Reis til Puerto Rico

Puerto Rico er som så mange andre land i Karibia en hybrid av utenlandske påvirkninger. Her dreier det seg særlig om spansk og amerikansk kultur. Storslåtte palasser fra kolonitiden deler fortauskant med glitrende shoppingsentre, og man hører like ofte spanske gloser som amerikanske – men kanskje enda oftere bastardspråket "spanglish". Livet under vannet ser ut til å etterligne folkeblandingen på landjorden. Tallrike fiskearter, den ene mer fargerik enn den andre, lever fredelig og fordragelig side om side mellom korallene.

Innbyggere 3,6 mill.
Hovedstad San Juan
Språk Spansk
De to hvite stripene symboliserer individets frihet.
Visste du...

At siden Puerto Rico stadig hører til under USA, så huser øya USAs eneste tropiske regnskog.

At verdens største teleskop er oppført her? Det måler 305 m i diameter og har bidratt til mye ny viten om våres galakse.

Puerto Ricos geografi

Puerto Rico er den østligste og minste av De store Antiller og består av hovedøya Puerto Rico, og en mengde mindre øyer og skjær. Puerto Rico er en såkalt fristat underlagt USA, men med egen regjering med en guvernør i spissen. De puertoricanske innbyggerne har amerikansk statsborgerskap, men har ikke innflytelse på valget av USAs president eller på andre politiske beslutninger i USA. Landskapet i Puerto Rico er preget av en fjellkjede som går over øya fra øst til vest og topper seg i Cerro de Punta på 1338 meter. Flere småelver renner ned fra de inaktive vulkanene og sørger for fruktbar jord til markene med sukkerrør, kaffe og tobakk før de renner videre mot sandstrendene som kjennetegner kysten nesten hele veien rundt øya.

Puerto Ricos historie

Puerto Ricos nesten fire millioner innbyggere er av afrikansk, europeisk og indiansk avstamning. Disse forskjellige anene er likevel blandet så grundig sammen at man ikke kan snakke om forskjellige etniske befolkningsgrupper, men snarere om ett samlet puertoricansk folk. Puerto Ricos innfødte indianere, som hadde bodd på øya i århundrer, fikk for første gang selskap av europeere i 1493, da Columbus kom forbi på sin andre reise. Grunnsteinen til hovedstaden San Juan ble lagt i 1508, og byen kan derfor i dag kalle seg USAs eldste by. Indianerne ble gradvis erstattet av spaniere og afrikanske slaver, i takt med at øyas regnskoger måtte late livet til fordel for åkrer og plantasjer. De spanske kolonistene satte ikke bare opp lange rekker av sukkerrør; de bygde også sterke festningsverker. Puerto Ricos strategiske plassering gjorde den interessant for både franske, nederlandske og britiske erobrere, men den ble værende spansk. Et av de uinntakelige festningsverkene, La Fortaleza i San Juan, som står på UNESCOs verdensarvliste, kan fremdeles sees og er absolutt et besøk verd. Puerto Ricos uovervinnelighet varte likevel bare til 1898, da øya gikk over fra spanske til amerikanske hender etter 3,5 måneds kamper i den spansk-amerikanske krigen. I de første årtiene som amerikansk koloni ble Puerto Rico temmelig strengt styrt fra fastlandet, men i 1952 fikk øya fullt selvstyre, med fortsatt tilknytning til USA. Siden da har det vært uenighet i befolkningen om hvorvidt man ønsket å bli opptatt som en stat i USA, om full selvstendighet eller om samme status som nå.

Severdigheter i Puerto Rico

De fleste reiser til Puerto Rico begynner i hovedstaden San Juan, og det er det god grunn til. Byen er spekket med kolonistilshus i klare farger, og balkongene ser alltid ut til å konkurrere om å ha flest blomster. Stemningen i den gamle bykjernen med de smale, brolagte gatene og spansk arkitektur er helt unik og svært spanskpreget. Samtidig er San Juan en moderne storby med masser av innkjøps- og underholdningsmuligheter. Blant byens spennende severdigheter er domkirken, Catedral de San Juan, med conquistadoren Juan Ponce de Leóns grav, huset hans, Casa Blanca, det store fortet, som ligger dramatisk på en odde, og Bacardi-destilleriet, der man kan følge produksjonen av den berømte Bacardi-rommen. En ferie i Puerto Rico behøver ikke bare å dreie seg om byer og kolonishistorie. Et av Puerto Ricos absolutte naturmessige høydepunkter er El Yunque Nasjonalpark. Nasjonalparken er den eneste regnskogen i USA og inneholder tre fjerdedeler av all regnskog i Puerto Rico. Noen av trærne i parken er over tusen år gamle, og mellom dem lever flere helt unike dyrearter som ikke finnes andre steder i verden. En av disse er den lille coqui-frosken, som kan kjennes på lang avstand på grunn av de høye kvekkelydene. Også den vakre grønne puertoricanske amasonen, som er en av verdens mest sjeldne fugler, kan oppleves i El Yunque – hvis man er så heldig å få øye på et av de 30 gjenværende eksemplarene. Puerto Ricos opprinnelige befolkning, taino-indianerne, mente at dette området var lykkegudens hjemsted. Man er tilbøyelig til å gi dem rett etter å ha vandret gjennom nasjonalparkens labyrintiske nett av stier og tatt en svømmetur under brusende fossefall som sprer livgivende vanndråper over orkideene på klippesidene. Et annet fast punkt på enhver reise til Puerto Rico er de fine hvite sandstrendene i palmenes skygge og de myke karibiske bølgene, som lokker både badegjester, dykkere og andre vannsportentusiaster til seg.

Del denne siden