Fakta India

Her kan du lese forskjellig informasjon i forbindelse med reiser til India - blant annet om pass- og visumregler, vaksinasjoner og takt og tone.
 • Språk Hindi, engelsk og et stort antall lokalspråk
 • Hovedstad New Delhi
 • Innbyggere 1, 26 mrd.
 • Religion Hinduisme
 • Valuta Rupee
 • Areal 3.287.263 mill. km2

Verdt å vite

Om bord på flyet til India

Underveis vil det bli servert mat og drikkevarer. Før landing vil flypersonalet utlevere en innreiseblankett som består av følgende deler, som skal avleveres til myndighetene i India:

A) Entry Permit Card (ankomstkort)

B) Custom Card (tolldeklareringskort)

Alle passasjerer skal fylle ut A og B. Ankomstkortet skal avleveres ved passkontrollen, og tolldeklareringskortet skal avleveres ved utgangen etter at du har hentet bagasjen din.

Transport i India

Buss
Busser i India har ikke helt den samme standard som den man kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med aircondition der det er mulig.

Tog
På togreiser vil vi reise på den best mulige klassen. Det er stor forskjell på de enkelte avgangene, men vi bestreber oss på å benytte de beste forbindelsene. Generelt skal du ikke forvente den store luksusen, men togene er alltid en opplevelse!

Fly
På rundreisene våre i India flyr vi ofte med innenriksfly på lengre strekninger. I så fall vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Bagasje og bagasjetransport

Det anbefales å ta med en koffert til allmenn bagasje (maksimum 20 kg) samt en liten ryggsekk til håndbagasje og eventuelt klesbytte. Kofferten MÅ kunne låses.

De dagene da vi skifter hotell, vil vi ofte måtte klare oss uten koffertene i lengre tid. Det skyldes dels at vi benytter transport som buss, fly og tog der man ikke kan ha kofferten i nærheten, dels at håndteringen av bagasjen tar tid. Ved flyreiser og togreiser avleverer vi ofte bagasjen allerede dagen/kvelden før avgang. En spesiell bagasjebuss vil da transportere bagasjen.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og India varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 3,5 time

Vintertid + 4,5 time

Økonomi

Pengene rekker langt i India. Hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg med ca. 50 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil 100–150 kr per dag per reisende være tilrådelig. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker og lignende mindre nødvendigheter. Inkluderer ikke reisen helpensjon, skal du påregne ca. 50–70 kr for et måltid per person.

Flere steder vil det være mindre avgifter (5–25 kr) for kamera og videokamera ved severdighetene. Beløpet går til bevaring av stedet. Likeledes vil du ofte støte på fotomuligheter der det forventes at man gir et mindre beløp (1–2 kr per bilde).

I tillegg kommer naturligvis personlige fornødenheter, shopping og drikkepenger.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere.

I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen ved starten av reisen og sørger for at de riktige personer får de riktige beløpene. Det blir sendt rundt en konvolutt i bussen, slik at de som ønsker det, kan gi driks. Regn med ca. 30–45 kr per reisedeltaker per dag.

På mange hoteller, restauranter, kafeer og lignende vil det ofte bli lagt 10–15 prosent i "service charge" til de oppgitt prisene. Dette vil fremgå av regningen. Er det "service charge" på regningen, behøver man ikke gi ytterligere driks. For ordens skyld må vi understreke at driks naturligvis er et individuelt anliggende og frivillig.

På reiser som inkluderer opphold på båt (krysstokter), gjelder andre regler. Se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort

Valutaen i India heter indiske rupi (INR) og finnes i 10-, 20-, 50-, 100-, 5000- og 10 000-rupi-sedler. Det finnes også mynter på 1, 2 og 5 rupier, og dessuten småmynter i enheten paisa (100 paisa = 1 rupi).

Nedenstående har hittil vært gjeldende for valuta i India, men den nåværende økonomiske situasjonen i India er så uavklart at vi dessverre ikke kan garantere at informasjonen fremdeles er gjeldende ved ankomst til India.

Vi anbefaler at du veksler størstedelen av valutaen din i India (det er mulig på hotellene) og at du også tar med deg et kredittkort. Vi anbefaler at du har med kontanter i USD. Det er tillatt å innføre opp til 5000 USD. Beløp som overstiger dette må deklareres.

Bankkort som Visa, MasterCard, Diners eller American Express kan brukes som betalingsmiddel på de fleste store hoteller og i visse større forretninger. Vær oppmerksom på at det er svært begrenset mulighet til å ta ut kontanter på bankkort, for det er langt mellom minibankene.

Indiske rupier kan bare veksles tilbake til utenlandsk valuta ved fremvisning av en gyldig kvittering fra opprinnelig offisiell veksling. Ta derfor alltid vare på kvitteringen når du har vekslet fra USD til INR i tilfelle av at du skulle få bruk for å veksle tilbake igjen. Dette kan bare skje i lufthavnen ved utreise fra India.

