Reis til Kasakhstan

Kasakhstan strekker seg fra Europas grenser gjennom Sentral-Asia til Kinas grenser. Landet har det offisielle navnet Republikken Kasakhstan og er omgitt av Russland, Kina, Turkmenistan, Kirgisistan og Usbekistan. Det har kystlinje mot Kaspihavet. Kasakhstan byr på imponerende natur med ørken- og fjellandskaper, store nasjonalparker og interessante kulturopplevelser med historiske byer og levninger fra fjern fortid.

Innbyggere 19 mill.
Hovedstad Astana (Nursultan)
Språk Kasakhisk, russisk
Kasakhstans flagg ble innført i 1992. Flagget er lyseblått med en sol som løftes av en steppeørn. Stangsiden prydes av et nasjonalornament
Visste du...

at Astana (Nursultan), som er landets nye hovedstad fra 1997, har skiftet navn fem ganger siden 1800-tallet?

at man tror at Kasakhstans befolkning var de første til å temme hesten, og at folket er kjent for sin overlegenhet på hesteryggen?

Natur

I Kasakhstan består det meste av jorden av tørre steppelandskaper som er dekket av gress og sand og betegnes som halvørken eller ørken. På gressteppene er det et vell av grunne brakkvannssjøer, som tiltrekker mange fugler, planter og dyr. Mot sørøst går det en geografisk skillelinje i Sentral-Asia mellom de uendelige steppene og mektige, snødekte fjellkjeder. Her finner man også Sentral-Asias svar på Grand Canyon – Tsjaryn-gjelet, med røde sandsteinsfjell og eroderte elvedaler. Fjellandskapene byr på vegetasjon av furu og alpin barskog og et rikt dyreliv med blant annet steinbukker, murmeldyr og himalayagribber. Kasakhstan er verdens niende største land, og naturressursene er enorme. Først og fremst er der store olje- og gassforekomster som har gjort landet velstående og blant annet har finansiert presidentens store byggevirksomhet på sletten – hovedstaden Astana.

Fjellplatået Assy

Historie

Kasakhstan har siden steinalderen vært bebodd av forskjellige nomadestammer. Fra omkring 1400-tallet hadde stammene utviklet felles språk, kultur og økonomi, og man levde primært av kveg- og hesteoppdrett. Trusselen om en mongolsk invasjon i begynnelsen av 1700-tallet betydde at stammene søkte beskyttelse hos den russiske tsaren. Kasakhstanerne så alliansen som noe midlertidig, men russerne oppfattet det annerledes. De så Kasakhstan som en ny region, og i 1868 ble Kasakhstan erklært for en del av det russiske imperiet. I 1920 ble Kasakhstan russisk republikk – og i 1936 sovjetisk republikk. Et kommunistisk styre ble etablert, og en tvungen innførelse av kollektiviseringen av jorden førte til hungersnød. Sovjetunionen iverksatte i 1950- og 1960-årene et prosjekt der målet var å dyrke opp det meste av de nordlige gressområdene, og mange russere flyttet til Kasakhstan for å dyrke jorden. Dette medførte at mange av de tradisjonelle nomadestammene mistet sitt eksistensgrunnlag, og den hurtige innvandringen førte til et russisk flertall i befolkningen. Da Kasakhstan ble selvstendig i 1991, flyttet en stor del av den russiske befolkningen tilbake.

Presidentens pompøse palass i Astana

Formelt er Kasakhstan i dag en demokratisk republikk. Siden uavhengigheten 1991 har president Nazarbajev med sitt kommunistiske parti sittet på makten i landet. Presidenten utvidet i 2000 sin makt og kan nå nærmest betraktes som Kasakhstans president på livstid, og det er liten respekt for ytringsfrihet og menneskerettigheter i landet. Store oppdagelser av olje og gassreserver i Kaspihavet har ført til hurtig økonomisk vekst. Allikevel er landet preget av fattigdom og høy arbeidsløshet. Det er primært en liten gruppe som har nytt godt av privatisering og økonomisk vekst. En stor del av befolkningen er beskjeftiget i landbruket og oppdretter sauer, griser og kveg, samtidig med at de dyrker mais og bomull.

Astana var vertsby for Expo 2017

Å reise i Kasakhstan

Kasakhstan har en enestående natur med kjempestore ørken- og gressteppeområder, storslåtte fjellkjeder og dype daler. Når du reiser rundt i Kasakhstan, vil du støte på store kontraster: fra vidstrakte stepper til strålende storbymodernitet. Astana, den nye hovedstaden, reiser seg storslått som en oase midt på den sentralasiatiske steppen, og byen vrimler av funklende, eksotiske byggverker i skinnende glass og metall. En stor del av byen er tegnet av den britiske stjernearkitekten Norman Foster. Det nasjonale monumentet Bajterek betyr ”høyt poppeltre” på kasakhisk og er et 97 meter høyt tårnlignende byggverk med en gullfarget glasskule på toppen. Monumentet symboliserer den kasakhiske myten om den hellige samruk-fuglen, som hvert år legger et gullegg – som symboliserer solen – i toppen av et enormt Livets Tre. Monumentet er designet av president Nursultan Nazarbajev.

Altyn Emel Nasjonalpark

Almaty er Kasakhstans tidligere hovedstad, og med sine 1,8 mill. innbyggere er den landets største by. I motsetning til Astana er Almaty preget av gamle, fine bygninger og frodige trær langs brede bulevarder. Byen ligger ved foten av Tianshan-fjellene, som danner en vakker bakgrunnskulisse for Almaty. Altyn Emel Nasjonalpark ligger ikke langt fra Almaty, og her finner man blant annet Bessjatyr Kurgan-komplekset, en før-islamsk gravplass som bærer vitnesbyrd om en svunnen kulturs storhet og fall.

Ved foten av fjellene ligger Almaty, den gamle hovedstaden

Sovjetistan – rundreise gjennom Sentral-Asia

Besøk de fem sentralasiatiske landene Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Kasakhstan

4,3
  • 2 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 42 998,–
fra Oslo
Del denne siden