Reis til Tsjekkia

En ferie i Praha og Tsjekkia må nesten uunngåelig inkludere en spasertur på Karlsbroen. En maler lar akvarellene flyte over lerretet i hurtige penselstrøk som følger gatemusikantenes puls. Han gjengir broen som han selv sitter på, slottshøyden som lyser opp ovenfor, elva Moldau som flyter nedenfor, samt et nyforelsket par som har tatt oppstilling foran en av skulpturene av en katolsk helgen. Det eneste han ikke kan portrettere, er lyden av musikken og de høyrøstede gjestene på kafeen under broen.

Innbyggere 10,1 mill.
Hovedstad Praha
Språk Tjekkisk
Det tjekkiske flagget er kjennetegnet ved de tradisjonelt bøhmiske fargene: hvitt, blått og rødt.
Visste du...

at den mest kjente innbyggeren i Praha, forfatteren Franz Kafka, ikke ønsket at bøkene hans skulle utgis? Men vennen Max Brod ignorerte heldigvis forfatterens ønske og fikk utgitt alt han hadde skrevet.

at den danske astronomen Tycho Brahe endte sine dager som hoffastronom i Praha? Man kan se Tycho Brahes grav i Týn-kirken. Den kan kjennes på de små dannebrog-flaggene og de røde og hvite blomstene.

Praha

Tsjekkias hovedstad er med sine 1,2 millioner innbyggere landets største by – omkring en tiendedel av hele landets befolkning bor her. Byen utfolder seg på begge sider av Moldau-elva, eller Vltava, som den heter på tsjekkisk. Vest for elva ligger Malá Strana ("Lille siden") og Hradčany, Prahas slottshøyde, som blant annet er kjent for det gamle kongeslottet og dominert av den enorme gotiske Sankt Vitus-katedralen. På slottsområdet ligger også den gamle idylliske håndverkergården med de lave, fargerike husene som har vært bolig for slottets soldater og ingen ringere enn Franz Kafka – denne sky mannen som med livets lunefullhet etter sin død er blitt allemannseie og et av turistindustriens salgsredskaper. Kafka hylles og minnes mange steder i byen, for eksempel i den jødiske bydelen Josefov øst for elva. Der står en bronseskulptur av forfatteren sittende på en hodeløs menneskekropp – kanskje som en hilsen til Kafkas absurde og fremmedgjørende universer. I Josefov finnes også en rekke synagoger, den jødiske kirkegården og flere spennende koscher-restauranter med mat tilberedt i overensstemmelse med de jødiske spiselovene slik de er beskrevet i Toraen.

Øst for Moldau-elva finner man også Staré Mĕsto (den gamle byen) med det gamle, 9000 kvadratmeter store torget Staromĕstské námĕstí, der mange mennesker hver dag på hele timer samles ved rådhuset og det astronomiske uret (Pražský orloj) for å få med seg det fargerike klokke- og dokkespillet. På den samme siden av elva ligger den nyere og mer storbypulserende bydelen Nové Mĕsto med shopping- og forlystelsesområdet rundt Václavské námĕstí eller Vaclavplassen – et kvarter som også er hjemsted for Nasjonalteatret og det berømte Teater Laterne Magika. Her lages det hybridteater med kombinasjoner av blant annet ballett, pantomime, musikk og film.

Vest-Tjekkia

Det er mer film i Karlovy Vary i Vest-Bøhmen, der det hvert år holdes en internasjonalt anerkjent filmfestival med utdeling av prisen Crystal Globe for beste film og flere andre priser. Byen, som på tysk kalles Karlsbad, er også kjent som Tsjekkias mest berømte kursted. Byens storhetstid ligger noen hundre år tilbake, men selv om det ikke lenger er Beethoven, Schiller og Chopin – eller Karl Marx – som legger veien forbi, er de saltmineralholdige kildene med temperaturer på mellom 40 og 70 grader ikke mindre lokkende.

Fortsett reisen til Mariánské Láznĕ, en annen populær kurby, eller ta en velværeferie i en tredje og mindre bøhmisk by, Františkovy Láznĕ. Opplev også middelalderbyen Loket Plzeň med bryggerimuseet, der man kan lære en masse om en av Tsjekkias stoltheter, øl, eller fortsett reisen til nasjonalparken Šumava, som huser Tsjekkias største sjø, Lipnosjøen.

Sør- og Øst-Bøhmen

Sør-Bøhmen er full av gamle slott, Øst-Bøhmen av gotiske kirker – blant annet katedralen i Kutná Hora – og Bøhmen i det hele tatt er kjent for bøhmisk krystall. Ta turen innom glassmuseene i Nový Bor eller i Harachov. I Tsjekkias nest største by Brno, som ligger i det sørlige Mähren, er det mulig å ta en avslappende slentreferie i Tsjekkias største gågateområde med fine kafeer og forretninger. Her selger mange naturligvis krystall i all verdens former og størrelser.

I den andre enden av landet, og på en helt annen og mer alvorlig del av opplevelsesbarometeret, kan man lære om et av Europas mørke kapitler ved å besøke konsentrasjonsleiren – og museet der – i Theresienstadt. Reiser til Tsjekkia rommer en fin blanding av muligheter for kulturopplevelser, egenpleie på spa og vakker natur.

Del denne siden