Reis til Tyskland

Det er ikke til å få ørens lyd under de flott utsmykkede hvelvingene: Lyden av barmfagre servitriser som setter tunge glass og pokaler på langbordene blander seg med lyden av menn i lærbukser som plutselig setter alpehornet til munnen og får folk til å bryte ut i sang. Det gamle, tradisjonsrike hoffbryggeriet Hofbräuhaus am Platzl i hjertet av millionbyen München kan mønstre Gemütlichkeit over hele linja – og det er ikke mindre festlig under den årlige oktoberfesten, når mer enn seks millioner mennesker inntar mer enn seks millioner liter øl.

Innbyggere 80,7 mill.
Hovedstad Berlin
Språk Tysk
Flagget stammer fra tiden rundt frihetskrigen mot Frankrike, under Napoleon
Visste du...

det er over 1000 ulike pølsetyper i Tyskland!

Tyskland har over 400 zoologiske hager.

München

Marienplatz midt i München byr på hektisk liv på "strøket" og store, pompøse bygninger som Neues Rathaus, Altes Rathaus, Theatinerkirche og den nyere Fünf Hofe. München er også en progressiv kunstby – det kan man for eksempel se på det store, imponerende Pinakothek der Moderne, hvor tyske ekspresjonister som Emil Nolde og Ludvig Kirchner har selskap av Bauhaus-kunstnere, men også av moderne installasjoner og andre kunstneriske uttrykksformer som gjør bruk av moderne medier. Pinakothek der Moderne er en forlengelse av de ikke mindre imponerende samlingene på Alte og Neue Pinakothek, som også ligger på Barer Strasse.

I München bør man også oppleve den gamle Olympiaparken som ble brukt i De olympiske leker i 1972, som dessverre huskes best for attentatet mot elleve israelske idrettsutøvere. Den enorme olympiske landsbyen, som ligger som et hvitt, bølgende fjell i det grønne parkområdet, er i dag et alminnelig boligbygg. Rundt dette ligger de ulike stadionene det ble kjempet om medaljer på, ikke minst det store teltlignende Olympia Stadion skapt av Frei Otto. Inntil for få år siden var dette hjemmebane for storklubben Bayern München, men nå brukes det mest til konserter. Ta også en tur til det flotte, interaktive BMW-museet i BMWs egen by – det ligger i den olympiske bydelen ved foten av den vakre, firesylindrede administrasjonsbygningen som stjeler litt av horisontlinjen fra Olympiatårnet.

Øvrige Sør-Tyskland

Det er også verdt å dra rundt i andre deler av Bayern, for eksempel til Bayreuth for å oppleve Wagners festspill, til Bamberg for å høre det kjente symfoniorkesteret og smake områdets øl, og til Nürnberg for å oppleve middelalderidyll, se den kjente maleren Albrecht Dürers hus og rettsbygningen som gav rom til de kjente prosessene etter andre verdenskrig. Gå også på oppdagelsesferd i Baden-Württemberg med delstatshovedstaden Stuttgart, smak på vinene i Rheinland-Pfalz, og se de flotte borgene som majestetisk troner over elvene Mosel og Rhinen, som sjarmerer med idylliske byer som barokkbyen Fulda og Rüdesheim, begge i delstaten Hessen, som naturligvis også er kjent for Kassel og den toneangivende Documenta Festival.

Berlin

Kulturelt sett er det riktignok ingenting som slår hovedstaden Berlin. De store, gamle museene er samlet på museumsøya, eller Museumsinsel, ved domkirken Berliner Dom og Lustgarten. Her ligger blant andre Altes Museum med stor tysk kunst og Pergamon med ubetalelige oldtidsskatter. Alt dette befinner seg bare et steinkast fra Alexanderplatz og Berlins vartegn, Fernsehturm, eller Fjernsynstårnet, og fra toppen av dette har man panoramautsikt over hele byen mens man spiser i restauranten som snurrer rundt øverst oppe. Gå også en tur innom Unter den Linden og Brandenburger Tor, som var et av skjæringspunktene mellom det gamle DDR og Vest-Tyskland, og gå deg vill i steinlabyrinten, det store Holocaust-minnesmerket. Flere andre steder i Berlin kan man oppleve jødisk historie og kultur, ikke minst på Daniel Liebeskinds store jødiske museum. På ferie i Berlin er det også mulig å oppleve det nye, pulserende, europeiske kultursentret med de progressive galleriene i Auguststrasse og Linienstrasse i Mitte, ikke langt fra de berømte forretningsarkadene Hackesche Höfe. Dra også på oppdagelsesreise i det gamle arbeiderkvarteret Prenzlauer Berg, som i dag er revitalisert og veldig hipt, i Friedrichshain, der man fortsatt kan oppleve okkuperte hus, i Kreuzberg, der det er en god blanding av immigrantkultur og storbybohemer, eller i den edle delen av det vestlige Berlin omkring Charlottenburg, med flotte forretningsstrøk, dyre kjøpesentre og prominente utstillingssteder som Helmuth Newton Foundation.

Frankfurt

Tyskland har mange store byer, finansbyen Frankfurt am Main, for eksempel, som også går under kjælenavnet Mainhattan, visstnok med henvisning til både horisontlinje og penger. Byen er både sentrum for den tyske nasjonalbanken og den europeiske sentralbanken, og dens høyeste bygning er Commerzbank, som med sine 258 meter også er Europas høyeste kontorbygning. Foruten å være en pulserende, moderne metropol, har Frankfurt også mange fine museer.

Det østlige og nordlige Tyskland

En reise til Tyskland byr også på muligheten til å se de gamle byene mot øst, Leipzig, Dresden eller den gamle kulturbyen Weimar – Goethes og Schillers by – der forfatningen til Weimarrepublikken ble underskrevet etter første verdenskrig. Glem heller ikke delstaten og byen Hamburg, som med 1,7 millioner innbyggere er Tysklands nest største.

Med 83 millioner mennesker er Tyskland det mest folkerike landet i Europa, og en ferie i Tyskland er bare en kort flytur unna.

An der schönen blauen Donau

Et førsteklasses cruise på Donau gjennom Europas hjerte

4,4
  • 12-08-2024
  • 8 dager
  • 19 998,–
fra Oslo
Del denne siden