Reis til Filippinene

Filippinene er Østens uoppdagede paradis. Dette tropiske, solfylte øyriket har alt hva hjertet kan begjære: hvite sandstrender, svaiende palmer, sublime dykkemuligheter, barokke katedraler, rykende vulkaner, billedskjønne rismarker og en sprelsk fest på nesten alle årets dager.

Innbyggere 101 mill.
Hovedstad Manila
Språk Filipino og engelsk
I krigstid bytter den blå og røde fargen plass, slik at den røde er øverst.

Natur og klima på Filippinene

Filippinene består av mer enn 7000 øyer. Hovedøya Luzon, der hovedstaden Manila ligger, har store fjellområder i nord og rommer størstedelen av Filippinenes innbyggere. Øya Palawan mot Borneo er overveiende dekket av tropisk regnskog. Naturen på Filippinene er svært variert, og en del av landet er fremdeles temmelig uutforsket. Mange av de filippinske øyene er dekket av risterrasser som klamrer seg til de frodige, vulkanske fjellsidene. Atskillige av disse terrassene er anlagt for over hundre år siden, og noen av dem er enda eldre. I tillegg til ris blir det dyrket mais, kokosnøtter, bananer og manilahamp.

Filippinenes befolkning og historie

Filippinene er et av Asias svært få kristne land. De aller første beboerne på Filippinene, et dvergfolk som blir kalt negritos, innvandret for 30 000 år siden og organiserte seg i utallige små høvdingedømmer. På 1300-tallet sørget indonesiske misjonærer for at de fleste ble omvendt til islam. Fra 1500-tallet begynte spanierne å komme, og katolisismen bredte seg i løpet av de godt og vel 300 årene da landet var under spansk herredømme. Amerikanerne overtok styret på Filippinene i 1898, og landet ble selvstendig i 1946. Den århundrelange spanske og amerikanske innflytelsen og den katolske troen har gjort Filippinene mer vestlig orientert enn de fleste andre asiatiske land. Likevel finnes det fremdeles etterkommere av urbefolkningen som har levd fullstendig upåvirket av de mange erobrerne og fremdeles bekjenner seg til sin opprinnelige religion.

Severdigheter på Filippinene

De 7000 øyene mellom Indonesia og Kina er temmelig oversett av turister. Men de relativt få som reiser til Filippinene, blir overrasket av øyenes skjønnhet, befolkningens imøtekommenhet og den avslappede stemningen, som likevel ofte blir avbrutt av en fargerik folkefest. Særlig mellom januar og mai er det nesten umulig å unngå å støte på en fiesta på en reise til Filippinene. Er man ikke på utkikk etter fester, er det likevel massevis av muligheter for en knallferie på Filippinene. Gå for eksempel på jakt etter jomfruelige uoppdagede strender (det er gode sjanser for suksess). Opplev surferstemningen i La Union, bli overveldet av Imelda Marcos' fantastiske skosamling i Manila, eller dra på fottur i de særpregede sjokolade-fjellene på øya Bohol. Sagnet forteller at de symmetriske, kjegleformede fjellene er tårer fra en kjempe med hjertesorg, men en mer jordnær forklaring går ut på at de ble formet av vannet for flere tusen år siden, på en tid da øyene fremdeles lå under havets overflate. Filippinenes stammebefolkning kan man møte ved Sebu-sjøen på øya Mindanao. Der lever befolkningen nesten helt isolert og selger det tradisjonelle kunsthåndverket og smykkene sine på et stort marked hver lørdag.
Del denne siden