Reis til Botswana

Det er de ville dyrene som eier Botswana. Og de skiftende landskapsbildene som ruller forbi når man reiser gjennom det viltrike landet fra marskland til ørken, er som å bla gjennom en uendelig bunke av nydelige postkort. De viltert forgrenede baobabtrærne avtegner seg mot en himmel som blir malt i fantasifulle farger av solnedgangen. Elefantene samler seg i store flokker og beskytter ungene sine. En leopard vokter over sitt bytte mens et par sultne hyener lusker rundt og håper at det blir igjen litt av den velsmakende impalaen.

Innbyggere 2,2 mill.
Hovedstad Gaborone
Språk Engelsk og setswana
Den blå fargen representerer vann, som betyr så mye for landets jordbruk
Visste du...

at Kalahariørkenen dekker cirka 70 % av Botswana? Her ligger selvfølgelig Central Kalahari Game Reserve, som er verdens nest største naturreservat.

at Okavango-deltaet ikke har noe avløp? Det store innlandsdeltaet danner i stedet et enormt og svært frodig sumpområde, som er hjemsted for en masse dyr og planter.

Botswanas natur

Botswana er et av de få afrikanske land som har en relativt uberørt natur. Landets befolkning på rundt 2,2 millioner innbyggere har 500 000 kvadratkilometer å boltre seg på, og av disse er hele 17 prosent gjort til vernede nasjonalparkområder. Okavango-deltaet i Botswanas nordvestlige hjørne er verdens største av sin art og en av Botswanas viktigste livskilder. Som gamle, krokete fingrer sprer deltaet vannveiene sine ned til Kalahariørkenens tørre landskaper mot sør: et unikt økosystem som av UNESCO er erklært del av verdens naturarv. Foruten Okavango-deltaet bør en reise til Botswana også gå gjennom Kalahariørkenens eventyrlige landskaper, med store gylne sanddyner, akasietrær, åpne gressletter og nomadefolket san – "buskmennene", som har levd i området i 30 000 år og er mesterlige jegere.

Safari i Botswana

Central Kalahari Game Reserve dekker et område på nesten 53 000 kvadratkilometer og er verdens nest største viltreservat. Når gresset spirer og det dannes vannhull etter sommerregnet, flokker tusener av gnuer, springbukker og gemser seg rundt Deception Valley. De mange antilopeartene lokker store mengder av løver, geparder, hyener og sjakaler til seg. Man bør heller ikke gå glipp av Khama Rhino Sanctuary, som blant annet huser Botswanas få gjenværende neshorn, eller Chobe Nasjonalpark, som med Chobe-elva gir næring til det mest varierte dyrelivet i Botswana – i tillegg til 45 000 elefanter kan man også oppleve store flokker av bøfler, sebraer, sjakaler, vortesvin, hyener, løver, gnuer, sjiraffer, impalaer, leoparder og bavianer, men også krokodiller og flodhester.

Botswanas hovedstad, Gaborone

Botswanas hovedstad Gaborone, som med sine beskjedne 230.000 innbyggere og en vekstrate på ti prosent om året er en av Afrikas hurtigst voksende, er også verdt å besøke på reisen. Byen er kalt opp etter høvding Gaborone fra batlokwa-stammen, som slo seg ned i området i 1880 årene. Byen ligger beskyttet i dalen mellom Kgala- og Oodibjergene, hvor den gjennomskjæres av Ngotwane-elven og jernbanen, som løper fra den gamle gullmineby Francistown til Lobatse.

Med restauranter, nattklubber og shoppingområder gir Gaborone et urbant avbrekk fra reisen i villmarken. På Nasjonalmuseet, som også fungerer som kunstmuseum, kan man blant annet se malerier av den engelske kunstner Thomas Baines, som ledsaget den legendariske Dr. Livingstone på hans utforskning av Kalahari-ørkenen.

Del denne siden