Fakta Brasil

Les mer om å reise til Brasil her. Få blant annet informasjon om elektrisitetsforhold, drikskultur og vaksinasjoner.
  • Språk Portugisisk
  • Hovedstad Brasilia
  • Innbyggere 204 mill.
  • Religion Romersk-katolisisme, indianske religioner
  • Valuta Real
  • Areal 8.515.770 km2

Verdt å vite

Før avreisen
Cirka en uke før avreisen vil du motta det endelige avreisebeviset. Avreisebeviset inneholder viktige opplysninger om møtested og -tid. Dessuten inneholder det en telefon- og adresseliste på de hotellene vi bruker på reisen, sammen med navnet på reiselederen.
Vaksinasjoner
Det er ikke krav om vaksinasjon ved innreise til Brasil. Det kan likevel være vaksinasjoner eller annen sykdomsforebyggende behandling som anbefales ved reiser i Brasil.
Reiseforsikring
Siden den offentlige sykeforsikringen ikke dekker omkostninger til hjemreise samt legebehandling i Brasil, er det en forutsetning for deltakelse at du har tegnet en reiseforsikring som dekker så vel omkostninger ved behandling av sykdom som hjemtransport. Videre anbefaler vi at forsikringen inneholder en bagasjedekning i tilfelle bagasjen skulle komme bort eller bli skadet. Albatros Travel er behjelpelig med tegning av reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring.
Klima
Undersøk hjemmefra hvordan været er i den delen av verden du skal reise til. På yr.no kan du finne værutsikter fra stort sett hele verden.
Tidsforskjell
Tidsforskjellen mellom Norge og Brasil kan variere, alt etter om det er sommer- eller vintertid. Sjekk gjerne den aktuelle tidsforskjellen på www.timeanddate.com
Håndbagasje
Vi anbefaler at du pakker håndbagasjen slik at du har for hånden det du skal bruke ved en eventuell bagasjeforsinkelse. Videre anbefaler vi at du har med deg verdigjenstander og viktig medisin i håndbagasjen. Hvis du har med deg reseptpliktig medisin som er nødvendig på flyreisen, må navnet på resepten og flybilletten stemme overens.
Transport i Brasil

På våre reiser i Brasil er det en del fotturer, og det er en forutsetning at man er i alminnelig god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp. Reisene passer ikke for mennesker som er dårlig til bens eller bruker rullator eller rullestol.

Buss
Busser i Brasil har generelt høy standard, svært lik den man kjenner fra Europa. Vi har naturligvis god standard på bussene våre.

Fly
På rundreisene våre i Brasil flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil den danske reiselederen orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og om flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 80 kr og oppover, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for rundt 150 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 80–200 kr per dag per person være tilrådelig.
Tips

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere.

I Brasil er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfører, lokalguider, hotellpikkoloer, på restauranter osv.

For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med et par real kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene. Det skal understrekes at selv om driks er normalt, er det naturligvis frivillig å betale. Som nevnt er det alminnelig praksis.

Barer, kafeer og nattklubber og restauranter på hoteller vil ofte legge til ca. 10 prosent i "service charge" på de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen, men utover det er det alminnelig kutyme å legge til ytterligere 5 prosent av den samlede regningen i driksr til servitøren.

Valuta og bankkort

Den brasilianske valutaen heter real (BRL) og finnes i både mynter og sedler. Vær oppmerksom på at mange av sedlene og myntene ligner hverandre. Den beste valutaen å ta med seg til Brasil er amerikanske dollar, som veksles til brasilianske real i en bank eller på et vekslekontor i Brasil. På den måten får du bedre kurs enn ved å veksle hjemmefra. Det er en god idé å be om små sedler.

MasterCard, Visa, Diners og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. MasterCard og Visa kan brukes til å heve kontanter i de fleste byer i minibanker, som bare utbetaler real.

Elektrisitet
Brasil har flere forskjellige elektrisitetssystemer. I Rio de Janeiro og Foz do Iguazú blir det brukt enten 110 volt eller 220 volt, 50–60 Hz. Kontaktene er beregnet for flate støpsler med to ben. De fleste hoteller låner gjerne ut en adapter, men de har som regel ikke nok til alle rom. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden for Brasil er + 55. Det er dyrt å ringe hjem fra Brasil. Sjekk med ditt eget mobilselskap om dekning og priser for å ringe fra Brasil.

Internettkafeer finnes etter hvert i de fleste byer, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. De fleste hoteller i Brasil har Internett-service, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Hygiene
I Brasil er hygienen på et lavere nivå enn i Vest-Europa. Likevel har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsvæske (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Røyking
Under all flyvning og busstransport er det røykeforbud. På de fleste restauranter og hoteller vil det også være røykeforbud. Sjekk derfor de siste røykereglene i Brasil med reiselederen.
Takt og tone

Brasilianerne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Selv om lokalbefolkningen generelt er vant med mange turister, blir det ventet at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturvern. Ofte er de områdene vi besøker totalfredet, og bevarelsen av dem har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Rett deg derfor alltid etter reiselederens og lokalguidens anvisninger.

Sør-Amerikas hjerte

En Albatrosreise for livsnytere! Storslåtte opplevelser i Argentina, Uruguay og Brasil

  • 4 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 47 998,–
fra Bergen