Reis til Usbekistan

Usbekistan er gamle karavanebyer fra Silkeveiens tid, storslått ørken avbrutt av grønne oaser med beitende sauer og århundregamle moskeer prydet av mosaikk i de utroligste mønstre. I Usbekistan kan du drikke grønn te på hvert gatehjørne, fortape deg i basarenes myriader av keramikk og bomullsstoffer og føle deg hensatt til Silkeveiens storhetstid i oasebyen Khiva.

Innbyggere 29 mill.
Hovedstad Tasjkent
Språk Usbekisk
Blå symboliserer vannet og himmelen, hvit fred, grønn fruktbarhed og rød folkets livskraft
Visste du...

at usbeskiske bryllup er storslåtte, ofte med 300–400 gjester? Dagen etter bryllupet er det tradisjon at bruden går til svigerforeldrenes hjem der slekta venter med bryllupsgaver.

at hvert år arrangerer man kupkari, der ryttere konkurrerer om å hente en lamme- eller geiteskrott opp fra bakken og ri med den til mållinjen uten at de andre deltakerne får tak i den?

Usbekistans geografi 

Usbekistan er en sentralasiatisk republikk som ligger sør for Kasakhstan og Aral-sjøen og nord for Turkmenistan og Afghanistan. Landet er Sentral-Asias tettest befolkede land, og de rundt 29 millioner innbyggerne utgjør nesten halvdelen av regionens samlede befolkning. Geografisk er Usbekistan nærmest en stor ørken, nemlig den pannekakeflate Kyzylkum-ørkenen. Sandmassene blir av og til avbrutt av kunstvannede oaser, der karakul-sauene beiter i store flokker. Mot nordvest reiser et par fjellkjeder seg rundt den fruktbare dalen Fergana, der vin- og bomullsmarkene ligger tett. Morbærplantasjer er det også mange av, for bærene blir brukt som fôr til silkelarver. Bomull og silke er to av landets største eksportsuksesser. Men heldigvis beholder usbekerne selv nok til å fremstille de karakteristiske fargestrålende teppene og klesdraktene sine i fantasifulle mønstre.

Usbekistans klima

Klimaet i Usbekistan er subtropisk fastlandsklima med over 30 grader om sommeren og ned til minus 5 i vintermånedene. Det kommer ikke så mye regn og snø, så vann må det meste av året hentes opp fra underjordiske vannårer. At usbekerne er så glad i kunstig vanning, har betydd fruktbare bomullsmarker og gress til sauene, men også store miljøproblemer og en enorm reduksjon av Aralsjøen. Den var en gang verdens fjerde største innsjø, men har nå skrumpet inn til under halvdelen av sin opprinnelige størrelse.

Usbekistans historie

Usbekistan har i århundrer spilt en viktig rolle i Sentral-Asias historie. Landet har gjennom årene hatt besøk av prominente historiske personer som Alexander den store og Dsjengis Khan, og det var utgangspunktet for Timur Lenks kjempemessige sentralasiatiske dynasti. Silkeruten fra Kina til Europa, som gikk rett gjennom Usbekistan, hadde også stor betydning for landets historie og bidro blant annet til å gjøre Bukhara og Samarkand til ytterst velstående byer.

De nåværende usbekernes forfedre kom dit på 1500-tallet nordfra, der de hadde levd som nomader. Etter hvert ble området, som de nye beboerne hadde inndelt i flere små såkalte khanater, et av de mektigste i regionen. Og slik fortsatte det helt til Russland mot slutten av 1800-tallet plutselig ekspanderte og underla seg store deler av det nåværende Usbekistan. Landet ble senere en del av Sovjetunionen og ble på den tiden flittig brukt som destinasjon for deporterte personer. Rundt 20 prosent av befolkningen i dagens Usbekistan er derfor av russisk, tsjetsjensk eller til og med koreansk opprinnelse.

Det nåværende Usbekistan ble dannet i 1991, da Sovjetunionen ble oppløst. Allerede fra begynnelsen var landet en halvt diktatorisk republikk under president Islam Karimov, som senere har klart å bli gjenvalgt med imponerende flertall ved hvert eneste valg. Til tross for at Usbekistan i sin forfatning kaller seg en demokratisk republikk, er det nemlig reelt umulig å danne andre partier enn Karimovs (det heter ironisk nok Folkets Demokratiske Parti). Menneskerettighetene har det heller ikke for godt i Usbekistan, men likevel forsøker både USA og EU å ha et vennskapelig forhold til landet. En av grunnene til det er at Usbekistan har store gassforekomster, som særlig EU gjerne vil ha fingrene i.

Å reise i Usbekistan

Det ville være synd å si at Usbekistan er overrent av turister. Men det er en skam, for her er både fascinerende historie, ærefryktinngytende ørkenscenerier og masser av arkitektoniske perler. Spesielt de tre karavanebyene fra Silkeveiens tid – Samarkand, Bukhara og Khiva – er et besøk verdt hvis du er interessert i storslått og svært godt bevart arkitektur krydret med spennende historie, og hvem er ikke det?

Samarkand ånder av silkeveisatmosfære og har en mengde monumenter fra Timur Lenks tid (1336–1405). Madrasaene (gamle islamske skoler) Ulug Beg, Sjir-Dor og Tillja-Kari, som alle omgir plassen Registan, kan ta pusten fra de fleste. Gur Emir-mausoleet, der Timur Lenk og de to barnebarna hans ligger begravet, holder stilen fra Registan-plassen med de blå og sandfargede nyansene. Også Bibi Khanum-moskeen, som er oppkalt etter Timur Lenks kinesiske kone, og den store samlingen av gravmæler, Sjah-i-Zinda, fortjener et besøk.

Gur Emir-mausoleet i Samarkand
Bukhara er Sentral-Asias helligste by og overraskende godt bevart. Her må du se det bastante Ark-fortet, Ismails mausoleum, som er byens eldste islamske monument, og den kjempemessige Kaljan-moskeen, som ble brukt som lagerhall i sovjettiden. Glem heller ikke oasebyen Khiva, som virker nesten uberørt av (moderne) menneskehender. Her ligger de vakre historiske moskeene, palassene og madrasaene tett, og blant høydepunktene er den himmelstrebende Allah Kuli Khan-madrasaen, Kuhna Ark-fortet, med den pussige vekslingen mellom naken sandstein og mangefargede fliser, sammen med palasset Tasjkauli, som gir ordet dekorasjon en helt ny mening.
Madras i Bukhara

Sovjetistan – rundreise gjennom Sentral-Asia

Besøk de fem sentralasiatiske landene Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Kasakhstan

4,3
  • 03-10-2024
  • 14 dager
  • 42 998,–
fra Oslo
Del denne siden