Reis til Panama

Kilometervis av palmebevokste strender. Svermer av tropiske fugler i tett konkurranse om å vise frem de klareste fargene. Indianerkulturer som lever som for århundrer siden på avsidesliggende øyer og gjerne viser frem sin kultur og sitt levevis. Panama har mye mer å tilby enn den berømte kanalen.

Innbyggere 3,7 mill.
Hovedstad Panama
Språk Spansk
Flaggets farger representerer Panamas to tradisjonelle partier – blå for de konservative, rød for de liberale. Det hvite i flagget står for fred mellom partiene
Visste du...

at skipene skal gjennom tre sluser og en høydeforskjell på hele 26 meter i Panamakanalen?

at den legendariske stråhatten som kalles Panamahatten opprinnelig stammer fra Ecuador?

Geografi Panama

Panama grenser til Costa Rica og Colombia og har kyster mot Stillehavet og Det karibiske hav. Det lange, smale landet er gjennomskåret av en øst–vestgående fjellkjede med Volcán Barú på 3478 meter som høyeste punkt. Fra vulkanen, som har hele sju kratere, kan man på klare dager ha utsikt til både Stillehavet og Det karibiske hav. Sørsiden av Panamas fjellrike ryggsøyle er preget av savannevegetasjon, og nordsiden er kledd med regnskog.

Panamas historie

Panama har 3,7 millioner innbyggere, hovedreligionen er katolisisme og det offisielle språket spansk. De gjenværende indianske minoritetene snakker forskjellige indianske språk, og engelsk er blitt et utbredt språk nummer to på grunn av USAs årelange tilstedeværelse i landet. Panamas opprinnelige befolkning var indianere, men de ble raskt redusert i antall under møtet med spaniernes sykdommer og våpen i begynnelsen av 1500-tallet. I 1513 var landet blitt spansk koloni og ble særlig brukt som mellomstasjon for frakt av rikdommer fra Peru til Spania. Mengden av gull og sølv som ble transportert fra kyst til kyst, trakk til seg sjørøvere fra alle hjørner av verdenshavene, og det fikk spanierne til å velge en annen fraktrute og gradvis miste interessen for Panama. Colombia overtok den tidligere spanske kolonien i 1821, og Panama måtte vente til 1903 på å bli en selvstendig stat.

Byggingen av Panama-kanalen

Selvstendigheten kom i stand da USA var i gang med kanalplanene sine og fant at den colombianske regjeringen var litt tung å danse med. Amerikanerne oppmuntret panamanerne sterkt til å løsrive seg, men siden da har panamanerne hatt en ambivalent holdning til USA, som de er avhengige av å ha et godt forhold til, samtidig som de har en betydelig nasjonal stolthet. USA er fremdeles landets viktigste handelspartner og hadde full kontroll med området rundt kanalen frem til 1999. USA kom også Panama til hjelp da general Noriega begynte å oppføre seg som en politisk bølle og ville overta presidentstillingen med makt. Militæret hadde generelt stor politisk makt langt inn på 1900-tallet, men alle presidenter er blitt demokratisk valgt siden 1989, da Noriega ble sendt til USA og dømt for pengeutpressing og narkosmugling.

Panamas severdigheter

Reiser til Panama innebærer mye annet enn kanal og kjempesluser. Med en bredde som bare sjelden når opp i over 100 kilometer, er Panama stedet å reise til hvis man vil ta en morgendukkert i Stillehavet og nyte en kveldsdrink med tærne i Det karibiske hav – etter å ha reist tvers over landet gjennom kjølige fjell og varm regnskog. Langs Panamas karibiske kyst ligger det flere små øygrupper som kan tilby alt fra idyllisk strandparadis til tradisjonell indianerkultur. På øygruppen Bocas del Toro i det nordøstlige Panama kan man nyte sand, vann og palmesus i en overdådighet som bare en ekte tropeøy kan by på. Legger man besøket til tiden mellom juni og august, kan man være heldig å treffe havskilpaddenes hekketid, og et par timers mistet nattesøvn er en god pris å betale for å se de enorme skilpaddene krype i land og legge egg etter å ha gravd et passende hull i sanden. På San Blas-øygruppen mot vest er det ikke skilpadder, men mennesker som tiltrekker de besøkende. Her lever kuna-indianerne på tradisjonelt vis med minimal innblanding fra Panamas regjering. Kunaene har eget språk og kultur, fargestrålende klesdrakter og et økonomisk system uavhengig av resten av landets. Det er basert på salg av kokosnøtter og turisme.
Vil man utnytte landets plassering i de frodige tropene og fylle sin reise til Panama med rike naturopplevelser, kan Panama tilby inntil flere fine nasjonalparker. Darién Nasjonalpark ved grensen til Colombia er en grønn jungel rik på dyr. Delfiner hopper i elvene, dovendyr slapper av i tretoppene og trær og blomster strutter av frodighet. Coiba Nasjonalpark ligger på landets største øy i Stillehavet og er et paradis for små og store havdyr. Her kan man se utallige arter av delfiner, hvaler, krokodiller og skilpadder, omgivelsene er vakre og fuglesvermene fargestrålende.
Men ingen ferie i Panama uten den berømte Panama-kanalen. Her er et fascinerende touch av historie og storpolitikk, og det ser pussig ut når tunge transportskip maser seg gjennom jungelen på den smale kanalen. Vil man heller oppleve kanalen fra vannsiden, er det mange muligheter for en båttur eller et tokt på den historiske ruten. Turen gjennom kanalen tar ni timer, og det er en helt spesiell opplevelse å dra fra det ene verdenshavet til det andre på en kanal som man fantaserte om i 400 år før den ble til virkelighet. Den 15. august 1914 ble Panama-kanalen innviet, og det første skipet kunne gå gjennom dette menneskeskapte underverket. I dag er kanalen fremdeles en av verdenshandelens viktigste ferdselsårer.

Panamareiser

 • Drømmecruise gjennom Panamakanalen

  Fra Florida til Latin-Amerikas natur og stemningsfulle kolonitidsbyer med komfortable Norwegian Bliss

  4,5
  • 21-02-2025
  • 18 dager
  • 44 998,–
  fra Oslo
 • Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

  Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

  4,5
  • 2 avreiser
  • 19 dager
  • Fra 66 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden