Reis til Russland

Gatemusikantene legger energisk bakgrunnsmusikk til gjøglernes opptreden, karikaturtegnernes streker og selgerne som selger gamle uniformer, Sovjet-nostalgi og kopier av russisk malerkunst. I sidegatene som stikker ut fra Moskvas lengste gågate, er kjøkkenene fulle av deigruller fylt av poteter og dampende varm rødbetsuppe, og de store varehusene selger Gucci, Prada og andre vestlige merkevarer. Mye er forandret i Russland, men man kan fremdeles oppleve ikke bare en, men flere helt andre verdener.

Innbyggere 143 mill.
Hovedstad Moskva
Språk Russisk
Det russiske flagget er fra 1699, og ble gjeninnført etter Sovjetunionens fall.
Visste du...

Russland deler grense med 15 land: Aserbajdsjan, Hviterussland, Kina, Estland, Finland, Georgia, Kasakhstan, Nord-Korea, Latvia, Litauen, Mongolia, Norge, Polen og Ukraina.

at spillet tetris ble oppfunnet i Russland? Opphavsmannen er Aleksej Pazjitnov, som kanskje litt overraskende ble inspirert til tetris av sin yndlingssport, tennis.

Moskva

De mange passasjerene i Moskvas metro har alltid noe vakkert å se på. Metroen er med sine 172 stasjoner og 280 kilometer lange rutenett, ikke bare en av de største i verden – den er også en av de vakreste. Alle stasjoner er utsmykket forskjellig med prangende skulpturer, vakre mosaikker og sosialistisk kunst. Ta for eksempel den blå metrolinjen til Den røde plass. Hele metrostasjonen Plosjtsjad Revoljutsii er en tematisering av Oktoberrevolusjonen. Under de 40 velvingene finnes det bronseavstøpninger av revolusjonens helter: en knelende pioner med geværet over skulderen, en mor med sitt barn og en stor, sterk idrettsmann. Oppe på gateplan på Nikolskaja Ulitsa lyser den imponerende Vasilij-katedralens løkkupler opp som overdimensjonerte kulørte sukkertøy bak Den røde plass. Ivan den grusomme fikk oppført Russlands kanskje mest kjente kirke til minne om sin erobring av Kazan på midten av 1500-tallet.

Den røde plass er verdt et besøk også på grunn av Lenins mausoleum – Sovjetunionens grunnlegger ligger her, nesten 80 år etter sin død, fremdeles på lit de parade i en krystallmonter, og den balsamerte kroppen er med på å gjøre Russlands fascinerende historie nærværende. På Den røde plass ligger også det 115 år gamle varehuset GUM med det store, flotte glasstaket, og et steinkast herfra ligger byens hjerte og politiske maktsentrum, Kreml. Helt til Peter den Store krevde hovedstaden til St. Petersburg på begynnelsen av 1700-tallet, var dette tsarenes hjem. Etter den russiske revolusjonen ble det politiske maktsentrum flyttet tilbake til Kreml, og Russland styres fremdeles herfra.

Moskvas øvrige severdigheter

Blant Moskvas øvrige spennende severdigheter er Treeninghetsporten, Alexander-hagen, Kongresspalasset, Den ukjente soldats grav, der en evig flamme brenner til minne om seieren over nazismen, samt Maria Himmelfartskatedralen med de forgylte løkkuplene. Katedralen er sentrum for den russisk-ortodokse kirken. Og det var her tsarene ble kronet i gamle dager.

Ferie i Moskva er imidlertid mer enn kirker og kulturhistoriske severdigheter. Glem ikke å ta deg en tur innom KGB-museet, som gir et spennende innblikk i den hemmelige etterretningstjenestens oppfinnsomme og barske metoder. Opplev folkelivet i Arbatskaja med det livlige, én kilometer lange Arbat-strøket. Seil en tur på Moskva-elven og besøk Novodevitsjij-kirkegården og klosteret med samme navn, som står på UNESCOs kulturarvsliste.

Den Røde Plass

St. Petersburg

Russland er naturligvis mye mer enn bare Moskva. Du kan for eksempel fortsette reisen i Russland til St. Petersburg, der de store, prangende palassene står som imponerende arkitektoniske vitnesbyrd over Russlands keiserlige fortid. Vinterpalasset er inspirert av Versailles og var tsarenes residens helt frem til revolusjonen i 1917. I dag huser det en av verdens fornemste kunstsamlinger på Eremitage-museet, som inneholder alt fra renessansekunstnere som Leonardo da Vinci til store, moderne verk av Matisse, Van Gogh og Picasso. Opplev også St. Petersburgs marmorpalass, den russiske nasjonalforfatter Pusjkins hus, Dostojevskij-museet der den store romanforfatteren bodde de siste årene av sitt liv, Blodskirken med de karakteristiske, fargerike løkkuplene og Kazan-katedralen som i likhet med en annen av St. Petersburgs katedraler, Isaak-katedralen, er inspirert av Peterskirken i Roma.

St. Petersburg er også verdt et besøk for det yrende livet rundt hovedstrøket Nevskij Prospekt og for metroen som i St. Petersburg ikke er mindre imponerende enn i Moskva. Det er også interessant å stifte bekjentskap med Aurora, den store panserkrysseren som løsnet skuddet som innvarslet stormingen av Vinterpalasset i 1917. I dag er den gamle panserkrysseren et spennende museum.

Blodskirken

Det ukjente Russland

At Russland – eller Den russiske føderasjon – er verdens største land, får man et godt inntrykk av når man reiser inn i Sibir, som spenner seg fra Ural-fjellene til Stillehavet. Det enorme området er tynt befolket på grunn av de barske klimabetingelsene. Til gjengjeld er det rikt på store, viktige naturressurser. Det ukjente Russland kan også oppleves gjennom en reise til Kaukasusregionens store steppeland, nord for fjellene med samme navn mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. Eller til Kolahalvøya med Murmansk – verdens største by nord for Polarsirkelen. Spennende er også Europas lengste elv Volga og hele Volga-regionen med hovedbyen og Russlands fjerde største by, Nizjnij Novgorod, der nobelprismottageren Andrej Sakharov og hans kone Jelena Bonner var i ufrivillig eksil i 1980-årene.

Det er også gode muligheter for aktiv ferie i Russland med vandreturer i Ural-fjellene – området med de viktige mineral- og oljeforekomstene – rundt Bajkal-sjøen eller opp det mer enn 5600 meter høye Elbrus-fjellet i Kaukasus, som er Russlands og Europas høyeste. Hvis man er mer makelig anlagt, vil Svartehavskystens strender og kursteder garantert virke fristende. Russland er kanskje ikke lenger en av verdens ledende supermakter, men det enorme landet med mer enn 145 millioner innbyggere er ikke blitt mindre interessant av den grunn.

Syerske
Del denne siden