Elektrisitet
India bruker 220 volt vekselstrøm. Støpseltypene varierer mye, så for sikkerhets skyld bør du ta med et adaptersett med flere typer støpsler å velge mellom.
Telefon og Internett
Den internasjonale landskoden til India er +91. Det kan være dyrt å ringe hjem fra India med norsk mobiltelefon. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for utgående samtaler fra India. Internett-kafeer finnes etter hvert de fleste steder i India, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme. Det er dessuten vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å gå på Internett unntatt på eventuelle fridager eller etter endt program.
Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man likevel komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og gjerne en hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apotek). Da blir behovet for vann ikke så påtrengende. Dessuten reduserer bruken av hånddesinfeksjonsmiddel risikoen for mageproblemer til et minimum.
Takt og tone

Inderne er et veldig hyggelig, hjertevarmt og smilende folkeferd, som tar imot turister med varme og store, gjestfrie smil. Selv om inderne generelt er vant med mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene og skikkene deres med ærbødighet og korrekt oppførsel og påkledning.

Som alle steder i Østen gjelder det visse gylne regler i forbindelse med besøk i templer og moskeer. Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, en moské eller et privat hjem. Husk også at man skal holde fotsålene vekk fra helligdommer og andre mennesker når og hvis man setter seg. Det er ikke velsett å peke, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Korte shorts og T-skjorter uten ermer er ikke velsett – dette gjelder spesielt for kvinner. Skal man besøke templer eller andre helligdommer, tilrådes det (og noen ganger forlanges det) at klærne dekker både skuldrer og knær, slik at man ikke støter den lokale befolkningen.

Ved visse muslimske helligdommer må håret tildekkes. Skaut blir utdelt ved inngangen.

Man tar alltid skoene av seg før man besøker et tempel. Et par sokker kan være en god idé å ta med til de svært kalde – eller svært varme – tempelgulvene. Likevel vil det være steder der man skal gå helt barfotet.

Når man besøker Taj Mahal, er det bare tillatt å ha med mobiltelefon (som også kan brukes til å bilder med, uten avgift), et fotoapparat og/eller videokamera (det er avgifter for dette). Ikke noe annet! Før besøket får man utlevert en liten flaske vann og plastomslag til å ha utenpå skoene når man går opp på selve marmorfundamentet.

Som reisende i India vil du uunngåelig komme tett innpå landets mange fattige. Tiggere kan oppleves mange steder, og det kan være hardt å stå ansikt til ansikt med dem. Lytt til de rådene reiselederen gir, og gi aldri penger til barna.

Hoteller
I de store byene, som f.eks. Delhi, Agra og Jaipur, bor vi på større hoteller med de mest alminnelige bekvemmelighetene. I de mindre byene ute i provinsene bor vi på hoteller av lavere standard, der man f.eks. ikke alltid kan regne med at det er minibar eller hårtørker på rommet, og varmt vann kan være tidsbegrenset. Antallet stjerner avspeiler likevel ikke nødvendigvis hotellets idyll og sjarm! På noen av turene våre benytter vi 2-stjerners hoteller, som på tross av den enkle standarden er ytterst sjarmerende. Et 5-stjerners hotell er et luksusklassehotell med mange fasiliteter og høy komfort. Uansett standard har du alltid eget bad og toalett på hotellene. Endelig hotelliste vil bli tilsendt sammen med avreisebrevet 7 dager før avreise.
Måltider

Frokost
Frokosten på hotellene er både indisk og vestlig. Den blir vanligvis servert som buffé og består utover indisk frokost (som kan være temmelig krydret) av egg, brød, smør, marmelade, juice, frisk frukt, kaffe og te.

Lunsj/middag
Indisk mat er kjent for å inneholde mange og ofte sterke kryddere. "Karri" er fellesbetegnelsen for de mest alminnelige sammensatte middagsrettene, som oftest tilberedes vegetarisk eller med kjøtt fra geit, lam eller kylling. I India er karri ofte karakterisert ved å være kraftig. I motsetning til karri er "tandoori" noe mildere og kjennetegner mat som grilles i en leirovn etter først å ha ligget i en lake av jogurt og krydder. Maten på hotellene vil likevel være tilpasset turister – altså ikke så kraftig krydret som inderne selv foretrekker den.

Indiareiser

 • Imperiets Juvel

  Tigre, templer og Taj Mahal – Nord-India servert på et sølvfat til en pris du ikke finner maken til!

  4,6
  • 3 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 16 998,–
  fra Oslo
 • Uten enkelttillegg

  Magiske India – reis alene sammen med andre

  Bli med på en storslått kulturreise i Nord-India med hellige byer, eventyrlige templer og vakre palasser

  4,5
  • 2 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 22 998,–
  fra Oslo
 • Nyhet!

  Gudekongenes land

  Enestående kulturreise til Indias Himalaya med Delhi og Taj Mahal

  • 23-07-2024
  • 11 dager
  • 29 998,–
  fra Oslo