Fakta om Sri Lanka

Her kan du få nyttig informasjon i forbindelse med en reise til Sri Lanka - les for eksempel om elektrisitet, valuta og tidsforskjell.
  • Språk Singhalesisk og tamil
  • Hovedstad Colombo
  • Innbyggere 22 mill.
  • Religion Buddhisme og hinduisme
  • Valuta Rupee
  • Areal 65 610 km2

Verdt å vite

Om bord på flyet til Sri Lanka

Flyturen til Sri Lanka avhenger av hvilket selskap vi benytter. Se reiseplanen (husk at tidene er lokale). Underveis vil det bli servert mat og drikkevarer.

Før landing vil flypersonalet utlevere en innreiseblankett som består av følgende deler som skal avleveres til myndighetene i Sri Lanka:

- A) Entry Permit Card (ankomstkort)
- B) Custom Card (tolldeklareringskort)

Alle passasjerer skal fylle ut A og B. Ankomstkortet skal avleveres ved passkontrollen, og tolldeklareringskortet skal avleveres ved utgangen etter at du har hentet bagasjen din.

Transport i Sri Lanka

Buss
Busser i Sri Lanka har ikke helt den samme standard som den man kjenner fra
Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med luftkondisjonering der det er mulig.

Tog
På togreiser vil vi reise på den best mulige klassen. Det er stor forskjell på de enkelte avgangene, men vi bestreber oss på å benytte de beste forbindelsene. Generelt skal du ikke forvente den store luksusen, men togene er alltid en opplevelse!

Bagasje og bagasjetransport
Det anbefales å ta med en koffert til allmenn bagasje (maksimum 20 kg) samt en liten ryggsekk til håndbagasje og eventuelt klesbytte. Kofferten MÅ kunne låses. De dagene da vi skifter hotell, vil vi ofte måtte klare oss uten koffertene i lengre tid. Det skyldes dels at vi benytter transport som buss, fly og tog, der man ikke kan ha kofferten i nærheten, dels at håndteringen av bagasjen tar tid. Ved flyreiser og togreiser avleverer vi ofte bagasjen allerede dagen/kvelden før avgang. En spesiell bagasjebuss vil da transportere bagasjen.
Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Sri Lanka varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 3,5 time
Vintertid + 4,5 time

Økonomi

Pengene rekker riktig langt i Sri Lanka. Hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg med ca. 75 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil 150–200 kr per dag per reisende være tilrådelig. Et slikt beløp vil dekke drikkevarer, postkort, frimerker og lignende mindre nødvendigheter. Inkluderer ikke reisen helpensjon, skal du påregne ca. 75–100 kr for et måltid per person.

Flere steder vil det være mindre avgifter (10–30 kr) for kamera og videokamera ved severdighetene. Beløpet går til bevaring av stedet. Likeledes vil du ofte støte på fotomuligheter der det forventes at man gir et mindre beløp for å ta bilder. Dette beløpet svarer vanligvis til et par kroner per bilde.

I tillegg kommer naturligvis personlige fornødenheter, shopping og driks.

Tips

På mange hoteller, restauranter, kafeer og lignende vil det ofte bli lagt 10–15 prosent i "service charge" til de oppgitt prisene. Dette vil fremgå av regningen. Er det "service charge" på regningen, behøver man ikke gi ytterligere driks. For ordens skyld må vi understreke at driks naturligvis er et individuelt anliggende og frivillig.

På cruisereiser gjelder andre regler. Se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort

Valutaen i Sri Lanka heter srilankisk rupi (LKR).

Vekslingskursen i forhold til norske kroner var i februar 2018 cirka:
1 NOK = ca. 20 LKR
100 LKR = ca. 5 NOK

Minibanker på Sri Lanka er nå nesten like vanlige som hjemme i Norge. Det går fint å ta ut penger i minibanken for å få lokalvaluta og man trenger egentlig bare å ha med en liten kontantkasse med for eksempel dollar eller euro hjemmefra.

