Fakta om Borneo

Her kan du lese en rekke forskjellige praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Borneo.
  • Innbyggere 21 mill.
  • Statshovedsteder Kuching & Kota Kinabalu
  • Språk Malaysisk, engelsk og mange stammespråk
  • Religion Sunni-islam og buddhisme
  • Valuta Ringgit
  • Areal 736.000 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Borneo varierer etter vår sommer- og vintertid.

Sommertid + 6 timer 
Vintertid +7 timer

Transport på Borneo

Buss
Bussene på Borneo har ikke samme standard som i Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
Vi flyr vanligvis med innenriksfly til Borneo fra Kuala Lumpur. Reiselederen vil orientere om praktiske forhold i den forbindelse.

Båter
På turer i regnskogen vil bussen i noen tilfeller bli skiftet ut med motorisert langbåt.

Prisnivå

Prisnivået i Malaysia er generelt lavere enn i Norge. Et godt måltid mat kan fås for ca. 80–100 kr. Det er også billig å ta taxi.

Driks

Vanligvis er driks inkludert i prisen gjennom de 10% i service charge som blir lagt på regningen. Allikevel er det velsett å gi 5–10% ekstra i driks på finere restauranter, avhengig av den servicen man har fått.

Valuta og kredittkort

Den malaysiske valutaen heter ringgit (MYR) og kan kjøpes i Norge. Alternativt kan det veksles i lufthavner, banker, vekselkontorer og på de fleste hoteller. Du kan også bruke Visa og MasterCard på de fleste restauranter og hoteller, og du kan ta ut kontanter i minibanker mange steder.

Elektrisitet

På Borneo bruker man 240 volt, og du må derfor ta med en adapter for å være sikker på å kunne bruke medbrakte elektronikkartikler.

Telefon og internett

Den internasjonale landskoden i Malaysia er +60. Det er dyrt å ringe hjem fra Malaysia, så sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser til og fra Malaysia.

I de større byene er der internettkafeer, og de fleste hoteller tilbyr internettservice mot betaling.

Drikkevann og hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter og i landlige  områder kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller våtservietter, og eventuelt hånddesinfeksjons-gel. Da er behovet for vann ikke så påtrengende. Ta også med myggbalsam av god kvalitet.

Drikk ikke vann fra kranen, og unngå isterninger.

Takt og tone

Malaysierne er utrolig vennlige og vant til turister. Det forventes at man respekterer deres helligdommer og skikker med ærbødighet og korrekt påkledning. Ha derfor på deg klær som dekker knær og skuldrer, og husk å ta av skoene når du besøker religiøse steder.

Bruk kun høyre hånd hvis du skal motta eller gi noe – venstre hånd blir betraktet som uren.

Røyking

Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er ikke tillatt ikke røykes innendørs på offentlige steder med mindre det foregår i spesielle røykerum.

Les mer

Les artikkelen vår og lær enda mer om Borneo før du reiser: 7 fakta om Borneo

UTEN ENESTE TILLEGG

Malaysia & Borneo – reis alene sammen med andre

Regnskog, orangutanger og besøk i langhus på Borneo. Inkl. storbystemning i Kuala Lumpur og Melaka

  • 18-09-2024
  • 12 dager
  • 37 998,–
fra Oslo