringen (dag 4)
 • Kart over Inca Trail (leveres ut på informasjonsmøtet)
 • Adgangsbillett til Inca Trail
 • Fullpensjon fra fotturens start til ankomst ved Machu Picchu
 • Overnatting i tomannstelt med oppblåsbart liggeunderlag
 • Utlån av sportsbag til oppbevaring av bagasje
 • Vann til drikkeflasker
 • Det lokale personalet har med seg førstehjelpsutstyr, oksygentank og fornødenheter
 • Bærere som bærer max. 7 kg av din personlige bagasje (inkl. sovepose)
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom og enmannstelt på Inca Trail    
 • Øvrige måltider (beregn ca. kr 300 per dag)
 • Drikkevarer
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 75 USD i alt, betales underveis)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Pakkeliste

 • Gode tursko/-støvler som støtter godt (det er en god idé å ha med to par) 
 • Sandaler/praktisk fottøy (for eksempel sportssandaler)
 • Gode turbukser og tursokker
 • Vindjakke og varm genser
 • Lue og votter/hansker (vanntette)
 • Regnjakke (vann- og vindtett)
 • Termoundertøy (til overnatting på Inca Trail)
 • Sommerklær (bomull) til dagene i Lima og i Machu Picchu
 • Insektmiddel (kan også kjøpes i Lima, Cusco og Ollantaytambo)
 • Solkrem (svært høy faktor), solhatt og solbriller 
 • Sovepose (med komforttemperatur på –10 grader). 
 • Gåstaver (anbefales)
 • Drikkeflasker (minimum 2 stk)
 • Alminnelige toalettsaker, antibakteriell gelé og et lite håndkle
 • Gnagsårplaster
 • Lommelykt 
 • Kikkert

Vi anbefaler at man tar med klær som kan brukes lag på lag. Noen steder er der sommertemperaturer, og andre steder er det absolutt kaldt – på Inca Trail og på Titicacasjøen er det kaldt om morgenen og om kvelden/natten, og det er en fordel å ha med vanntette hansker og en lue.

Bagasje på Inca Trail

Der er bærere med, og de bærer maksimum 7 kg av din personlige bagasje (inkl. sovepose), som skal pakkes i en sportsbag. Har du bruk for å ta med mer, må du bære det selv. Du får utlevert en sportsbag før vandringen på Inca Trail begynner, og i den skal du pakke de tingene som du skal bruke under vandringen. Sportsbagen skal returneres når du kommer til Cusco. Din øvrige bagasje blir oppbevart mens du er på Inca Trail og returnert til deg når du kommer frem til Cusco. Husk å sette navn på kofferten din.

Bagasje på utflukt på Titicacasjøen

Ved overnatting på Amantani skal du bare ta med det mest nødvendige i en liten ryggsekk. Resten av din bagasje (også soveposen) blir oppbevart på hotellet i Puno.

Fysisk form og høydesyke

For å delta på denne rundreisen må du være i god fysisk form og ikke ha problemer med lunger eller hjerte. Vandringen på Inca Trail er i kupert og bratt terreng med trapper, og den foregår hovedsakelig i over 3000 meters høyde. Turen er tilrettelagt slik at du kan rekke å akklimatisere deg før vandringen begynner. Du har dermed den beste forutsetningen for å unngå å bli rammet av høydesyke.

Høydesyke

Symptomene er hodepine, svimmelhet og åndenød, og har du vedvarende eller tiltakende symptomer, bør du omgående sørge for å komme ned i lavere høyde. Det er viktig å drikke atskillige liter vann om dagen når man befinner seg i høyden. Der er medisin mot høydesyke som også kan tas preventivt. Vi anbefaler at du snakker med legen din om hvilke muligheter du har før du drar av gårde på reisen.

Stedene på rundreisen ligger i disse høydene:

Lima: 0 meter over havet
Ollantaytambo: 2800 meter over havet
Inca Trail: 2650–4200 meter over havet 
Machu Picchu: 2400 meter over havet
Cusco: 3400 meter over havet
Titicaca-sjøen: 3800 meter over havet

Mat og drikke på Inca Trail

Du får fire måltider om dagen mens du er på Inca Trail: Frokost, formiddagssnack, lunsj og middag. Bærerne tar med drikkevann fra campingplassene. Det skal kokes i 15 minutter før det brukes, så det er trygt for deg å drikke. Du fyller drikkeflaskene dine om morgenen og kan fylle dem opp igjen til lunsj og til middag.

