Fakta Filippinene

Her kan du lese nyttig informasjon i forbindelse med reiser til Filippinene
  • Språk Filipino
  • Hovedstad Manila
  • Innbyggere 101 mill.
  • Religion Romersk-katolsk kristendom
  • Valuta Filippinsk peso
  • Areal 300 000 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellem Norge og Filippinene avhenger av om Norge har sommertid eller vintertid.

Sommertid +6 timer
Vintertid +7 timer

Transport

Buss
Busser på Filippinene har ikke samme standard som i Europa. Det er også ofte mindre benplass og mindre seter. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med aircondition hvor det er mulig.

Fly
På rundreisene våre på Filippinene flyr vi ofte med innenriksfly på de lengre strekningene. Når vi gjør det vil reiselederen orientere reisedeltakerne om praktiske forhold vedrørende innsjekking på flyplassen samt flytid på den gjeldende strekningen.

Økonomi
Man kan kjøpe et utmerket måltid for 60-120 kr på Filippinene. Angående lommepenger er det vår erfaring at man kan klare seg med ca. 125 kr daglig. Ved kjøp av ekstra drikkevarer m.m. bør man beregne 100-250 kr ekstra per dag per person. 
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks, siden lønnen i servicebransjen er avstemt etter det. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke driks, ettersom det er et individuelt anliggende. Samtidig er drikssystemet en del av den kulturen man velger å besøke, og som man bør respektere. For ordens skyld må vi understreke at det er frivillig om – og hvor mye – man vil gi i driks.

I Filippinene er det vanlig å betale ca. 10% i driks til bussjåfører, lokalguider, hotellpiccoloer, restauranter osv. På restauranter er 10% serviceavgift ofte inkludert i prisen – det vil i så fall fremgå av regningen. Beregn ca. 8-10 USD daglig til fordeling mellom sjåfører og lokalguider. Er du ute på egen hånd kommer du ofte langt med 50 -100 PHP (ca. 13 kr).

Ved cruisereiser gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og kredittkort

Myntfoten på Filippinene heter peso (PHP), og 1 peso er 100 centavos. Du kan kjøpe PHP i Norge, og PHP kan veksles tilbake til NOK – dog til en lavere kurs. Derfor anbefaler vi at du tar med deg USD, som kan veklses til PHP overalt.

MasterCard, Visa, Diners og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hotell og i visse butikker. Dessuten kan du ta ut PHP i minibank i de fleste byer.

Elektrisitet
På Filippinene er det 220 volt akkurat som i Norge, men stikkontaktene er forskjellige. Derfor bør du ta med deg et adaptersett.
Telefon og internett

Den internationale landskoden for Filippinene er +63. Det er dyrt å ringe til og fra Filippinene - forhør deg evt. med teleselskapet ditt om dekning og priser.

Det er internettkaféer i de fleste byer, og de fleste hotell tilbyr internettservice. Du bør ikke forvente samme internetthastighet som i Norge.

Drikkevann og hygiene

På Filippinene er hygienen bedre enn mange andre steder i Asia, men den er fortsatt ikke på nivå med Vest-Europa.

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Andre steder kan man imidlertid komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i diskriktene kan også forekomme primitiv. Medbring selv toalettpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfeksjons-middel (fås bl.a. på norske apoteker). Da er behovet for vann ikke så påtrengende.

Du bør ikke drikke vann fra kranen, kjøp heller vann på flaske.

Takt og tone

Filippinerne er generelt veldig åpne og imøtekommende og pleier ikke å rette på tilreisende - de går ut fra at man selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg som gjest i landet. Dessuten snakker de fleste filippinere godt engelsk pga. deres amerikanske historie. 

Det forventes at man respekterer Filippinenes helligdommer og skikker. Når man besøker katolske helligdommer skal man dekke skuldrene og ha på seg lange bukser eller et skjørt som går nedenfor knærne.

Røyking
Det er røykeforbud under all flyging og busstransport. Det er også som regel røykeforbud på restauranter o.l., så husk å sjekke før du tenner deg en røyk..