Reis til Borneo

I det indonesiske øyriket ligger den eksotiske Borneo, verdens tredje største øy. Ekvator går gjennom øya, som er kjent for sin intense tropiske hete, sitt heftige monsunregn og sin eventyrlige natur. Borneo er delt mellom tre land: Malaysia, Indonesia og Brunei. Den malaysiske delen av øya består av to delstater: Sabah og Sarawak.

Innbyggere 21 mill.
Hovedstad Kuching (Sarawak) – Kota Kinabalu (Sabah)
Språk Malaysisk, engelsk og atskillige stammespråk
Det offisielle flagget er det malaysiske, men der er regionale flagg for Sarawak og Sabah
Visste du...

at ordet oran­gutang eller rettere orang utang betyr ”skog­menneske” på malay­sisk? Man mente at de kunne snakke, men ikke gjorde det for å unngå å bli satt i arbeid.

at iban-folket en gang var beryktede hode­jegere, som mente at de beriket sam­funnet sitt ved å kappe av hodet på fiendene?

Natur på Borneo

Det meste av Borneo er dekket av tropisk regnskog og mangrovesumper, og øya gjemmer på utallige sjeldne dyre- og plantearter. Her lever mange apearter, blant andre den sjeldne neseapen – som kun lever på Borneo – og orangutanger, malaybjørner, leoparder, sumatra-neshorn og små elefanter. I jungelen vokser det eksotiske orkideer og kjøttetende planter, og der er et rikt og variert tropisk fugleliv. Der er ikke mange veier i jungelen, så man bruker båter på elvene for å komme frem. Langs elvene lever opprinnelige folkeslag – dayaker – i langhus som er bygd på pæler. Det har i århundrer bodd mange mennesker sammen i disse langhusene, og livet deres er ennå preget av særpregede tradisjoner og skikker. Men som hos andre opprinnelige folk blir dayakenes levevis modernisert etter hvert. Blåserør erstattes av geværer, kanoer av motorbåter og langhus av enfamilieshus. På en tur i jungelen er det en god idé å gå i fornuftige sko og ta med regntøy og myggbalsam.

Borneos historie

Man regner med at den opprinnelige befolkningen begynte å bosette seg ved elvemunningene på Borneo omkring 2000 f.v.t. Den europeiske erobringen ble innledet tidlig på 1500-tallet av Portugal, som skaffet seg handelsmonopol. Dette ble brutt omkring hundre år senere av britiske og nederlandske handelskompanier. Borneo ble siden delt mellom disse to landene: Den nordlige delen, Sarawak, Sabah og Brunei, ble britisk protektorat, mens resten av øya kom under nederlandsk overhøyhet. Under andre verdenskrig ble Borneo okkupert av Japan. Den nederlandske delen av Borneo ble i 1949 en del av Indonesia under navnet Kalimantan. Sarawak og Sabah har siden 1963 tilhørt Malaysia, som ble til en forbundsstat bestående av en rekke tidligere britiske kolonier og protektorater. I 1984 ble det lille oljerike sultanatet Brunei selvstendig.

Kuching

Kuching er hovedbyen i delstaten Sarawak. Det er en sjarmerende by som ligger vakkert til ned mot Sarawak-elvas delta. Langs elvepromenaden ligger kafeer og matboder side om side og gir liv og hyggelig stemning. Om kvelden kan man nyte den vakreste solnedgang herfra. Atmosfæren i byen er avslappet, arkitekturen er preget av velholdte hus fra den engelske kolonitiden, og her er mange gode handlemuligheter. Kuching betyr ”katt” på malaysisk, og flere steder i byen ser man statuer av katter.

Solnedgang over Kuching
Del denne siden