Hånden på hjertet

Informasjon

Det kan være at vi på noen avganger blir nødt til å justere i dagenes rekkefølge før og etter vandringen på Inca Trail. Dette blir gjort for at vi skal kunne sikre adgangsbilletter til Inca Trail, som er meget begrenset i antall. Programmet justeres alltid slik at du kan rekke å akklimatisere deg før vandringen på Inca Trail.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Forleng reisen

3 dagers opphold i Amazonas

Type Reiseforlengelse
Varighet 3 dager
Pris Fra 13 998,–
Dra på oppdagelse i frodige Amazonas der naturopplevelsene er helt enestående.

Dra på oppdagelse i frodige Amazonas der naturopplevelsene er helt enestående. Dere bor på en lodge i nasjonalparken Tambopata, som dekker 275 000 hektar og inneholder noen av de villeste og mest uberørte stedene i verden. Her er det hundrevis av forskjellige trær og planter, over 600 fuglearter og mer enn 100 forskjellige pattedyr. Biodiversiteten er derfor en av de høyeste i verden. Ese Ejja-indianerne er den opprinnelige befolkningen i regnskogen, og de bor fremdeles i landsbyene sine ved elva.
Dagene i Amazonas kan by på båtturer, fotturer i regnskogen og observasjon av dyrelivet. 

Obs: Når du kommer med flyet til Puerto Maldonado skal kofferten din oppbevares der. Derfor må du pakke separat til dagene i regnskogen (det blir utlevert en sportsbag til hver). Dette er for å unngå å ha med for tung bagasje i båten til lodgen. Det er viktig å huske å ta med seg lykt. Man kan låne gummistøvler (opp til størrelse 44). Forlengelsen er med engelsktalende lokalguide.

Dagsprogram

Dag 14 (siste dag på rundreisen) Puno–Cusco
Etter frokost kjører du til flyplassen i Juliaca, og herfra er det fly til Cusco. Ettermiddagen i Cusco er til fri disposisjon.
Overnatting i Cusco. 

Dag 15 Cusco–Amazonas. Kveldsutflukt – på utkikk etter kaimaner
Denne morgenen flyr du fra Cusco til Puerto Maldonado i Amazonas, og heretter er det en kjøretur på 2 mil til havnen ved Tambopata-elva. Nå skal du ut på en nydelig tur med båt (ca. 45 minutter) gjennom den frodige regnskogen til Posada Amazonas-lodgen, som blir din base de neste 3 nettene.

Før middag skal du ut på en 20–30 minutter lett fottur til et høyt utkikkstårn, der man får en fantastisk følelse av den enorme regnskogen som omgir en. Nettopp ved solnedgang er det fantastisk å være over skogen og se flokker av papegøyer, de store, fargestrålende ara-papegøyene og mange andre fugler, heriblant tukaner.
Overnatting på lodgen.

Dag 16 Amazonas. Båttur på Tres Chimbadas-sjøen, besøk på farm og kveldsvandring i regnskogen
Dagen starter med en båttur på Tres Chimbadas-sjøen, der det er et rikt dyreliv. Guiden vår padler kanoen, slik at vi i stillhet kan nyte regnskogens skjønnhet og komme nærmere innpå på dyrene. Der er gode sjanser for å se de store og fascinerende Hoatzin-fuglene, kaimaner og kjempeoteren, som er en truet dyreart.

Vi spiser lunsj på lodgen, og heretter er det besøk på en farm som også har en etno-botanisk hage. Her får vi en introduksjon til noen av de plantene og urtene som indianerne har brukt som naturmedisin i generasjoner. Etter middagen er der kveldstur i regnskogen. På dette tidspunktet er mange av skogens pattedyr aktive, men det kan være vanskelig å få øye på de sky dyrene. Det er enklere å komme innpå insekter og frosker, som ofte har finurlige former og eksotiske kallelyder.
Overnatting på lodgen.

