Reis til Sri Lanka

Fra fjellområdene med den evige våren, der aper svinger seg mellom trærne, renner det bekker og elver ned mot de palmeomkransede strendene som omgir hele Sri Lanka. Buddhistiske templer og klostre er spredt utover hele det lille landet, der fred, ro og avslapning er det viktigste punktet på dagsordenen for både innbyggere og besøkende. Maten er sterk, teen er uovertruffen, og fuglelivet er fargerikt og rikelig.

Innbyggere 22 mill.
Hovedstad Sri Jayawardenapura (del av Colombo)
Språk Singhalesisk og tamil
Sri Lankas flagg kalles også ”Løveflagget” – selv om det er større mulighet for å treffe på leoparder i disse traktene.
Visste du...

at mye av Sri Lankas elektrisitet kommer fra vannkraft? De mange fossene i landet sørger for storparten av Sri Lankas energi.

at Sri Lankas tidligere statsminister Sirimavo Bandaranaike var verdens første av sitt slag?

Klima og dyreliv i Sri Lanka

Sri Lanka, som frem til 1972 var kjent som Ceylon, er en øy øst for sørspissen av India. Øya er formet som en kjegle med skogkledde fjell i midten og en kystlinje som veksler mellom innbydende sandstrender, laguner og sumpområder. Klimaet er tropisk regnklima med hele to perioder med monsunregn, som heldigvis faller i hvert sitt område og gir uunnværlig næring til gummi-, kokos- og krydderplantasjer. Temperaturen holder seg stort sett konstant hele året igjennom med omkring 30 grader i lavlandet og 18–20 grader lenger oppe i fjellene. Det artsrike dyrelivet er som så mange andre steder på kloden i tilbakegang, men ennå finnes der bjørner, leoparder, sjakaler, bøfler og aper. Da Sri Lanka fremdeles var et monarki, ble elefanter ansett som kongelig eiendom og kunne derfor lunte fredelig omkring på sletter og fjellskråninger. Etter at forbudet mot å drepe elefanter ble opphevet, er det nå bare en uanselig brøkdel igjen av den opprinnelige bestanden.

Befolkningen i Sri Lanka

Sri Lankas opprinnelige befolkning, veddaene, har bodd på øya i årtusener, men har i løpet av historiens gang fått selskap av flere andre folkeslag, særlig fra India. Men også europeerne har etterlatt varige avtrykk fra blant annet portugisere, nederlendere og briter.

I dag er Sri Lanka derfor en smeltedigel av flere folkeslag, noe som har skapt spennende og innholdsrike kulturer – dog ikke helt uten problemer. En væpnet konflikt mellom majoriteten som er buddhistiske singalesere og minoriteten som er hinduistiske tamiler, dro landet inn i en borgerkrig som varte i over 20 år. Men freden har hersket her siden 2009.

Sri Lankas severdigheter

Reiser til Sri Lanka vil nesten uunngåelig inneholde dagdriverliv på stranden og fotturer i de vakre fjellene midt på øya. Men de mange buddhastatuene, klostrene og templene ville det også være en skam å forsømme på en srilankisk reise. Dessuten er det fine eksempler på den spesielle singalesiske utgaven av kuppelformede buddhistiske stupaer, dagobaen, overalt. Særlig dagobaen Ruvanveli i den gamle hovedstaden Anuradhapura er absolutt et besøk verd. På avstand ser det ut som om monumentet blir båret av hundrevis av elefanter uthogd i stein. Den UNESCO-anerkjente Anuradhapura er også hjemsted for et hellig fikentre som sies å stamme fra det treet Buddha oppnådde sin fullkomne oppvåkning under. Andre destinasjoner som kan gi en ferie i Sri Lanka det rette piffet, er den kaotiske hovedstaden Colombo, der strømsvikt og trafikkaos alltid tas med et befriende smil, og fjellområdenes "hovedstad" og buddhistbastion Kandy, som er anlagt rundt en innsjø i en vakker dal. Er man på jakt etter naturopplevelser, er Uda Walawe Nasjonalpark et must. Med sine leoparder, elefanter, bøfler og 30 slangearter gir den Afrikas berømte safariparker hard konkurranse. Du kan lese mer om safari i Sri Lanka i artikkelen På visitt hos elefantene

Storslåtte Sri Lanka

Teplantasjer, enestående gamle templer, besøk i landsbyer og Udawalawe nasjonalpark – samt stranddager

4,6
  • 2 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 32 998,–
fra Oslo
Del denne siden