Reis til Zimbabwe

I Manu Pools' villnis kommer man frem til fots eller med kano, og villdyrene er helt nær en, også om natten. En ung hannelefant kan plutselig dukke opp mellom trærne 20 meter unna. Han slår ørene ut og ser et øyeblikk ut til å ville løpe rett mot oss, men uten forvarsel vender han om og forsvinner i en støvsky. Det er andre gode grunner enn Viktoriafallene til å feriere i Zimbabwe, selv om den 2 kilometer brede og 100 meter høye fossen unektelig er en veldig god grunn.

Innbyggere 15,2 mill.
Hovedstad Harare
Språk Engelsk og forskjellige bantuspråk
Zimbabwefuglen representerer landets vei mot bedre tider.
Visste du...

Selv om det meste av Zimbabwe er savanne, er det likevel store forekomster av bl.a. mahogni-, teak- og baobab-trær mot øst.

at speiderbevegelsen ble oppfunnet i Zimbabwe? De to vennene R.S.S. Baden-Powell og F.R. Burnham møttes under Chimurenga-opprøret, der de første spadestikk ble tatt til den moderne speiderbevegelsen.

Zimbabwes historie

Frem til 1964, da landet løsrev seg fra Storbritannia, het Zimbabwe Rhodesia. Dets nåværende navn stammer fra Store Zimbabwe, en av de kjempemessige ruinene som ligger inne i landet, og som er restene etter en by som var sentrum for et stort rike kjent som Munhumutapa-imperiet. Dette imperiet hersket over et område som stort sett dekker hele det nåværende Zimbabwe og Mosambik. Imperiets velstand var en følge av handel med omverdenen i havner sør for Zambezi-elvas delta. I dag lever en stor del av Zimbabwes 12 millioner innbyggere i stor fattigdom i et land som er blitt økonomisk akterutseilt av den beryktede president Mugabe.

Mana Pools National Park

Mana Pools National Park, som ligger langs Zimbabwes nordlige grense, er i vintermånedene hjemsted for den høyeste konsentrasjon av villdyr på hele det afrikanske kontinentet. Stedet er valgt med omhu. Det 2000 kvadratkilometer store stykket UNESCO-verdensnaturarv er begunstiget med en rik og variert vegetasjon, som blant annet teller store mahogni- og akasietrær ved Zambezi-elva, tettgrodd skog langs skråningene, ibenholt og bredstammede baobab-trær.

Det rike dyrelivet inkluderer store elefantflokker og bøfler som fortærer Zambezi-elvas vann som nektar i følge med løver, hyener, nyalaer, impalaer, leoparder og en rekke andre typiske afrikanske dyrearter. Det er også her man finner Zimbabwes høyeste konsentrasjon av flodhester og krokodiller, noe man kan få muligheten til å studere på en av de eventyrlige, sansepirrende kanoturene ned Zambezi-elva i retning mot Mosambik.

Andre nasjonal­parker i Zimbabwe

Man kan fortsette reisen til sjøs på den vakre innsjøen Kariba, som er en av verdens største kunstig skapte innsjøer. Karibas bredder er befolket av bøfler, impalaer, sebraer og elefanter, som stort sett alltid er synlige foran vannspeilet. Området har også et rikt variert fugleliv. Flere opplevelser på ferie i Zimbabwe får man på et besøk i Hwange National Park, som med sine 14 000 kvadratkilometer er Zimbabwes største. Parken huser over 100 forskjellige pattedyr og 400 forskjellige fuglearter, og ligger i landets nordvestlige hjørne, like ved veien som forener Bulawayo med Zimbabwes (og Zambias) største attraksjon, Viktoriafallene.

Victoria Falls

Denne fossen er på UNESCOs liste over verdens naturarv, og på Zimbabwe-siden er den omgitt av Victoria Falls National Park, der man blant annet kan møte bavianer. På den mer enn halvannen kilometer brede kanten som vannet velter utover, ligger et par øyer og skiller vannmassene. Den største av øyene heter Livingstone Island, og sammen med de andre øyene deler den fossen i fire hovedfall, eller katarakter. Nærmest Zimbabwe ligger "Devil's Cataract", der en statue av dr. Livingstone skuer ut over den oppdagelsen som han i 1855 navngav etter den britiske dronningen Viktoria.

Zimbabwe­reiser

 • Victoria Falls, Rovos Rail og Big Five safari

  Med verdens mest eksklusive tog gjennom Zimbabwe og Sør-Afrika – kombinert med imponerende Victoria Falls og safari i Sør-Afrikas beste Big Five-område

  4,7
  • 15-01-2025
  • 13 dager
  • 69 998,–
  fra Oslo
 • med Jimmy Wallenholt

  Safari i Livingstone og Stanleys fotspor

  Eventyrlig og eksklusiv reise til Afrikas siste ville naturområder med safari i Chobe og Okavango-deltaet samt besøk ved Viktoriafallene.

  5
  • 11-02-2025
  • 13 dager
  • 114 998,–
  fra Oslo
Del denne siden