Reis til England

England er det samme som puber og pints. Nesene er røde, stemningen står høyt i taket, og bartenderen lar de store ølkrusene gli over den mørke bardisken som curlingsteiner. Et par eldre herrer i grønne oilskin-jakker slår hverandre på skuldrene og overdøver både den enarmede banditt og den knitrende peisen i hjørnet når de stemmer i en sang: Underneath the arches, I dream my dreams away. Underneath the arches, on cobblestones I lay. Verden glir forbi utenfor bak de tonede vinduene. Men i pubens tidslomme er det sangene som bestemmer hvilket tiår vi befinner oss i.

Innbyggere 64 mill.
Hovedstad London
Språk Engelsk
Union Jack er satt sammen av korsene fra Englands og Skottlands flagg samt det røde diagonalkorset for St. Patrick, Irlands skytshelgen
Visste du...

at Big Ben faktisk ikke er navnet på det berømte klokketårnet, men på selve klokken?

at verdens første zoologiske have åpnet i London i 1828?

På med de gode skoene, ta en rask drink på en pub, få nye krefter med stuinger, plumcakes eller førsteklasses Michelin-gastronomi – opplev både nostalgiske tidslommer og heseblesende metropol. Du er på reise i England.

Liverpool

The Beatles og fotball på Anfield Road og verdens største og mest prestisjefylte hesteveddeløp, The Grand National Steeplechase. Det er entusiasme og begeistrede tilskuere på de forskjellige tribunene i den gamle arbeiderbyen – det er ikke noe musealt over hverken sport eller musikk i Liverpool. Når vi har besøkt Beatles Story Museum eller Beatles shop på Matthew Street, der vi også finner The Cavern – klubben som bidrog til å gjøre gruppen berømt – fornemmer vi at den nostalgiske beatlemania lever i beste velgående. Og at Penny Lane og Strawberry Fields vil være interessante gater på sightseeingturen – ’forever’ – sammen med John Lennon og Paul McCartneys barndomshjem. Liverpool er også spennende på grunn av Albert Dock – den største samlingen av bevaringsverdige bygninger i England, som ble åpnet av prins Albert for mer enn 150 år siden og i dag står som vitnesbyrd om Liverpools storhetstid på 1800-tallet, da den var en av verdens viktigste havnebyer. I dag er den hjemsted for blant annet Tate Modern Art Gallery og Merseyside Maritime Museum – men Liverpool må også oppleves fra sjøsiden med en fergetur over den legendariske Mersey-elva.

Manchester

Det er ikke bare når det gjelder fotball at Liverpool og Manchester kjemper mot hverandre. Manchester, som etter den industrielle revolusjonen fikk ry som verdens tekstilsentrum, er etter en nedgangsperiode blitt revitalisert med store byggeprosjekter og kulturelle investeringer. Den 2,6 millioner store byen huser blant annet Manchester Art Gallery, som rommer en fornem samling av moderne britisk kunst med store internasjonale navn som Lucien Freud, Francis Bacon, Henry Moore og David Hockney. I byens Castlefield-distrikt kan man oppleve den første seilbare menneskeskapte kanalen, nemlig Bridgewater-kanalen. Langs Manchester Ship Canal, som går fra Salford Quays til Liverpool, kan man se vakker gammel arkitektur, og i de nordlige forstedene er tidligere pakkhus og lagerbygninger forvandlet til interessante luksusleiligheter.
Tradisjonell engelsk postkasse

London

Både Manchester og Liverpool er spennende urbane alternativer til de mer tradisjonelle storbyferiemålene, men det er selvfølgelig vanskelig å konkurrere med Europas multikulturelle hovedstad. Swinging London folder seg ut med shopping fra Oxford Street og Kings Road til det alternative Camden Market og det veletablerte stormagasinet Harrods, og man viser fremdeles de store musikalene, fra gamle klassikere som "Sound of Music" og "Phantom of the Opera" til historien om arbeidergutten Billy Eliot, som ble ballettdanser – og som også var en hit på film. London kan ikke oppleves på en enkelt forlenget weekend. Man er nødt til å ta den i små biter. Opplev South Kensingtons praktmuseer – Science Museum, Natural History Museum og ikke minst Victoria & Albert, verdens største museum for design og kunsthåndverk. Dra også på oppdagelsestur i den gamle immigrantbydelen og arbeiderkvarteret East End, som har fått en oppblomstring og i dag er tilholdssted for designere og kunstnere. En del av den moderne kunsten kan tas i øyesyn på Whitechapel Art Gallery.
Store kulturopplevelser er det også på Londons South Bank, med South Bank Centres gallerier og teatre, og i det legendariske Shakespeare Globe Theatre lenger borte ved elvebredden, samt i kunsttemplet Tate Modern med spesialutstillinger og en permanent samling i verdensklasse. Tar man en tur over på den andre siden av Themsen, kan man gå på den bemerkelsesverdige Millenium Bridge, som fører til finansområdet City og den kjente St. Paul's Cathedral. Til en ferie i London hører naturligvis også kanoniserte severdigheter som Big Ben, Tower Bridge med den flotte utsikten, Tower of London, Westminster Abbey, London Eye, Speakers Corner og British Museum, og man bør også følge med når dronningens tro væpnere i de røde uniformene og karakteristiske bjørneskinnsluene har vaktskifte ved Buckingham Palace. 8,5 millioner innbyggere bor i London – det er bortimot en sjuendedel av Englands befolkning. Men England er også landskapsidyll, engelske herregårder og universitetsbyene Oxford og Cambridge. England er kysten med badebyen Brighton, og det er middelalder og Robin Hood i East Midlands Nottingham eller York i det nordlige England med det verdensberømte vikingmuseet Jorvik Viking Centre.
Se også våre tips til
10 steder i Europa du ikke visste du drømte om å reise til

Englandreiser

 • Bestill 2024 nå

  Cornwall, Devon og Dorset – idylliske Sørvest-England

  Nyt Englands beste klima, kjør i damptog gjennom landsbyer og grønne enger og opplev slottsruiner, øde heder og Sør-Englands feriebyer

  4,3
  • 9 avreiser
  • 7 dager
  • Fra 16 498,–
  fra Oslo
 • Klassiske England – stormakt i tusen år

  Storslått rundreise til Sør-Englands høydepunkter med Stonehenge, Windsor, Barnabys landsbyer og Churchills fødested Blenheim Palace

  4,3
  • 4 avreiser
  • 7 dager
  • Fra 16 998,–
  fra Bergen
 • Med Churchill til Normandie

  Fra blitzen over London til D-dagen i Normandie

  4,1
  • 2 avreiser
  • 7 dager
  • Fra 16 998,–
  fra Oslo
 • Nord-England – fra vikinger til Beatles

  Følg vikingenes spor til York og Lindisfarne-klosteret, opplev romernes mesterverk Hadrians mur, middelalderborger og det vakre hedelandskapet

  4,2
  • 3 avreiser
  • 7 dager
  • Fra 17 998,–
  fra Oslo
Del denne siden