Reis til Egypt

Egypt er verdensberømte pyramider, den mektige Nilen, som bringer frodighet midt i ørkenen, og den kaotiske millionbyen Kairo. Her blir man konstant minnet på at man er langt hjemmefra når muezzinene kaller til bønn fra moskeenes slanke minareter og duften av boblende vannpiper siver inn mellom gatehandlernes energiske salgsargumenter. Eksosdunsten fra trafikknutepunktet Midan el-Tahrir (den nå så berømte Frihetsplassen) blander seg med duften av kanel, linsesuppe og kufta-kjøttboller, og postkort med motiver av byens stolte nabo, Kheops-pyramiden, blir solgt overalt.

Innbyggere 88,5 mill.
Hovedstad Kairo
Språk Arabisk
Flaggets tre farger står for revolusjon, landets fremtid og den dystre fortiden.
Visste du...

at på samme måte som mjød var en fast bestanddel av kosten i vikingtiden, var øl det i det gamle Egypt.

at kohl ikke bare ble brukt av kvinner i det gamle Egypt? Begge kjønn brukte den svarte sminken, som man mente beskyttet mot øyesykdommer så vel som mot Ras og Horus' forbannelser.

Egypts fortid og nåtid

Egypt, verdens eldste turistland, har opplevelser og severdigheter nok til å fylle utallige ferier. Mange tusen års kulturhistorie er spredt over landets 1 million kvadratkilometer, og Kairo har med sine 20 millioner innbyggere og de mange verdenskjente severdighetene en forheksende virkning og innhold til mange dagers utforskning. Synet av gravutstyret fra Tutankhamons grav på Det egyptiske museet kan imponere de fleste. I den heseblesende Khan el-Khalili-basaren kan man gjøre både gode og mindre gode kjøp, og senere kan man roe seg ned igjen i Muhammed Ali-moskeens blendende hvite gårdsplass med den andektige stillheten. De tre store pyramidene og sfinksen ved Giza er absolutte nødvendigheter på alle reiser til Egypt, og de som har overvunnet seg selv og sin klaustrofobi, kan henrykt fortelle om Kheops-pyramidens indre og den lange veien gjennom mørke korridorer til det gravkammeret faraos sjel skulle stige opp til himmelen fra og forene seg med solguden. Men det er ingen grunn til å begrense den egyptiske reisen til Kairo. Nilen renner gjennom hele byen, og de store Nil-båtene er ideelle som flytende hoteller når resten av Egypt skal oppleves.

Egypts øvrige severdigheder

Nord-Afrikas store land, som ligger midt mellom Saharas golde sandørken og Nildalens grønne marker, må utover Kairo også oppleves på grunn av det nylig gjenåpnede mønsterbiblioteket i Alexandria, som skal bringe byen tilbake til lederstillingen innenfor vitenskap og forskning, som da den i oldtiden konkurrerte med grekernes kultursentrum i Athen. Egypt må besøkes for det atstadige Aswan-området, der den store, nye Aswan-demningen med sitt kraftverk bidrar til å dekke en stor del av Egypts energibehov, for klippetemplet i Abu Simbel, som ble oppført av Ramses II rundt 1250 f.Kr., for Kom Ombo-templet – "Gullhøyden" – som er bygd til falkeguden Horus og den mørke krokodilleguden Sobek, og for Luxor, med Kongenes og Dronningenes dal og faraoenes rikt utsmykkede dødetempler.

Andre vil uten tvil la seg friste av en badeferie i Sharm el-Sheikh og snorkling i Rødehavet, eller av Sinaihalvøyas golde og barske steinlandskaper, der St. Katarina-klostret ligger inneklemt i et av de mange tørre elveleiene som en tidslomme meislet i granitt ved foten av det fjellet der Moses mottok de ti budene fra Gud. Den gamle greske historikeren Herodot kalte Egypt "Nilens gave", og nåtidens turister kan fortsette der oldtidens reisende slapp – med å undre seg og med å gå på oppdagelsestur.

Livet på Nilen – Kairo og cruise fra Luxor til Aswan

Bli med på rundreise til Egypts høydepunkter med fire dagers cruise på Nilen og besøk i de egyptiske hovedbyene Kairo, Luxor og Aswan

4,5
  • 3 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 28 998,–
fra Oslo
Del denne siden