Reis til Honduras

Honduras ligger merkelig nok fremdeles utenfor turismens hovedvei. Her er vakre, øde tropeøyer, grønn og dyrerik jungel og en hel by av ruiner fra den høyt siviliserte mayakulturen. Landets indre er spekket med kjølige fjell og høytliggende daler, mens kysten mot Karibia byr på paradisiske strender, små fiskerlandsbyer og spennende naturreservater.

Innbyggere 8,7 mill.
Hovedstad Tegucigalpa
Språk Spansk og indianske språk
De fem stjernene symboliserer håpet om et gjenforent Mellom-Amerika
Visste du...

at mayabyen Copán mest sannsynlig ble forlatt på grunn av matmangel? Først på 1800-tallet ble byen oppdaget igjen og reddet ut av jungelens tette kratt.

at den største folkefesten i Honduras varer i to uker? Her feires påsken med festivaler, parader og festivitas.

Natur og klima i Honduras

Honduras ligger midt i Mellom-Amerika og grenser til Guatemala, El Salvador og Nicaragua. Den nordvendte kysten vender ut mot Det karibiske hav, og mot sør har Honduras en liten stripe kyst mot Stillehavet. Utenfor den karibiske kysten ligger en rekke små tropeøyer, Islas de la Bahía. En svært stor del av landet er dekket av fjell. Bare de to kyststrekningene og jungelen La Mosquitia mot nordøst ligger lavt over havets overflate. La Mosquitia-jungelen er en del av et stort UNESCO-beskyttet regnskogsområde med et enormt plante- og dyreliv. Området blir av og til kalt "Mellom-Amerikas siste lunge" fordi det er et av de få gjenværende tropiske regnskogsområdene i regionen. I tillegg til et dyreliv som kan gi enhver biologilærer åndenød, bor det her rundt 2000 indianere som har bevart sitt tradisjonelle levevis.
Bananer og kaffe er de største eksportvarene i Honduras

Historie og befolkning i Honduras

Honduras' befolkning på 8,7 millioner snakker hovedsakelig spansk, men også indianske språk i enkelte befolkningsgrupper. Hovedreligionen er katolisismen, og befolkningen består stort sett av blandede etterkommere av spaniere og indianere (mestiser). Da de første spanske skipene la til på Honduras' karibiske kyst, var det to forskjellige indianersamfunn der. Det vestlige Honduras var en del av mayakulturen, mens de østligste områdene var bebodd av mindre utviklede jeger- og sankersamfunn. Honduras ble en del av Spanias koloni i Guatemala fra 1524.
Etter en kort periode i Den mellomamerikanske forbundsrepublikk ble Honduras en selvstendig republikk i 1838. Den beslutningen førte til skiftende diktaturer, opprør, borgerkriger og småkriger med nabolandene. Stridighetene med særlig Guatemala og El Salvador varte til langt inn på 1900-tallet. Fotballkrigen mot El Salvador i 1969, som dreide seg om salvadoranske gjestearbeideres forhold i Honduras, men som ble utløst av en fotballkamp, er landets hittil siste væpnede oppgjør med et naboland. Fra omkring 1900 opprettet USA bananplantasjer i landet, og den amerikanske storebroren dominerte Honduras' politikk og økonomi i mange år. Til tross for en årelang tradisjon for stridigheter både med nabolandene og internt i befolkningen har Honduras fått sin hittil største utfordring fra naturens hånd. Da orkanen Mitch i 1998 suste inn over Mellom-Amerika, ble Honduras grundig herjet og utviklingen satt årtier tilbake.

Honduras' severdigheter

Når man reiser i Honduras, er motsattrettede ønsker ikke noe problem. Det solrike, tropiske været kan utnyttes på karibiske strender og øyer, mens fjellenes kjøligere klima er ideelt til fotturer. Her kan man også utforske de vakre mayaruinene i Copán. Byen er Honduras' eneste gjenværende levning fra mayakulturen, men en av denne kulturens viktigste. Ikke før på 1800-tallet ble ruinene oppdaget og ryddet for jungelens vegetasjon, som hadde overtatt de gamle ruinene fullstendig. Det avslørte en vakker festningsbygning og fine offentlige plasser, som alle gir godt inntrykk av maya-arkitekturen og dens utvikling. Særlig de store steinskulpturene av byens ledere og steler med innviklede utskjæringer er imponerende. Copán står naturligvis på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Under en ferie i Honduras er det nesten umulig å holde seg unna landets hvite, palmebevokste strender. Den største av de berømte Islas de la Bahía, Roatán, er et godt sted å stifte bekjentskap med tropeøyenes slaraffenliv. Strendene er ypperlige, og øyas hovedstad Coxen's Hole er sjarmerende med en hyggelig plaza, et par mindre forretninger og en livlig havn, der reker og hummere blir trukket i land fra båtene. Men det er også mulighet for mer livlig bystemning på en reise til Honduras. Tegucigalpa er landets hovedstad og eneste storby med fine kolonibygninger, interessante museer og vakre restauranter, der man kan fråtse i tortillas, stekte bananer og grillet kjøtt av alle typer. Byen La Ceiba ved den karibiske kysten er hyggelig, livlig og et godt utgangspunkt for utflukter til de omkringliggende nasjonalparkene og viltreservatene med brøleaper, dovendyr og krokodiller.
Del denne siden