Reis til Albania

Albania er kontrastenes land: høye fjell med brusende elver, og langs kysten lavland med den albanske rivieraen. Der er gamle byer med kirker og moskeer, og i dag nybygging overalt. Det albanske kjøkkenet er preget av italiensk og gresk matkultur. 

Innbyggere 3 mill.
Hovedstad Tirana
Språk Albansk
Den dobbelthodede ørnen er et herskersymbol fra det sene Bysantinske riket. Den symboliserer makt over både øst og vest
Visste du...

at den katolske nonnen Mor Teresa, som hjalp slumbeboerne i Calcutta, var av albansk herkomst?

at Albania etter skandinavisk forbilde har opprettet et embete som ombudsmann?

Natur

Albania ligger i Sørøst-Europa ved Adriaterhavet. Det grenser til Montenegro og Kosovo i nord, Makedonia-republikken i øst og Hellas i sør. Landet er fjellrikt (høyeste fjellet er Korab på 2764 m i øst), men det er lavland langs kysten. Der er flere elver; den lengste er Drin. Albania har et rikt fugleliv, mer enn 300 arter hekker eller forekommer regelmessig i landet. Det milde vinterklimaet gjør at mange trekkfugler overvintrer langs kysten.

Frodige albanske fjell omgir byen Elbasan

Historie

Albania har vært bebodd siden eldre steinalder (ca. 6000 f.v.t.), da landbruket gjorde sitt inntog. Rundt 1250 f.v.t. innvandret det indoeuropeisk-talende folket illyrerne, som man mener albanerne nedstammer fra. Ca. 600 f.v.t. anla grekerne kolonier langs kysten, og omkring 400 år senere ble landet erobret av Romerriket. Senere hørte Albania skiftevis under Bysants, Bulgaria, Serbia og fra ca. 1400 e.v.t. under Osmanriket. Landet ble først selvstendig i 1912. Under andre verdenskrig ble Albania invadert av Italia, men kommunistiske partisaner under Enver Hoxha fikk med jugoslavisk støtte makten i slutten av krigen. Enver Hoxha, som stod for en betongkommunisme (også bokstavelig: han lot oppføre mer enn en halv million betongbunkere til vern mot inntrengende fiender!), styrte landet til sin død i 1985. Fem år senere brøt kommunistregimet sammen, men veien mot demokrati har vært problematisk. I slutten av 1990-årene var det store politiske uroligheter (grunnet økonomiske problemer og krisen i Kosovo), men i det nye årtusenet har der vært mer politisk stabilitet. I 2009 ble Albania medlem av NATO.

Ruinbyen Butrint

Å reise i Albania

Landet er et av de fattigste i Europa, og det har tidligere vært preget av uroligheter. Etter år 2000 har det imidlertid skjedd et fullstendig skifte i forholdene, og Albania kan i dag betegnes som et trygt land å reise i. Befolkningen er generelt veldig vennlig og imøtekommende. Veinettet er i de senere år blitt sterkt forbedret.

Gate i Berat

Albania for livsnytere

Med base i den hyggelige middelhavsbyen Saranda oppplever vi UNESCO-vernede byer, dykker ned i landets historie og drar på piknik i fjellene

4,2
  • 2 avreiser
  • 11 dager
  • Fra 13 998,–
fra Oslo
Del denne siden