Reis til Kina

Kina har i århundrer fascinert hele verden som et fjernt og mystisk land. Kinas gamle magi er ytterst godt bevart, og tallrike reisende tiltrekkes hvert år av det enorme riket. De gamle keiserlige hovedstedene Beijing, Xian, Suzhou og Hangzhou har historiske severdigheter i verdensklasse. De kinesiske landskapene spenner fra Tibets øde høyslette, til Sør- og Øst-Kinas mektige elver som flyter stille mellom rismarkene. I Kinas moderne metropoler ses det tydelig at landet er midt i en rivende utvikling.

Innbyggere 1,36 mrd.
Hovedstad Beijing
Språk Kinesisk og lokalsprog
Den store stjernen symboliserer Det Kommunistiske Parti
Visste du...

at ryktene går om at verdens høyeste bygning er underveis i Changsa? Hvis alt går etter planen, vil den 838 meter høye bygningen få 220 etasjer!

at selv om det kinesiske skriftspråket har 40 000 tegn, behøver man bare å kunne cirka 4 000 for å klare seg i dagliglivet?

Kinas historie

Kina er en av verdens eldste sivilisasjoner med kulturer helt tilbake til seks årtusener f.Kr. Gjennom hele sin lange historie har Kina skiftet mellom å være et mektig rike som undertrykte nabolandene og en samling mindre dynastier, som ikke kunne forsvare seg mot hunere, tartarer, mongoler og andre erobringslystne makter. Utallige skiftende keisere har regjert gjennom tidene. Den hittil største omveltningen for kineserne inntraff imidlertid i 1949, da Folkerepublikken Kina ble opprettet med Mao Zedong som formann. Mao begynte straks å omforme det store riket, og godseiernes jord ble til landbrukskollektiver eller fundament for nyoppførte fabrikker.
Etter Maos død i 1976 ble den harde, kommunistiske linjen myket opp, og snart ble det vedtatt en ny forfatning som satte økonomisk vekst og modernisering over ideologi. Handel har lenge spilt en stor rolle for Kina blant annet på grunn av Silkeveien, som forente landet med Europa og det vestlige Asia. Selv om Kina aldri har vært en ordentlig koloni, har det ikke unngått europeisk kulturpåvirkning. De mange handelsreisende som ankom via Silkeveien, og opiumskrigene i 1839-42 og 1856-60, har ført til europeisk kulturpåvirkning i Kina. Tendensen har likevel også gått den andre veien. Tallrike velkjente goder er gamle kinesiske oppfinnelser. Det gjelder blant annet keramikk, kalligrafi og nudler (som ble omdøpt til spagetti da de kom til Italia). Men også selvfølgeligheter som arkitektur, fyrverkeri, opera og golf.

Religion og kommunisme

Kina har tre hovedreligioner, nemlig taoisme, konfucianisme og buddhisme, som befolkningen har fått mer frihet til å dyrke etter Maos død. Kina er et utpreget landbruksland, og mesteparten av kineserne lever av å dyrke ris, hvete og soyabønner rundt elver og deltaer. Det er likevel rom til å spekulere i forretninger. I de senere årene har den økonomiske veksten vært enorm, og det er opprettet spesielle økonomiske soner midt i det kommunistiske landet, der private og utenlandske investeringer kan blomstre uten regjeringens innblanding.

Severdigheter i Kina

En reise til Kina er ikke nok til å få med seg landets alle severdigheter. Trikset er derfor å konsentrere seg om enkelte områder eller temaer – eller reise tilbake flere ganger, noe som man ganske sikkert vil få lyst til. De gamle keiserbyene er historie og kultur for alle pengene. Beijing byr på den verdenskjente Himmelske freds plass, Den forbudte by og selvfølgelig den kinesiske mur i fjellene nord for byen. I Xian vokter terrakottahæren stadig over Kinas første keiser, og lenger mot sør ligger byene Suzhou og Hangzhou. Her ved Yangtze-elvens bredder finnes det raffinert hagekunst, sjarmerende kanalbyer og landskap dekket av tebusker. I Hong Kong og Shanghai lurer fremtiden like om hjørnet, og de moderne millionbyene er en fascinerende blanding av Østens mystikk og moderne livsstil, som tydelig avspeiler landets enorme kontraster.
Man kan oppleve enda mer historie langs Silkeveien, der mennesker og handelsvarer i århundrer ble transportert og skapte en spennende blanding av folkeslag og kulturer i oasebyene langs ruten. Hvis du er ute etter en ferie i naturens tegn, finnes det også mange muligheter. I Sør-Kina skjærer jadegrønne elver seg gjennom dramatiske klippeformasjoner i de ukjente provinsene Yunnan og Fujian. Et elvecruise på Yangtze er en annen avslappende måte å oppleve kontrastene mellom det moderne og det tradisjonelle Kina på. Reiser til Kina og Tibet kan også være av det mer usedvanlige slaget, der man besøker de avsideliggende buddhistiske munkeklostrene langt oppe på det tibetanske platået, og kjører med tog tvers over verdens tak.
NYHET

Kinas kontraster – Shanghai, Suzhou og Zhouzhang

Fra storbyens raske puls til kanalbyens rolige vannveier: Bli med på en reise som også er en reise gjennom Kinas sjel

  • 2 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 17 998,–
fra Oslo
Del denne siden