Reis til Hellas

Det kommer et gammelt, trett muldyr traskende med eieren sin, som holder stokken sin i hånden mens han skuler ut under skyggen på sixpencen sin. Bak ham følger enda et muldyr, lesset med store oliven og gigantiske tomater. Mannen hilser på en ortodoks prest som sitter ved et utendørs vertshus og nipper på en kopp svart kaffe. Ferie i Hellas betyr landsbyidyll og dype tidslommer. Men det betyr også hektisk storby i metropolen Athen, og kulturreiser i det mange betrakter som den vestlige sivilisasjonens vugge.

Innbyggere 10,7 mill.
Hovedstad Athen
Språk Gresk
De blå og hvite stripene symboliserer stavelsene i det greske uavhengighetsmottoet: Frihet eller død
Visste du...

at det skulle seks tonn tomater, tre tonn agurker, to tonn paprika, 800 kilo løk, 500 kilo fetaost og 500 kilo olivenolje til å lage verdens største greske salat på imponerende 12 tonn?

at Athen er den byen i verden som har flest teatre? Her i teatrets hjemby er det hele 147 scener med alt fra romantiske komedier til melankolske monologer.

Det greske øyhavet

Hellas er rik på historier – på myter, sagn og store dramaer. På tragedier og eposer med arketypiske helter og skurker. Noen av dem utspiller seg i det greske øyhavet, blant annet Homers Odysseen som handler om den greske sagnkongens ti år lange eventyr og anstrengelser på havet, før han vender hjem til sin kone Penelope og til øya Ithaka i Det joniske havet.

Blant andre opplevelsesverdige joniske øyer er den fjellrike Lefkas, Zakynthos med frodige olivenlunder, vinmarker og mulighet for å oppleve store havskilpadder samt ikke minst den største av de joniske øyene, Korfu. De joniske øyene ligger vest for det greske fastlandet, mens en annen stor øygruppe, øyene i Egeerhavet, ligger i øst mot grensen til Tyrkia.

Egeerhavet rommer blant annet de store øyene Samos og Lesbos. De tilbyr ville orkideer, flamingoer, enorme olivenlunder og livlige folkefester, samt Chios, Homers fødeby, med de flott utsmykkede middelalderhusene og de skyggegivende akasietrærne. Andre igjen foretrekker Kykladene med vulkanøyene Santorinis svarte lavastrender som en av de store attraksjonene. Øyene Paros, Naxos og Ios er, i tillegg til flotte strender, sjarmerende småsteder og fine kulturminner som Demeter-tempelet og Dionyssotempelet, også kjent, og beryktet, for sitt yrende natteliv i turistsesongen.
Santorini

Gamle kjenninger innen turisme, Rhodos – som i antikken var sentrum for litteratur, retorikk, filosofi og kunst – og Kos, som er en del av Dodekanesene, innehar denne miksen av prosaisk folkeliv, perfekte rammer for badeferien og fine kulturseverdigheter. Og la oss ikke glemme den enorme Kolossos-statuen som man møter ved innseilingen til Rhodos og Korsfarernes slott, som ble oppført på 1300-tallet.

Til sammen har de greske øyene rundt 1,5 millioner innbyggere av en samlet gresk befolkning på ca. 11 millioner, og øyene utgjør 19 prosent av Hellas' samlede areal. Den største av øyene, Kreta, som ligger i den sørøstlige delen av Middelhavet midtveis mellom Europa og Afrika, huser alene 620 000 mennesker. De fleste bor i de tre store byene Heraklio, Chania og Rethymnon. Her bør man få med seg det berømte minoiske palasset Knossos, som var det mest imponerende og luksuriøse byggverket i Europa i bronsealderen.

Rhodos

Athen

Det finnes selvsagt også mange store arkeologiske og kulturhistoriske severdigheter i hovedstaden Athen, som med sine fire millioner innbyggere også er en pulserende metropol. Det er ikke minst på grunn av sitt vertskap for De olympiske leker i 2004 at store deler av byen blitt revitalisert. Men det er stadig det gamle Hellas som stikker av med de største overskriftene: Akropolis med ruinene av Parthenon-tempelet og restene av gudenes 2400 år gamle by, som troner på toppen av hovedstaden sammen med det gamle Dionysos-teateret, der de gamle grekerne spilte de kjente, sinnsopprivende tragediene. Opplev også den gamle, labyrintiske bydelen Plaka, og gå videre på oppdagelsesferd lenger inn på det greske fastlandet: Peloponnes ikke minst, med det gamle antikke Olympia, fødestedet for De olympiske leker.

Med sin plassering på den sørlige spissen av Balkanhalvøya, er Hellas den absolutt ytterste delen av Europa. Reisen hit er likevel en reise til et sted der den vestlige sivilisasjonen og den europeiske dannelsen har sitt utgangspunkt.

Athen

Hellasreiser

 • Hellas for alle sanser

  Enestående historie, gjestfrihet og krystallklart hav. Bli med til Peloponnes i Hellas med kultur, avslapping og hyggelig samvær

  • 3 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 17 498,–
  fra Oslo
 • Aleksander den stores verden

  Enestående kulturhistorisk reise til en vakker og glemt del av middelhavslandene – Nord-Makedonia – sammen med Hellas og Tyrkia

  4,2
  • 22-09-2024
  • 10 dager
  • 19 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden