Reis til Georgia

Der Europa møter Asia og de storslåtte Kaukasusfjellene troner, ligger Georgia. Det flotte landskapet er smykket med kulturperler som oltidsbyer, imponerende klostre og eldgamle kirker. Georgia er verdens nest eldste kristne land, og har et hav av kulturhistoriske minner fra den tidlige kristne periode. I den gamle hovedstaden Mtskheta finnes noen av de eldste og viktigste kirkene i Georgia, og UNESCO har anerkjent kirkene for deres betydning med en plass på verdensarvlisten. Nåtidens hovedstad Tbilisi er en moderne storby med alt det som hører til.

Innbyggere 4,5 mill.
Hovedstad Tbilisi
Språk Georgisk
Sankt Georgskors-flagget ble offisielt i 2004 under roserevolusjonen, etter en pause på 500 år. I middelalderen var det kongedømmet Georgias flagg.
Visste du...

At ifølge et georgisk ordspråk er enhver gjest sendt fra gud?

At Jesu kjortel sies å være begravet under en kirke i Georgia?

Natur

Georgia har en flott og variert natur. Landets nordlige deler er preget av Kaukasus’snøkledde tinder og sydvendte fjellskråninger. Mot sør ligger Lille Kaukasus, hvis lavere fjellkjeder fortsetter inn i Tyrkia og Armenia. Her ligger fruktbare dal-landskaper, der man blant annet finner en omfattende og tradisjonsrik vinavl. Landbruket er den viktigste virksomheten i Georgia, og da en stor del av landet har subtropisk klima kan det dyrkes sitrusfrukt, tobakk, bomull, te, mais og mye mer.

Historie

I Georgia har det bodd mennesker siden 5000 f.v.t. – helt fra tidlig steinalder. På 300-tallet ble Georgia kristnet, og sammen med Armenia er det et av de eldste kristne land i verden. Landet har et flertall av historiske, kristne byggverker. Georgias nasjonalsymbol er Den Hellige Treenighetskirke, som ligger isolert langt oppe i Kaukasusfjellene.

Georgia opplevde en storhetstid som kongerike og lokal stormakt på 1100-tallet, men på 1200-tallet ble landet innvadert av mongolerne og senere underlagt Osmanerriket og Persia. På 1800-tallet ble det annektert av det russiske keiserdømmet og senere underlagt Sovjetunionen som en del av den transkaukasiske sosialistiske føderative sovjetrepublikk (TFSSR) sammen med Armenia og Aserbajdsjan. Georgia har vært en selvstendig demokratisk republikk siden 1991. I 2003 fant roserevolusjonen sted, en revolusjon med bakgrunn i mistanker om valgfusk, og den nyvalgte presidenten ble avsatt. Utilfredse demonstranter stormet parlamentsbygningen i Tbilisi, den nyvalgte presidenten måtte tre tilbake, og et nytt presidentvalg ble utskrevet.

Om Tbilisi

Hovedstaden Tbilisi ligger ved den gamle karavaneruten mellom Europa og Asia, og den gamle bydelen bærer preg av orientalsk kultur. Byen er også preget av moderne storbyliv med mange kafeer og restauranter. Her kan man smake nasjonalretten khachapuri, som er en slags osteterte, eller prøve seg på de spesielle svovelbadene i underjordiske badehus, der man kan bli skrubbet, renset og massert så man føler seg som ny. Byens nasjonalmuseum har en spennende oldtidssamling, og nasjonalgalleriet huser georgisk kunst. Stalin var født i Georgia, og en times kjøretur fra Tbilisi kan man besøke hans fødeby Gori, der man kan se det lille bondehuset han vokste opp i og det museumet byen har æret ham med.

Georgiareiser

 • Den store rundreisen i Georgia

  Få det beste av Kaukasus med storslått natur, rike kulturopplevelser og gastronomi i verdensklasse

  4,2
  • 2 avreiser
  • 9 dager
  • Fra 16 998,–
  fra Oslo
 • Mellom Europa og Asia: Armenia og Georgia

  Kaukasus venter! Stor historie, fascinerende natur og sjarmerende storbyer

  4,6
  • 3 avreiser
  • 11 dager
  • Fra 20 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden