Europa

Entusiastiske søreuropeere lever livet impulsivt og tar ikke banaliteter som avtaler og klokkeslett så tungt, mens vi reserverte nordeuropeere alltid vet hva klokken er og setter vår ære i å holde hjemmene våre rene og pene.

Stereotyper er det nok av, men til tross for kontinentets beskjedne størrelse, venter nye, fremmede inntrykk og store opplevelser rett rundt hjørnet. Europas historie er preget av hyppige sporskifter og en sterk trang til utforskning, noe som på godt og vondt har satt sine spor i resten av verden.

Areal 10 mill. km²
Antall innbyggere 740 mill.
Største land (etter innbyggertall) Russland - 140 mill. Tyskland - 81 mill. Tyrkia - 80 mill. Frankrike - 65 mill. Storbritannia - 63 mill.
Visste du...

At Europa er både det minste og det tettest befolkede kontinentet?

At Istanbul er den eneste byen som ligger på to kontinenter, nemlig Europa og Asia?

Europa

I motsetning til de fleste europeeres magefølelse er ekspertene uenige om hvorvidt Europa overhodet kan kalles et kontinent. Strengt tatt er Europa kun en halvøy til Asia, og oppfatningen av Europa som et selvstendig kontinent, beror mer på kultur og tradisjon enn på strenge geologiske prinsipper. Av samme årsak er det heller ingen fast, logisk grense mellom Europa og Asia, men de fleste trekker den ved Uralfjellene og ned gjennom Bosporusstredet, slik at kun en liten del av Tyrkia tilhører Europa. En lignende forvirring gjør seg gjeldende for Grønland, som politisk er europeisk, men rent geografisk tilhører Nord-Amerika.

Geografi

Geografisk kan vi si at Europa, eller den asiatiske halvøya, ligner en slags rullebrettrampe med fjell i de nordligste og sørligste områdene med en stor, fruktbar flate i midten. Den vanligste oppfatningen av Europa som en ”uekstrem” verdensdel når det gjelder natur og landskap, er ikke helt berettiget. Hvis vi kaster et lite blikk på Nord-Europa på en globus, ser vi for eksempel med det samme at det milde klimaet Nord-Europa er begunstiget med er et ganske ekstremt fenomen, breddegradene tatt i betraktning. Kontinentet kan til og med by på flere vulkaner på Island og i Italia samt isbreer i de sveitsiske alpene, på Island og naturligvis på Grønland. I tillegg kommer norske fjorder som skjærer seg inn i de bratte fjellsidene, og som er blant verdens lengste og dypeste.

Hele 90 % av Europa har vært dekket av skog, men størsteparten av den naturlige skogveksten har for lenge siden måttet overlate den tjenestevillige jorden til dyrket mark og beitemark. Det omfattende landbruket har hatt innvirkning på det europeiske dyrelivet, og arter som isbjørn, ulv og brunbjørn er gått fra å være rikt representert på kontinentet, til å være nesten utryddet.

Parlamentsbygningen på Ringstrasse i Wien

Historie

Menneskelige inngrep har imidlertid ikke bare hatt negative konsekvenser. Europa var nemlig også stedet der vår nåværende idé om demokrati oppstod, da den antikke greske kulturen briljerte i disiplinene politikk og filosofi. Størstedelen av verden har adoptert ideer om rettssystem og samfunnsorganisasjon fra Romerriket. I den europeiske historien hører det også med mindre behagelige temaer, som korstog og misjonsarbeid.

Før misjoneringen kunne gå i gang måtte verden naturligvis oppdages, og på 1400-tallet startet en virkelig oppsving av oppdagelsesreiser over hele verden. På den måten ble nesten alle europeiske land kolonimakter og kunne nyte godt av fordelaktig handel. I nyere tid har Europas historie vært preget av verdenskriger, og senere av nye medlemmer i den europeiske familien, siden en rekke land i Sentral- og Øst-Europa har oppnådd selvstendighet.

 

Den UNESCO-fredede bydel i Berat, Albanien

På reise i Europa

De europeiske landene kan tilfredsstille de flestes behov for en opplevelsesrik ferie. For eksempel er Nord-Europa perfekt for annerledes naturopplevelser og reiser i dyreverdens tegn. I Sør-Europa venter enestående opplevelser i sjangeren kulturreise og badeferie, mens de vidstrakte skogen og brede elvene i Øst-Europa nærmest kaller deg med på et elvecruise. Det er ikke nødvendig å reise til fjerne verdensdeler for å få originale ferieopplevelser. Det oppdager vi når vi står ansikt til ansikt med en kalvende isbre på Grønland, snuser inn den fredfylte stemningen i Alhambra i Andalusia eller mister stedssansen i de utallige salene og gemakkene i Vinterpalasset i Sankt Petersburg.
Se også våre tips til
10 steder i Europa du ikke visste du drømte om å reise til
Amalfikysten i Italia

Europa reiser

 • Reis alene

  Nord-Atlanterens øye: Færøyene – for alenereisende

  Bli med til Færøyenes uberørte naturlige skjønnhet, og oppdag en av Europas best bevarte hemmeligheter. Vår base er den sjarmerende hovedstaden Tórshavn

  4,6
  • 2 avreiser
  • 5 dager
  • Fra 15 998,–
  fra Oslo
 • Rundreise i Bulgaria og Romania

  Opplev Karpaterfjellenes mystikk, pittoreske landsbyer, middelalderstemning og fantastisk natur – og en vampyrhistorie eller to

  4,2
  • 2 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 20 998,–
  fra Oslo
 • Italienske gleder

  Opplev fantastiske Sør-Italia med romantiske Capri, storbyen Napoli, antikke Pompeii, Amalfikysten og Paestum

  4,3
  • 18-09-2024
  • 8 dager
  • 14 998,–
  fra Oslo
 • Julestemning i Irland

  Juleeventyr i Galway og Dublin

  4,3
  • 2 avreiser
  • 5 dager
  • Fra 8 998,–
  fra Oslo