Reis til Latvia

Latvia er det nest største landet i Baltikum. Her møter du enorme skoger, langstrakte strender og frodig landskap som om sommeren blir invadert av et utall storker. Her er borgruiner med middelalderstemning, og byer som både viser storhet og fattig forfall. I Latvia vil du oppleve et spennende kulturmøte mellom øst og vest og mellom Norden og Sentral-Europa.

Innbyggere 2 mill.
Hovedstad Riga
Språk Latvisk
Flagget fikk sin nåværende utforming i 1917 og var Latvias flagg i 1918–40. Flagget var forbudt i sovjettiden, men ble igjen nasjonalflagg i 1990
Visste du...

at Latvia er blant de land i verden der befolknings­tallet minsker raskest?

at dainas er små latviske vers som handler om livet på godt og ondt – og blir betraktet som en viktig del av den latviske identiteten?

Natur

Latvia består overveiende av lavland med moreneåser. Der er mange store våtområder mellom åsene. Elva Daugava deler landet i to. Mot vest ligger den kuperte halvøya Kurland (Kurzeme), og mot nord ligger åslandet Livland (Vidzeme). Latvia har en 500 km lang kystlinje med brede strender og sanddyner. 40 % av landet er dekket av skog. Det latviske skogbruket er relativt høyt mekanisert, og tømmer og andre treprodukter er en viktig eksportvare.
Turaida-borgen i Latvia

Historie

Før Latvia ble selvstendig i 1918, hadde andre stater og forskjellige ridderordener og hertuger styrt på dette territoriet. Med Tysklands og Sovjetunionens såkalte ikke-angrepspakt fra 1939 delte de to i en hemmelig tilleggsprotokoll det meste av Øst-Europa mellom seg, og Latvia havnet sammen med Estland og Litauen i Sovjetunionens interessesfære. Men i 1941 ble Latvia invadert av Nazi-Tyskland, og etter krigen kom de sovjetiske troppene tilbake og holdt landet okkupert frem til 21. august 1991, da Latvia endelig ble selvstendig. Dette skjedde etter dramatiske begivenheter i Riga, der innbyggere fra hele landet hjalp til med å bygge barrikader fordi man fryktet at sovjetiske soldater ville angripe. I dag er Latvia integrert i EU, NATO og mange andre europeiske sammenhenger.
Middelalderbydel i Riga, Latvia

Riga

Riga er Baltikums største by med omkring en million innbyggere. Det er en pulserende storby med markerte kontraster mellom nytt og gammelt, mellom fint renoverte bygninger og slumstrøk i totalt forfall. Byen har et betydelig sentrum med både brede bulevarder, store parkanlegg og gater med masser av forretningsliv. Frihetsmonumentet, som har stor betydning for latviernes nasjonalfølelse, troner i Rigas sentrum. På 80-tallet var det samlingspunkt for demonstrasjoner mot det forhatte sovjetstyret.
Riga er Baltikums største by
Riga ligger på begge sider av elva Daugava med den gamle bydelen på østbredden. Midtpunktet i den gamle bydelen er domkirken og domkirkeplassen. Herfra går det ut en masse små hyggelige brosteinsbelagte gater. Utenfor gamlebyen ligger områdene med de imponerende og rikt utsmykkede art nouveau-bygningene som byen er så kjent for. I Albertgaten (Alberta iela) finnes en perlerekke av fornemme hus i art nouveau-stil (jugendstil).
Art-nouveau bygning i Riga

Baltikum – en rundreise i Estland, Latvia og Litauen

Opplev de gamle bydelene i hovedstedene Tallinn, Vilnius og Riga, ridderordeners stolte borger, livet på landet og interessant historie

4,3
  • 2 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 12 998,–
fra Oslo
Del denne siden