Fakta Paraguay

Her kan du lese en rekke forskjellige praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Paraguay. Les bl.a. om tidsforskjell, drikkepenger og valuta.
  • Språk Spansk og guarani
  • Hovedstad Asunción
  • Innbyggere 7 mill.
  • Religion Romersk-katolisisme
  • Valuta Guarani
  • Areal 407.000 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Paraguay varierer alt etter som Norge har sommer- eller vintertid.
Sommertid: - 6 timer
Vintertid: - 5 timer
 

Transport i Paraguay

Buss
Busser i Paraguay har ikke helt den samme standarden som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
På våre rundreiser i Paraguay, og resten av Sør-Amerika, flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. Der dette er tilfellet, vil reiselederen orientere reisedeltakerne om praktiske forhold i forbindelse med den pågjeldende flyreisen.

Prisnivå i Paraguay
Prisnivået i Paraguay er absolutt i den rimelige enden av skalaen. Det er generelt billig å spise ute, og et måltid kan fås for under 100 kr, men man kan selvfølgelig spise i alle prisklasser.
Valuta og kredittkort
Valutaen i Paraguay heter guarani (PYG). Den beste valutaen å ha med er USD, som kan veksles til guarani overalt i Paraguay. Mange hoteller, restauranter og butikker i de større byene tar Visa og MasterCard, men det er alltid en god idé å ha kontanter på seg. Der er minibanker i de større byene.
Driks
På restauranter og hoteller er det som regel allerede lagt 5 eller 10 prosent på regningen. Er det ikke gjort, forventes det at man gir driks. Taxisjåfører regner som regel ikke med å få driks.
Elektrisitet
I Paraguay bruker man 220 v / 50 HZ. Normalt er kontaktene som i Norge, men ta med et adaptersett for sikkerhets skyld.
Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Paraguay er + 595. Forhør deg evtl. hos mobiloperatøren din om dekning og priser for oppringing til og fra Paraguay.
Det kan være litt av en utfordring å finne nettadgang i Paraguay. I hovedstaden Ansunción er der imidlertid enkelte nettkafeer.
 

Drikkevann og hygiene

I Paraguay er hygienen på et noe lavere nivå enn i Vest-Europa. Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man derimot komme ut for at det mangler toalettpapir, og standarden på offentlige toaletter kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter, og eventuelt hånddesinfeksjons-gel. Da er behovet for vann ikke så påtrengende.
Man bør ikke drikke vann fra kranen i Paraguay. Kjøp i stedet vann på flaske.
 

Røyking
Under all flyging og busstransport er det røykeforbud. Likeledes vil det på de fleste hoteller og restauranter være røykeforbud. Du kan alltid forhøre deg om de seneste røykereglene i Paraguay hos reiselederen.
Takt og tone
Når du skal på museums- eller kirkebesøk, må du sørge for å være tekkelig kledd med dekkede armer og ben for å vise respekt. Det er en god idé å be om lov før man tar bilder av folk.