Reis til Estland

Leskur, omkledningskabiner og dusjnisjer langs Pirita-stranden, som vender ut mot Finskebukta, er tapetsert med reklamer. Solbaderne har for lengst vennet seg til markedsøkonomi og forbrukskultur. Den tidligere sovjetrepublikken ble etter selvstendigheten i 1991 raskt en del av det europeiske fellesskapet og medlem av EU i 2004. Estland var også en uavhengig stat før 1940, da den ble annektert av Sovjetunionen, men før det sloss flere land og kongeriker om territoriet.

Innbyggere 1,3 mill.
Hovedstad Tallinn
Språk Estisk
Flagget ble til i 1881, og ble først brukt som flagget til den estiske studentforeningen Vironia ved Universitetet i Tartu
Visste du...

at Estland var det første landet i verden som gjorde det mulig å stemme over Internett?

at i Estlands hovedstad Tallinn er det gratis for byens innbyggere å ta offentlig transport?

Estlands historie

I middelalderen – fra 1206 til 1645 – hersket Danmark over forskjellige deler av Estland, og den historiske tilknytningen mellom Danmark og Estland er ytterligere forankret i sagnet om den danske erkebiskopen som under et slag knelte på en høyde i Tallinn i kampens hete, og så Dannebrog dale fra himmelen som et mirakel for å bli seiersmerke for kong Valdemar og hans menn. Senere har både tyskerne, svenskene og russerne vært med på å prege Estlands historie.
Den enorme bymuren i Tallinn har 26 tårn og byporter

Tallinn

500 000 av Estlands 1,3 millioner innbyggere bor i hovedstaden Tallinn, som er en sammensetning av Taani og Linn, egentlig "Danskebyen", da Danmark opp gjennom historien har hersket over forskjellige deler av landet. Tallinn ligger på sørsiden av Finskebukta i den nordlige delen av Estland. Byen folder seg ut rundt Raekoja Plats – Rådhusplassen – med det gotiske rådhuset, travle kafeer og gatemusikanter på kontrabass og messinginstrumenter. Den gamle bydelen i Tallinn er opptatt på UNESCOs liste over verdens kulturarv og er et av de best bevarte middelalderkvarterene i Europa. Opplev i tillegg til rådhuset også det eldgamle Rådhusapoteket – Raeapteek – som har ligget her siden 1422 og dermed er et av de eldste fungerende apoteker i verden. Ovenfor gamlebyen ligger Toompea – Domhøyden – på en stor kalksteinshøyde med en rekke vakre og historisk interessante bygninger som Aleksander Nevskij-katedralen, Tallinns domkirke og Domhøydens slott – Toompea Loss – med det store forsvarstårnet Pikk Herman. Det er også her man finner det gamle adelspalasset Stenbocks hus, som i dag fungerer som statsministerens arbeidsplass.
Utsikt over gamlebyen i Tallinn
Estlands tid under Sovjetunionen har satt spor i Tallinn, blant annet i form av det tidligere KGB-hovedkvarteret på Pikk tänav og det store TV-tårnet på Pirita, som rager 314 meter opp i været. Tårnet ble bygd i forbindelse med De olympiske lekene i Moskva i 1980. Fra en utsiktsplattform i 170 meters høyde ser man et flott panorama over Estlands hovedstad – et bredere perspektiv enn den flotte utsikten man får fra Oleviste-kirken, eller St. Olai-kirken, i Tallinns sentrum. I Kadriorg-parken litt utenfor sentrum kan man se mer eksotisk sovjetisk arvegods, med den gigantiske korbuen på festivalplassen, men man kan også se det flott Kadriorg-palasset – både park og palass er designet av Peter den store som en gestus til hans kone Katarina I.
Vi skal se tsar Peter den Stores sommerslott i Kadriorg-parken

Estlands øvrige severdigheter

Besøk også friluftsmuseet Rocca al Mare med gamle landsteder og den 725 kvadratmeter store nasjonalparken Lahemaa 50 kilometer øst for hovedstaden, med gamle herregårder, arkeologiske funn fra gamle bosetninger og en rik flora med over 700 forskjellige arter. Fortsett reisen rundt til andre steder i Estland – vestover til den gamle byen Pärnu, som ligger ut mot Østersjøen, til det nordøstlige Estland med den gamle danske byen Rakvere og den sjarmerende universitetsbyen Tartu i det sørøstlige Estland, som med sin 100 000 innbyggere er Estlands nest største. Estland er et overskuelig ferieland – med utgangspunkt i Tallinn er det mulig å komme godt rundt i krokene av det nye EU-landet.
Det gamle rådhuset i Tartu, Estland

Baltikum – en rundreise i Estland, Latvia og Litauen

Opplev de gamle bydelene i hovedstedene Tallinn, Vilnius og Riga, ridderordeners stolte borger, livet på landet og interessant historie

4,3
  • 21-09-2024
  • 8 dager
  • 12 998,–
fra Oslo
Del denne siden