Reis til Zambia

Å stå foran Victoriafallene er en helt utrolig opplevelse. Regnbuene oppstår igjen og igjen i skyen av vanndråper og slynger seg som fargesprakende gangbroer over kaskadene av vann. Den øredøvende buldringen forplanter seg i kroppen som millioner av lastebiler på en åttesporet motorvei. Men her er det ingen biler. Kololo-stammen som bodde i området på 1800-tallet, kalte fossen treffende for "røyken som tordner". Slik lyder vann som velter ned over en 1,7 kilometer bred skrent og 110 meter ned i dypet med over 500 millioner kubikkmeter vann i minuttet.

Innbyggere 15 mill.
Hovedstad Lusaka
Språk Engelsk og bantuspråk
Den gylne ørn symboliserer frihet.
Visste du...

at det er en forbindelse mellom termitter og asfalt? De mange termittene i landet har fått forskere til å undersøke om man kan blande forlatte termittbol med asfalt for å bygge mer hardføre veier.

at Zambias største festival er den årlige Kuomboka? Her feirer man at Zambezi-elva går over sine bredder og dermed bringer ny næring til markene.

Zambias natur

Zambezi-elva løper gjennom det vestlige Zambia og markerer en del av grensen til Zimbabwe. På veien bukter den seg gjennom mange vakre naturlandskaper og nasjonalparker med et rikt og variert viltliv. En populær beskjeftigelse blant reisende i Zambia er en kanotur på den langstrakte elva langs strekningen fra demningen og hele veien til Mosambik. Her er det mulig å komme helt innpå alle dyrene som tiltrekkes av elvas vann. Elefantene betrakter uforstyrret kanoene som stille glir forbi. Noen av de jevnlige hindringene i vannet viser seg å være neddykkede flodhester. Krokodiller og bøffelflokker utgjør andre zoologiske hindringer. På den delen av elva som danner grensen mellom Zimbabwe og Zambia, ligger Victoriafallene. Her styrter elva mer enn 100 meter ned og danner en sky av dis som kan sees hele 20 kilometer unna. Fossens enestående beliggenhet midt i tett regnskog gjør ikke opplevelsen mindre.

Zambias nasjonal­parker

Tre store elver løper gjennom Zambia – Zambezi, Luangwa og Kafue – og alle er omgitt av store nasjonalparker som har tatt navn etter dem. Lower Zambezi National Park og Kafue National Park er begge verdt å oppleve for det rike dyrelivet. Mer rutinerte safarireisende bør også legge en del av reisen til den 9000 kvadratkilometer store nasjonalparken South Luangwa, en av verdens beste nasjonalparker, der det meste av safarien foregår til fots i det kjennere betrakter som det "ekte" Afrika. Uberørt, mange steder ufremkommelig, og med en leopard pr. 2,5 kvadratkilometer – en uoffisiell verdensrekord – er Luangwa-parken en av landets helt spesielle attraksjoner.

Zambias severdigheter

Ingen i vår del av verden kjente til Victoriafallene før 1855, da dr. David Livingstone tilfeldig gikk forbi i bestrebelsene på å finne en rute til den afrikanske østkysten. Etter å ha sett fossen passer det å besøke Livingstone-museet som ligger i byen han har fått oppkalt etter seg. Stedet gir et fint innblikk i hva Livingstone og hans hjelpere måtte igjennom innen de nådde frem til Victoriafallene. Livingstone skulle 18 år senere dø i Zambia, rammet av malaria og dysenteri. I landsbyen Ilala like ved de fascinerende Bangweulu-sumpene, der han bukket under, og der hans hjelpere begravde hans hjerte under et mpundutre, er det senere reist en minnestein. Byen Livingstone var tidligere landets hovedstad, men i dag er det Lusaka som er hovedstad, en mer hektisk, moderne og menneskemyldrende by der litt mer enn én million av Zambias ti millioner innbyggere lever. Med en størrelse på 753 000 kvadratkilometer er det rikelig med plass å boltre seg på. Ikke langt fra den vakre Lake Kariba, der man kan feriere på en husbåt, ligger dessuten Wildlives Game Farm, der flere gamle ranch-familier har slått seg sammen og skapt underholdende ranch shows. Stedet har campingplass og hytter, så det er lett å bruke en dag eller to av ferien her.
Del denne siden