Reis til Peru

Peru er spekket med minner fra tidlige indianerkulturer, fra inkakulturen og den spanske kolonitiden. Inkaenes hovedstad Cuzco, den hellige dal, Machu Picchu og de nåværende indianerkulturene ved Titicacasjøen kan ikke unngå å fascinere. Den varierte naturen omfatter tørr sandørken, snødekte fjelltopper, brusende elver og den eviggrønne Amazonasjungelen.

Indbyggere 30,4 mill.
Hovedstad Lima
Språk Quechua og spansk
De rød-hvite fargene er inspirert av uavhengighetskrigen mot Spania.
Visste du...
at det vokser mer enn 1000 forskjellige orkidéarter i Peru?
at verdens dypeste juv, Colca-juvet, ligge ri Peru? Det er over 4000 meter dypt.

Perus geografi

Peru ligger i det vestlige Sør-Amerika med kyst mot Stillehavet og grenser mot Ecuador, Colombia, Brasil, Argentina og Chile. Andesfjellene strekker seg gjennom hele landet og skiller den tørre, ørkenaktige kysten fra den fuktige Amazonasjungelen. I det nordlige Peru ligger landets høyeste fjell, Huascaran på 6768 m. Dette himmelhøye fjellet står ikke alene. Over en strekning på 160 km rager over tusen fjell mer enn 6000 meter i været. Mange av disse er vulkaner. I de høye fjellene fosser det tallrike elver som renner ned i jungelregionen mot øst eller gjennom den ørkenlignende kyststrekningen og ut i Stillehavet. De fruktbare oasene rundt elvene i det ellers tørre kystområdet er landets beste landbruksområder. Her dyrkes bomull og sukkerrør, mens høylandets landbruksområder brukes til mais, bønner og som beite for kveg og lamaer. Husdyrene i fjelltraktene må dele plass og mat med ville lamaarter som guanaco og vicuna, i regnskogen lever aper, tapirer, beltedyr og jaguarer, og overalt er lufta og vannet fylt med mengder av fugler og fisk.

Perus befolkning

Perus 28 millioner innbyggere er hovedsakelig romersk-katolske. Rundt halvparten av befolkningen lever i kystlandets oaser og byer, mens regnskogene mot øst er tynt befolket. Rundt halvparten av befolkningen er rene indianere og snakker det gamle inkaspråket quechua eller aymara, som har vært talt av aymara-indianerne i århundrer.

Perus historie

Peru har gjennom tidene vært befolket av kjente indianerkulturer som mochica-, nazca-, og tiahuanaco-kulturene, men det er Inkariket de fleste tenker på når det er snakk om Peru. De første spadestikkene til det legendariske Inkariket ble tatt i Cuzco i ca. 1100.. Da spanjolene kom til Peru i begynnelsen av 1500-tallet, var Inkariket på sitt største og strakte seg over nesten hele Peru, samt deler av Ecuador, Chile, Bolivia og Argentina. Peru kom under spansk herredømme da conquistadoren Francisco Pizarro i 1532 gikk i land med det uttrykkelige ønsket om å erobre staten. Dette var ikke noe problem, da Inkariket på dette tidspunktet var splittet av langvarig borgerkrig. De spanske erobrerne ødela også de øvrige indianerkulturene og grunnla Lima som hovedstad i Peru, som den gangen omfattet nesten hele det spanske Sør-Amerika. Området ble dermed spanjolenes politiske og militære maktsentrum.

Med hjelp fra frihetshelten José de San Martin, som hadde kjempet mot spanjolene i Argentina og Chile, og fra venezuelaneren Simon Bolivar, ble Peru selvstendig i 1821. 1800-tallets Peru var preget av økonomiske kriser og korrupte politikere, 1900-tallet av kamper mellom en konservativ høyrefløy og en sosialistisk venstrefløy. I siste del av århundret tok uroen til med hyppige generalstreiker, geriljakriger og hardhendt politikk under president Alberto Fujimori. I 2001 ble landets første indianske president, Alejandro Toledo, valgt. I 2006 overtok Ian Garcia posten, men ingen av de to har klart å stoppe arbeidsløsheten og streikene, som allerede var et problem under Fujimori.

Severdigheter i Peru

En reise til Peru behøver ikke å holde seg til ett enkelt tema. Alt fra den sydende hovedstaden Lima og det levende drivhuset Amazonasjungelen til den gamle inkahovedstaden Cuzco, det enestående Machu Picchu og de nålevende indianerne ved Titicacasjøen kan utgjøre en ferie i Peru. Den enorme Titicacasjøen er med sine 2800 meter over havet verdens høyest beliggende store sjø. Små indianersamfunn holder til ved bredden og på øyene der livet leves som det har gjort i århundre, til og med på flytende øyer bygget av siv. Cuzco er en gammel inkahovedstad og spansk koloniby i ett, og den er med sin historie, sjarme og mange severdigheter et av kontinentets kulturelle høydepunkter. Her nyter man soltempler, inkafestninger, kolonibygninger og utsikten til de majestetiske Andesfjellene. I fjellene i det sørlige Peru ligger Arequipa, som er kalt den hvite by, ved foten av vulkanen El Misti. Noen av de beste severdighetene her er det store, gamle klosteret Santa Catalina, katedralen, samt de fine kolonihusene. Samtidig kan man over de lave takene, se den kjegleformede, 5822 meter høye vulkanen i horisonten.

Et av de mest dramatiske naturområdene i hele Peru finnes i Colcakløften nord for Arequipa.. Fra utsiktspunktet i Cruz Del Condor kikker man 1100 meter ned i kløftens dyp, og snur man hodet kan man se 1700 meter opp til Peregrinofjellets snødekte topper. Start din utforskning av Peru her: Kart Peru. Området er i tillegg bebodd av ville vicunaer og den kjempestore kondoren. Et absolutt must på alle reiser til Peru er Machu Picchu. Denne glemte inkabyen nås via en enestående vakker togreise gjennom Urubambadalen eller etter fire dagers vandretur på den berømte inkastien. Machu Picchu ligger vakkert til på et høyt, grønt platå over Urubambaelven, omgitt av fjelltopper med beitende lamaer langs fjellsidene. Når Amazonasskyene legger seg over de grønkledte toppene, får det hele et uvirkelig og eventyrlig preg. På grunn av Machu Picchus avsidesliggende plassering, ble den aldri funnet og plyndret av spanjolene.

Perureiser

 • Peru – på sporet av Machu Picchu

  Vi følger i inkaenes fotspor gjennom Andesfjellene til fantastiske Machu Picchu

  4,5
  • 4 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 38 998,–
  fra Bergen
 • MAKS 24 DELTAGERE

  Peru – Inkarikets skatt

  Enestående naturscenerier og kulturelt mangfold i det gamle Inkarikets høyborg, Peru.

  4,6
  • 4 avreiser
  • 17 dager
  • Fra 51 998,–
  fra Bergen
 • Maks. 24 deltagere

  Fra Machu Picchu til Påskeøya

  Eventyrreise med inkaene hemmelige by Machu Picchu og Påskeøya, en verdens mest utilgjengelige øyer

  • 07-11-2024
  • 14 dager
  • 83 998,–
  fra Oslo
Del denne siden