Fakta Chile

Les mer om klima, reiseforsikring og mye mer i forbindelse med din reise til Chile.
  • Språk Spansk
  • Hovedstad Santiago
  • Innbyggere 17, 5 mill.
  • Religion Romersk-katolisisme
  • Valuta Chilenske peso
  • Areal 756.102 km2

Verdt å vite

Før avreisen
Cirka en uke før avreisen vil du motta det endelige avreisebeviset. Avreisebeviset inneholder viktige opplysninger om møtested og -tid. Dessuten inneholder det en telefon- og adresseliste på de hotellene vi bruker på reisen, sammen med navnet på reiselederen.
Reiseforsikring
Siden den offentlige sykeforsikringen ikke dekker omkostninger til hjemreise samt legebehandling i Chile, er det en forutsetning for deltakelse at du har tegnet en reiseforsikring som dekker så vel omkostninger ved behandling av sykdom som hjemtransport. Videre anbefaler vi at forsikringen inneholder en bagasjedekning i tilfelle bagasjen skulle komme bort eller bli skadet. Albatros Travel er behjelpelig med tegning av reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring.
Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og fastlandet i Chile varierer, alt etter om det er sommer- eller vintertid.

Sommertid -4 timer
Vintertid -5 timer

Tidsforskjellen mellom Norge og Påskeøya er:

Sommertid -7 timer
Vintertid -8 timer

Håndbagasje
Vi anbefaler at du pakker håndbagasjen slik at du har for hånden det du skal bruke ved en eventuell bagasjeforsinkelse. Videre anbefaler vi at du har med deg verdigjenstander og viktig medisin i håndbagasjen. Hvis du har med deg reseptpliktig medisin som er nødvendig på flyreisen, må navnet på resepten og flybilletten stemme overens.
Transport i Chile

Buss
Busser i Chile har generelt høy standard, svært lik den man kjenner fra Europa. Vi har naturligvis god standard på bussene våre.

Fly
På rundreisene våre i Chile flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og om flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 100 kr og oppover (på Påskeøya ca. 150–200 kr.), og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 150 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 150–200 kr per dag per person være tilrådelig. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker, is og drikkepenger, men ta med litt ekstra hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere.

I Chile er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfører, lokalguider, hotellpikkoloer, på restauranter osv.

For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med én til to dollar kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene. Det skal understrekes at selv om driks er normalt, er det naturligvis frivillig å betale. Som nevnt er det alminnelig praksis.

Barer, kafeer og nattklubber og restauranter på hoteller vil ofte legge til 10–15 prosent i "service charge" på de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen, men utover det er det alminnelig kutyme å legge til ytterligere 5 prosent av den samlede regningen i driks til servitøren.

Valuta og bankkort

Den chilenske valutaen heter peso (CLP) og finnes i både mynter og sedler. Vær oppmerksom på at mange av sedlene og myntene ligner hverandre. Den beste valutaen å ha med er amerikanske dollar, som overalt kan veksles til pesos. Reiselederen er gjerne behjelpelig med å finne egnede vekslesteder. MasterCard, Visa, Diners og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. MasterCard og Visa kan brukes til å heve kontanter i de fleste byer i minibanker, som bare utbetaler pesos.

Kursen på pesos er forholdsvis ustabil (NOK 100 = CLP 8597 i august 2011), og pesos kan eventuelt bestilles i banken din eller et vekslingskontor. I Chile kan man veksle i lufthavnen, banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller. Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha en passende mengde små sedler til å betale drosjer, lokale innkjøp og måltider med.

Elektrisitet
Chile bruker 220 volt, 50 Hz. Støpslene har tre ben og er runde. De fleste hoteller låner gjerne ut en adapter, men de har som regel ikke nok til alle rom. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden for Chile er +56. Det er dyrt å ringe hjem fra Chile. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Chile.

Internettkafeer finnes etter hvert i de fleste byer, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. De fleste hoteller i Chile har Internett-service, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Hygiene
I Chile er hygienen på et lavere nivå enn i Vest-Europa. Likevel har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Chilenerne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Selv om lokalbefolkningen generelt er vant med mange turister, blir det ventet at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturvern. Ofte er de områdene vi besøker totalfredet, og bevarelsen av dem har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Rett deg derfor alltid etter reiselederens og lokalguidens anvisninger.

Røyking
Under all flyging og busstransport er det røykeforbud. På de fleste restauranter og hoteller vil det også være røykeforbud. Sjekk derfor de siste røykereglene i Chile med reiselederen.
Maks. 24 deltagere

Fra Machu Picchu til Påskeøya

Eventyrreise med inkaene hemmelige by Machu Picchu og Påskeøya, en verdens mest utilgjengelige øyer

  • 07-11-2024
  • 14 dager
  • 83 998,–
fra Oslo