Dag 17 Amazonas. Papegøyer, fottur i regnskogen og opprinnelig jordbruk
Mange steder i nasjonalparken er det såkalte ”clay-licks”, som er naturlige steder med høy konsentrasjon av livsviktige salter som dyrene har bruk for.

I dag er det mulighet til å observere flotte parakitter og papegøyer som spiser av den saltholdige leiren – en fantastisk opplevelse som blir sett på som en av de største ornitologiske begivenhetene i verden.

Før lunsj begir vi oss ut på en to timer lang lett fottur i regnskogen. Målet er et enormt ceiba-tre, som var inspirasjonen for det store «moder-treet» i Avatar-filmen. Treet i seg selv gir liv og voksesteder til et vell av andre planter og dyr, som gror og lever på det. På turen er det også mulighet til å se aper og mange andre spennende dyr og planter.

Etter en fortjent lunsj på lodgen skal vi dra ut med båt og besøke en farm der vi kan se hvilke avgrøder det lokale opprinnelige folket lever av. Blant annet er yucca eller manioc-roten veldig viktig for dette folket, og det er ganske interessant å se hvordan de dyrker disse eksotiske plantene.
Middag og overnatting på lodgen.

Dag 18 Amazonas–Lima. Hjemreise
Etter frokost er det avgang til Puerto Maldonado, der vi tar flyet til Lima. Om kvelden tar vi flyet hjem.

Dag 19 Ankomst 

Bilder
Klikk på bildene for å se dem større
Hotell

Posada Amazonas
Lodgen ligger i et stort beskyttet regnskogsområde under Infierno-samfunnet. Det grenser direkte opp til den berømte og enestående Tambopata nasjonalpark, og er det perfekte utgangspunktet for utforsking av regnskogen. Innredningen er inspirert av den lokale kulturen og passer godt inn i omgivelsene.
Lodgen har en restaurant der vi spiser alle måltider. Maten serveres som buffet og både lunsj og middag inkluderer forrett, hovedrett og dessert. Det er gratis fruktjuice til alle måltider, og døgnet rundt er det gratis vann, te og kaffe. Har du lyst på massasje, kan du få dette i Kuaii Wellness Spa (man må bestille time, og massasjen er mot gebyr).

Alle rom har god plass og er innredet i indiansk stil. De er dekorert med kunsthåndverk fra Ese Ejja-samfunnet ”Infierno”, som ligger i nærheten. Det er en åpen veranda (med myggenett), så opplevelsen av regnskogen blir så intens som mulig. Alle rom har to senger, myggenett, hengekøye og safe. Der er wi-fi i begrenset omfang.

Pris
kr 13 998,– per person i delt dobbeltrom
kr 17 996,– per person i enkeltrom

Obs: På noen avganger er det overnatting på Refugio Amazonas, som er søsterhotell til Posada Amazonas. Standard og innredning er den samme, og de programlagte utfluktene har stort sett samme innhold som på Posada Amazonas. Den primære forskjellen er at båtturen til Refugio tar snaue to timer mer.

Prisen inkluderer
 • Innenriksfly fra Cusco til Puerto Maldonado
 • Innenriksfly fra Puerto Maldonado til Lima 
 • Engelsktalende lokalguide
 • Alle utflukter nevnt i programmet
 • 1 natt på hotell i Cusco inkl. frokost
 • 3 netter på Posada Amazonas lodgen inkl. helpensjon
 • Gratis fruktjuice til maten på lodgen
 • Gratis vann (fra vanndispenser), kaffe og te på lodgen
Prisen inkluderer ikke
 • Albatros-reiseleder
 • Tillegg for enkeltrom
 • Øvrige drikkevarer (også vann på flaske)
 • Alt ikke nevnt under ”Prisen inkluderer”
   
Bestilling

Forlengelsen må bestilles samtidig med reisen. Vi kan dessverre ikke garantere ledige plasser på fly, hotell osv. på alle avreisedatoer.

Lignende reiser

PERTR10ANO