Reis til Grenada

Øystaten Grenada er Karibias krydderøyer, der duften av kanel og muskatnøtt akkompagnerer bildet av små sandlaguner, regnskogsomkransede fosser og tradisjonelle vestindiske landsbyer. Grenada er stedet å svømme under fosser, gjenoppdage kolonitiden i den idylliske hovedstaden, gire helt ned på den oversette øya Carriacou eller utforske en ny strand hver dag.

Innbyggere 110000
Hovedstad St George's
Språk Engelsk
Til venstre i flagget er en muskatnøtt, som viser til øyas overflod av krydderier
Visste du...

at på Grenada er det både sorte og hvite sandstrender? De hvite strender er pulveriserte koraller, mens de sorte er pulverisert stein.

at Grenadas første olympiske gullmedalje ble vunnet i 2012? Kirani James vant i disiplinen 400 meter sprint.

Grenadas geografi

Grenada er et lite øyrike i Karibia som består av hovedøya Grenada og øyene Carriacou og Petite Martinique, sammen med en hel mengde småøyer uten faste beboere. Grenada ble i sin tid skapt av vulkansk aktivitet, og landskapet er fjellrikt og kupert med åser som hever seg bratt bak det smale beltet av flate sandstrender ved kystene. Regnskoger kryper oppover de utslokte vulkanenes sider, innimellom avbrutt av en liten plantasje med duftende muskattrær.

Grenadas historie

Columbus kom til Grenada i 1498, men karib-indianerne, som den gang bodde på øyene, fikk ha dem i fred for europeiske kolonister i over hundre år. Først i 1650 bosatte en gruppe franskmenn seg der, og snart var Grenada dekket av sukkerplantasjer og den indianske befolkningen erstattet med slaver innført fra Vest-Afrika. Britene kunne ikke holde fingrene fra Grenadas innbringende sukker- og kakaoproduksjon. De overtok makten hundre år etter franskmennenes erobring og beholdt den frem til selvstendighetsdagen 7. februar 1974. Få år etter selvstendigheten begynte en kort periode med marxistisk styre, da statsminister Maurice Bishop opprettet nære forbindelser til Cuba og Sovjetunionen. Dette ville ikke USA gå med på, og i 1983 satte USA sammen med en rekke andre karibiske stater i gang et militært inngrep med det litt aggressive navnet Operation Urgent Fury ("Operasjon glødende raseri"), og seks dager senere var Grenadas marxistiske flørt fortid.

Grenadas befolkning og kultur

De fleste av Grenadas 90 000 innbyggere har helt eller delvis afrikansk blod i årene, men også europeiske, indiske og noen ganske få indianske gener er representert blant grenadierne. Landets omskiftelige historie og forskjellige befolkningsgrupper viser seg på flere måter i kulturen: Det offisielle språket er engelsk, men de mest brukte folkespråkene er ulike former for kreolsk med røtter i fransk eller afrikanske språk. Det grenadiske kjøkkenet består av like deler franske, afrikanske og indiske ingredienser. Den engelske tilstedeværelsen på øyene kommer tydeligst til uttrykk i Grenadas nasjonalsport, nemlig det erkeengelske cricketspillet. Til tross for sin beskjedne størrelse er Grenada verdens andre største eksportør av muskatnøtt, bare overgått av det arealmessig 5000 ganger større Indonesia. Grenadierne er så stolte av sin andreplass at den lille kryddernøtten har fått en plass på det grenadiske flagget. Samtidig har muskatnøtten sammen med Grenadas produksjon av kanel, ingefær og kryddernellik skaffet landet tilnavnet "krydderøya" – en tilsynelatende ganske populær betegnelse som Grenada må dele med blant andre Zanzibar og de indonesiske Molukkene.
En reise til Grenada kan passende starte ved Fort George, der man har sjanse til å se en stor del av det lille landet ovenfra før man for alvor begynner sin utforskning. Fra en åskam høy hevet over hovedstaden St. George's tilbyr den gamle festningen, som ble bygd i 1705, en uovertruffen utsikt over havnen, hele lagunen og den berømte stranden Grand Anse mot sør. St. George's er en av Karibias vakreste byer, med pastellfargede hus som brer seg oppover fra den hesteskoformede og seilbåtfylte havnen mot de svakt skrånende åsene. Badetøy er fast inventar i kofferten på langt de fleste reiser til Grenada, og øygruppens 121 kilometer kystlinje kan by på mange idylliske strender som ligner en fullkommen kopi av de fleste skandinavers forestilling om den perfekte tropestranden: myk, hvit sand, lune, krystallklare bølger og høye, slanke palmer som sørger for skygge hvis de etterspurte solstrålene likevel blir for mye. Den mest populære stranden er Grand Anse sør for St. George's, men det finnes mange fine og mindre godt besøkte strender, ofte med en mer "opprinnelig" stemning enn strendene på mange andre karibiske øyer. På en ferie i Grenada må man også oppleve øyas naturskjønne indre. Til dette formålet er Grand Etang Nasjonalpark et riktig godt utgangspunkt. Nasjonalparken ligger rundt den vakre innsjøen Grand Etang, som fyller et utslokt krater i en gammel vulkan. Fra innsjøen snor det seg et mylder av fine stier ut gjennom den frodige regnskogen.
Del denne siden