Bankkort som Visa, MasterCard, Diners eller American Express kan brukes som betalingsmiddel på de fleste store hoteller og i visse større forretninger. Vær oppmerksom på at det i praksis er svært begrenset mulighet til å heve kontanter på bankkort, for det er langt mellom minibankene.

Rupier kan bare veksles tilbake til utenlandsk valuta (f.eks. dollar) ved fremvisning av en gyldig kvittering fra opprinnelig offisiell veksling. Gjem derfor alltid kvitteringen når du har vekslet fra USD til LKR i tilfelle av at du skulle få bruk for å veksle tilbake igjen. Dette kan bare skje i lufthavnen ved utreise fra Sri Lanka.

Elektrisitet
Sri Lanka bruker 220 volt vekselstrøm. Støpseltypene varierer mye. De fleste steder vil du kunne bruke tobens norske støpsler, men noen ganger under litt alternative forhold. Noen ganger vil du kunne låne/leie adapter på hotellene. Vi anbefaler at du for sikkerhets skyld tar med et adaptersett med flere typer støpsler å velge mellom.
Telefon og Internett
Den internasjonale landskoden til Sri Lanka er +94. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Sri Lanka med norsk mobiltelefon. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for utgående samtaler fra Sri Lanka. Internett-kafeer finnes etter hvert de fleste steder i Sri Lanka, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.
Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man likevel komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og gjerne en hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apotek). Da blir behovet for vann ikke så påtrengende. Dessuten reduserer bruken av hånddesinfeksjonsmiddel risikoen for mageproblemer til et minimum.
Takt og tone

Srilankerne er et fantastisk søtt, hjertevarmt og smilende folkeferd, som tar imot turister med varme og store, gjestfrie smil. Selv om de generelt er vant med mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt oppførsel og påkledning.

Som alle steder i Østen gjelder det visse gylne regler i forbindelse med besøk i templer og moskeer. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, en moské eller et privat hjem. Husk også at man skal holde fotsålene vekk fra helligdommer og andre mennesker når og hvis man setter seg. Det er ikke velsett å peke, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Korte shorts og T-skjorter uten ermer er ikke velsett – dette gjelder spesielt for kvinner. Skal man besøke templer eller andre helligdommer, tilrådes det (og noen ganger forlanges det) at klærne dekker både skuldrer og knær, slik at man ikke støter den lokale befolkningen. Ved visse muslimske helligdommer skal håret tildekkes. Skaut blir utdelt ved inngangen.

Man tar alltid skoene av seg før man besøker et tempel. Et par sokker kan være en god idé å ta med til de svært kalde – eller svært varme – tempelgulvene. Likevel vil det være steder der man skal gå helt barfotet.

Som reisende i Sri Lanka vil du uunngåelig komme tett innpå landets mange fattige. Tiggere kan oppleves mange steder, og det kan være hardt å stå ansikt til ansikt med dem. Lytt til de rådene reiselederen gir, og gi aldri penger til barna.

Måltider

Frokost
Frokosten på hotellene er både lokal og vestlig. Den blir vanligvis servert som buffé og består utover lokal frokost (som kan være temmelig krydret) av egg, brød, smør, marmelade, juice, frisk frukt, kaffe og te.

Lunsj/middag
Srilankisk mat er kjent for å inneholde mange og ofte sterke kryddere. "Karri" er fellesbetegnelsen for de mest alminnelige sammensatte middagsrettene, som oftest tilberedes vegetarisk eller med kjøtt fra geit, lam eller kylling. I Sri Lanka er karri ofte karakterisert ved å være kraftig. I motsetning til karri er "tandoori" noe mildere og kjennetegner mat som grilles i en leirovn etter ført å ha ligget i en lake av jogurt og krydder. Maten på hotellene vil likevel være tilpasset turister – altså ikke så kraftig krydret som inderne selv foretrekker den.

Storslåtte Sri Lanka

Teplantasjer, enestående gamle templer, besøk i landsbyer og Udawalawe nasjonalpark – samt stranddager

4,6
  • 2 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 32 998,–
fra Oslo